AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

'Neşter davası'na avukat ordusu

Kamuoyunun uzun süre gündemini meşgul eden Neşter operasyonunda, yargı süreci başlıyor. Ankara 2 No.'lu DGM'de yarın yapılacak olan Neşter davasının ilk duruşmasında, 9'u tutuklu 59 sanığı, 100'den fazla avukat savunacak. Tutuklu ve tutuksuz tüm sanıkların hazır bulunacağı duruşmada, soruşturma savcısı Ömer Süha Aldan'ın görev alıp almayacağı henüz kararlaştırılmadı. Yunus Karabıyıkoğlu'nun başkanlığında üyeler Mehmet Maraş ve Ramazan Aksan'dan oluşan heyetin iddia makamında, büyük ihtimalle Hamza Keleş yer alacak.

Büyük bölümü İstanbul Barosu'na kayıtlı olan avukatlar ilk duruşmada, "görevsizlik, tahliye ve tedbir kararının kaldırılması" telebinde bulunacaklar. Davanın en popüler sanığı Denktaş'ın özel doktoru Prof. Dr. Derviş Oral'ı, Ankara Barosu'nun ünlü avukatlarından Şenol Özel savunacak. İddianamede, 9'u tutuklu 59 sanık hakkında, 1 yıl ile 64 buçuk yıl arasında değişen ağır hapis cezaları isteniyor.

  • EVİN GÖKTAŞ, ANKARA


    Süt ve yemekleri kesiliyor

    Başbakanlık, kamuoyunda Fak-Fuk-Fon olarak bilinen Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu ödeneklerini farklı projeler için kullanmaya karar verdi. Bu karar doğrultusunda ilköğretim öğrencilerine süt dağıtımı ile taşımalı eğitim öğrencilerine yemek parası yardımı projeleri için ödenek ayrılmadı. İlköğretim öğrencilerine süt içme alışkanlığının kazandırılması amacıyla başlatılan proje kapsamında, 2002-2003 öğretim yılında 1 milyon 100 bin öğrenciye her gün düzenli olarak süt dağıtılmıştı. İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır illerinde uygulanan okul sütü projesi Başbakanlığa 17 trilyon liraya malolmuştu.Başbakanlık, taşımalı eğitim kapsamındaki ilköğretim öğrencilerine yemek parası dağıtmaktan da vazgeçti. Taşımalı eğitime katılan 662 bin öğrenciye günlük 1 milyon lira yemek parası ödeniyordu. Başbakanlık, öğrencilere süt ve yemek parası yardımlarını, ilgili kurum olan Milli Eğitim Bakanlığı'nın üstlenmesi yönünde görüş bildirdi.

  • ASLIHAN ALTAY KARATAŞ -ALİ SALİ, ANKARA


    Deprem bilinci paniği azalttı

    Acil Tıp Derneği Genel Başkanı Dr. Ülkümen Rodoplu, Türkiye'de deprem bilincinin gelişmesiyle, deprem sırasındaki panikle yaralananların sayısında giderek azalma olduğunu söyledi. 1998 yılında Adana'da meydana gelen 6.3 büyüklüğündeki depremde 145 kişinin öldüğünü, 630 kişinin de panik yüzünden camlardan, balkonlardan atlayarak yaralandığını hatırlatan Dr. Rodoplu, şunları söyledi: "Nisan ayında İzmir'in Urla ve Seferihisar ilçelerinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremde 97 kişi, Haziran ayında Bandırma'da yaşanan 5.1 büyüklüğündeki depremde de 30 kişi panik yüzünden çeşitli şekillerde yaralandı."


    Japonlar deprem robotu geliştirdi

    Türkiye gibi bir deprem ülkesi olan Japonya'da "Uluslararası Kurtarma Sistemleri Enstitüsü", enkaz altında canlı olup olmadığını araştıracak robotların ilk örneğini üretti. NTV'nin haberine göre, enstitünün hedefi, arama kurtarma sürecinde ihtiyaç duyulan her tür görevi üstelenebilecek bir robot ekibi oluşturmak. Boyut olarak küçük olan bu robotlar sürünerek en dar yerlerden geçebiliyor, uçabiliyor ya da enkaz üzerinde sıçrayabiliyor. Enstitü yetkilileri nihai amaçlarının "2050 yılına kadar uluslararası bir robot kurtarma ekibi oluşturmak" olarak açıkladılar. Üretilen ilk tip robotların amacı enkaz altındaki canlılara ait hayat belirtisi aramak. Üzerlerinde kısa dalga kamerelar ve ısıya duyarlı alıcılar bulunana robotların 5 yıl içinde üretilmeye başlanması bekleniyor.


    Arınç: İlk hedefimiz 2004'te tarih almak

    TBMM Başkanı Bülent Arınç, Türkiye'nin en geç 2004 yılının Aralık ayında müzakere tarihi alarak Avrupalılaşmak hedefine ulaşmak istediğini belirtti. Arınç, Macaristan'daki resmi temaslarına, ülkenin Parlamento Başkanı Katalin Szili ile görüşmesiyle başladı. Szili Macaristan'ın NATO üyeliğine Türkiye'nin destek verdiğini hatırlatarak, "O konuda sizlere teşekkür ediyorum. Şimdi sıra bizde. Türkiye'nin AB'ye üye olma niyeti Macaristan tarafından desteklenmektedir" dedi. Arınç daha sonra Başbakan Vekili Peter Kiss ile görüştü. PKK'nın yıllarca Türkiye'de kan döken bir örgüt olduğunu hatırlatan Arınç, Kss'ten, PKK'nın devamı olan KADEK'in yan kuruluşu Kürdistan Enformasyon Derneği'ne yasaklama getirilmesini istedi. Arınç görüşmenin ardından Budapeşte Türk Şehitliği'ni ziyaret ederek şehitlik defterini imzaladı.


    'AK Dergi' çıktı

    AK Parti Genel Merkezi tarafından hazırlanan ve "Türkiye Bülteni" ismini taşıyan dergi çıktı. Başbakan Tayyip Erdoğan dergideki ilk yazısını medya analizine ayırdı. Görsel medya ile yazılı basın arasında kıyaslama yapan Erdoğan, yazılı basından yana tavır koydu. Dergiyi yepyeni bir iletişim platformu olarak nitelendiren Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin tarihi bir dönemeçten geçtiğini belirterek, "Elinizde tuttuğunuz Türkiye Bülteni de bu büyük dönüşüme tanıklık etmek, bu tarihi hamleleri milletimizle paylaşmak üzere yayın hayatına başlıyor" dedi.



  • 26 Haziran 2003
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED