AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

'Kıbrıs raporu taraflı'

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Genel Kurulu'nda kabul edilen Kıbrıs raporuna sert tepki gösteren KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş, "Bu raporların amacı barış ve uzlaşmaya hizmet ise, bu amaca hizmet etmiyor" dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Dauf Denktaş, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Genel Kurulu'nda kabul edilenen Kıbrıs raporlarını eleştirerek, "raportörlerin artık gözlerini açarak gerçekleri görmelerini ve bu şekilde rapor yazmalarını" istedi. Raporların tek yanlı olduğuna işaret eden Denktaş, "Bu raporların maksadı Kıbrıs'a barış ve uzlaşma getirmek ise bu maksada hizmet etmiyorlar" dedi.

Denktaş, Kıbrıs Türk Biyologları Doğayı Koruma ve Araştırma Derneği'ni kabulü sırasında, bir soru üzerine, AKPM Genel Kurulu'nda tartışılarak kabul edilen ve Türkiye ile KKTC'ye eleştiri yönelten raporlara tepki gösterdi. Denktaş, AKPM ve benzeri kuruluşların Rumlar'ı dinleyerek, bu tür kararlar çıkardıkları sürece maksada hizmet etmediklerini ifade etti.

Barışın şartı devlet

Baf Türk Birliği heyetini kabulünde de yaptığı açıklamada Denktaş, barış ve uzlaşmanın temelinin devlet olacağını ifade ederek, "Devlet olmazsa, devletten vazgeçersek, bize herhangi bir anlaşmayla ne hak verirlerse versinler azınlığız. Devleti yaşatacağız, yaşatmak zorundayız, barışın, uzlaşmanın temeli devlet olacaktır. Başka çaresi yoktur bunun" dedi. Denktaş, Rumlar'la barış içinde yaşamalarının mümkün olduğunu belirterek, "Varlığımızı, eşitliğimizi, egemenliğimizi, devletimizi kabul ettikleri sürece tabiatıyla yaşayabiliriz" diye konuştu.

Dışişleri'nden AKPM raporuna red

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin (AKPM) Kıbrıs raporunun, gerçekleri yansıtmayan tek yanlı bir rapor olduğunu bildirdi. Bakanlık Sözcüsü Hüseyin Diriöz, haftalık basın toplantısında, rapora ilişkin soru üzerine şunları söyledi: "Bu rapor gerçekleri yansıtmayan, tek yanlı ve Kıbrıs konusundaki son gelişmeler ışığında güncelliğini tamamen yitirmiş bir rapordur. Bu husus, AKPM'deki milletvekillerimiz tarafından kuvvetle dile getirilmiş ve değişiklik önergeleri verilmiştir."

Mercan: Kıbrıs raporu AP'ye gölge düşürdü

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyesi Türk parlamenterler, Kıbrıs ile ilgili raporlara sert tepki gösterdiler. AKPM Türk Heyeti Başkanı Murat Mercan, "AKPM'nin kabul ettiği Kıbrıs raporları Avrupa Konseyi'nin itibarına gölge düşürdü"dedi. Raporların bu haliyle kabul edilmesinin Türk heyetinde hayal kırıklığı yarattığını belirten Mercan, "Kabul edilen Kıbrıs raporları taraflı ve gerçeği yansıtmıyor. Raporlarda uluslararası ilişkiler literatürüne aykırı birçok unsur bulunuyor'' dedi. AKPM üyesi CHP milletvekili Gülsüm Bilgehan ise, raporların Kıbrıs'ta yaşanan gelişmeleri iyi yansıtmadığını belirterek, KKTC yönetiminin sınırları kaldırarak hareket ve dolaşım özgürlüğü getirdiğine ve Rumlar'a, KKTC'de mahkemelere mal ve mülk iddialarıyla ilgili olarak başvurma hakkı tanıdığını hatırlattı.

AKPM raporunda Türkiye suçlanıyor

AKPM Genel Kurulu'nda tartışılarak kabul edilen iki raporda, Türkiye ve KKTC'ye eleştiriler yöneltiliyor. İsviçreli parlamenter Dick Marty tarafından hazırlanan raporda, KKTC'de Rum ve Maruni topluluklarına baskı uygulandığı, bunların malına elkonulduğu iddia ediliyor. Finlandiyalı parlamenter Jaakkso Laakso tarafından Türkiye'den KKTC'ye yerleşenlerle ilgili raporda ise Türkiyeli göçmenlerin nüfus yapısında önemli değişikliği yolaçtığı öne sürülerek, göçmenlerin dönmesi isteniyor. Raporda, uluslararası toplumun desteğiyle oluşturulacak bir fonun Türkiyeli göçmenlerin dönüşünde kullanılması çağrısında bulunuluyor ve Avrupa Kalkınma Bankası'ndan, göçmenlerin dönüşüne yardımcı olacak projelere katkıda bulunması isteniyor.

Kuzey Kıbrıs'ta da askerlik kısalıyor

KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde er, erbaş ve yedek subay olarak hizmet verenlerin askerlik süresinin 24 aydan 18 aya indirileceğini söyledi. BRT Televizyonu'da önceki gün akşam canlı olarak yayımlanan AKİS programında konuşan Başbakan Eroğlu, 1 Eylül 2003 tarihinden itibaren, er ve erbaşların askerlik hizmet süresinin 24 aydan 18 aya, yedek subayların da 22 aydan 18 aya indirileceğini açıkladı.



26 Haziran 2003
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED