AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

B İ L İ Ş İ M
Açık ofis yükselişte

Yüzlerce dolar ödeyerek ofis yazılımları satın almak yerine ücretsiz ve aynı işi yapan yazılımları kullanmaya ne dersiniz?.. Open Office, önümüzdeki en ciddi alternatif.

Microsoft'un Office yazılımının yüksek fiyatla kullanıcıya sunulması alternatif arayışlarını hızlandırıyor. Bu alternatiflerden en önemlisi olan Open Office, Türkiye'de Gelecek A.Ş. tarafından dağıtılıyor. Word, Excel ve Powerpoint dosyalarıyla uyumlu çalışabilen ve lisans maliyeti de olmayan OpenOffice ile işletmeler diğer yazılımlara göre %95 oranında tasarruf etme fırsatını yakalıyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı EGO, başta Linux olmak üzere tüm Unix türevlerinde çözüm hizmetleri sunan Gelecek Bilişim ve İletişim A.Ş. ile imzaladığı anlaşma sonucunda EGO'da bulunan 300 bilgisayarın tamamına OpenOffice yüklenecek. Türkiye'de TÜBİTAK, Merkez Bankası gibi bir çok kurum Open Office yazılımları kullanarak lisans maliyetlerini azaltmaya çalışıyor. Sadece Türkiye'de değil tüm dünyada açık kaynak kodlu yazılımlara yöneliş var. Hannover'in Isernhagen belediyesi, 126 bilgisayarına Linux kuruyor. Belediye, yaptığı hesaba göre sadece 2003 yılı içinde 150.000 Euro tasarruf yapacak. Öte yandan Almanya'nın Schwabisch Hall kentinde bulunan tüm kamu bilgisayarları Linux'a aktarılıyor. 400 bilgisayar SuSE Linux ve OpenOffice çalıştırmaya başlayacak.
http://www.gelecek.com.tr/openoffice


KOÇNET'TEN DEV PROJE

Türkiye'de ilk kez bir siteye LRE (Long-Reach Ethernet) teknolojisi ile hızlı internet erişimi uygulaması gerçekleştirildi. Internet servis sağlayıcısı Koç.net, Soyak Yenişehir Evleri'ndeki yaklaşık 3000 konuta, 64 KB'lık hızıyla dial-up bağlantıya göre daha hızlı ve kesintisiz internet hizmeti sağlayan geniş bant LRE altyapısı kurdu. Koç.net'in Omnitek işbirliği ile kurduğu altyapı, aylık 20 USD'dan başlayan fiyatlarıyla Soyak sakinlerini, internet bağlantısından doğan telefon giderlerinden kurtaracak.


ALANADI KAYDINDA REKOR

Türkiye'de kobilere yönelik hizmetler sunan Türk Ticaret Net, alanadı tescilinde rekora koşuyor. Şu ana kadar 37 bin alan adı kaydı yapan sitenin üye sayısı 46 bine ulaştı. Her ay 4 bin 500 yeni üye kaydı yapan Türk Ticaret Net'in web hosting müşteri sayısı ise 14 bin. Türk Ticaret Net, uluslararası geçerliliği olan .com .net .org .info .biz alan adlarının yıllık tescili için sadece 6,79 $ alıyor. Firma sınırsız web alanı + 10 adet e-posta adresi bulunan bir barındırma paketi içinse yıllık 59 $ ücret talep ediyor.


CEHENNEM.COM DA "HACK"LENDİ

İnternette korsanlık (hack) öğreten sitelerden biri olan Cehennem.com, bu kez kendisi saldırıya uğradı. 25 Şubat tarihinde sitenin yönetici panelinin şifrelerini ele geçiren kişiler siteyi başka bir adrese yönlendirdiler. İnternette güvenlik ve "hack" dersleri veren bir sitenin kendi güvenliğini yeterince koruyamamış olması, internette hiç kimsenin güvende olmadığı gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi. Öte yandan site yetkilileri yönlendirme olayının "hack" olmadığı iddiasında.


IBM ve SUN İŞLEMCİ ÜRETMEYİ PLANLIYOR

IBM ve Sun Microsystems, Intel'in HyperThreading teknolojisine benzeyen özelliklere sahip kendi işlemcilerini üreteceklerini açıkladılar. Toms Hardware'in haberine göre, IBM, gelecek sene Power5 kod adlı yeni nesil çift çekirdekli işlemcilerini piyasaya sunacak. IBM şimdiden 1.5GHz'lik hızı yakalamış durumda. Sun ise, 2005 yılında H serisi mikroişlemcilerini piyasaya süreceğini açıkladı.


BT VİZYON NİSAN'DA TURNEYE ÇIKIYOR

2002 Ocak ayından beri gelecek vizyonerlerini aynı platformda buluşturan BTvizyon Toplantıları'nın beşincisi Nisan'da Ankara ve İstanbul'da olmak üzere iki ilde düzenleniyor. Toplantılar 15-16 Nisan 2003 tarihlerinde İstanbul'da, Swissotel the Bosphorus'da; 17-18 Nisan 2003 tarihlerinde ise Ankara Sheraton Oteli'nde gerçekleştirilecek. Teknoloji vizyonerleri, geleceğe yön verecek toplantılarda alışılanın dışında, bu kez Ankara'da biraraya gelecek.

 
Bilgisayarlı kahve makinası
Hayatımızı kolaylaştıran bilgisayarların, hayatımızı daha fazla kolaylaştırması gerektiğini düşünenler yeni yöntemler geliştirmeyi sürdürüyor. Şimdiye kadar, bilgisayarın içindeki güç kaynağından elektrik alarak cep telefonu şarj etmek, otomobil çakmağı ve okuma lambası çalıştırmak gibi bir çok yöntem denenmişti. Nick Pelis adındaki bir genç de bilgisayarına kahve makinası özelliği ekleyerek yeni bir tarz oluşturdu. Bilgisayarına White-Westinghouse marka bir kahve makinası monte eden Pelis, bilgisayarında pişmiş kahveyi yudumlamanın zevkini çıkarıyor. Bilgisayarınızla yapabileceklerinizi bu kadarla sınırlı değil. Tavan arasında kalmış taş plakları dinlemek için pikabınız yoksa üzülmeyin. Plakları tarayıcıda tarayarak elde ettiğiniz resmi MP3 formatında müziğe dönüştüren yazılımlar var. Bu yazılım, plaklardaki şarkıları tekrar dinleyerek kulağınızın pasını siliyor. Bilgisayarınızın bilmediğiniz daha fazla yeteneği için PC World dergisinin Mart sayısında yer alan özel dosyaya göz atabilirsiniz.
WEB GEZGİNİ
Makale bankası
"Söz uçar yazı kalır" sloganıyla yayın yapan makale bankası Makalem.com'da, ilginizi çeken konulardaki makaleleri okuyabilirsiniz. Bir bölümü ücretli olan makalelerden yararlanmak için üye olmak gerekiyor. Şimdilik Türkçe makalelerin yer aldığı site, yakında İngilizce makalelere de yer vermeyi planlıyor.
makalem

Bilgi paylaşımcısı
Bilişim sektörünün duayenlerinden ve bilişim alanında Türkiye'de bilgi paylaşımının öncüsü Dr. Hakkı Öcal'ın yazdığı Mutasyon.Net, teknolojik alanda bilgilenmek isteyenler için tavsiye edebileceğiniz seçkin bir adres. Sitede, JAVA, Linux, Windows, C, C ++, Visual Basic, Delph gibi bir çok alanda makaleler bulunuyor.
mutasyon


NET KİTAP
Adım Adım ADO.NET
Adım Adım Microsoft ADO.NET kitabıyla, geliştiricilerin gerçek yaşamda her gün yüz yüze geldikleri problemlerden alınmış kavraması kolay örneklerle, ADO.NETíte hemen çalışmaya başlayacaksınız. Veriye bağlı Windows Forms ve Web Forms geliştirmek için ADO.NET nesne modelini kullanmayı öğrenecek; ADO.NETíin XML ile nasıl etkileştiğini ve .NET ortamından eski ADO sürümlerine erişmeyi görecek; ADO.NET nesnelerini tanıyıp onlarla çalışmayı ve veri uygulamaları oluşturmaya başlamak için yapmanız gerekenleri öğreneceksiniz.
arkadas
4 Mart 2003
Salı
 

Melih B. Dede


Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED