AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
ABD'liler Diyarbakır'da kiralık ev bırakmadı

Diyarbakır'da yıllardır boş duran dubleks villalar, ABD'li askerler tarafından aylık bin dolara kapış kapış kiralanıyor.

  • Yılmaz YILDIZ / İSTANBUL
    ABD ile Irak arasında yapılacak muhtemel savaş, Güneydoğu Anadolu bölgesinde hemen hemen tüm sektörleri olumsuz etkilerken, gayrimenkul, ulaşım, otelcilik gibi bazı sektörler için piyango oldu. Savaş nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri, ABD askerleri, güvenlik güçleri, istihbarat birimlerin ve basın mensuplarının bölgeye akın etmesi, gıda, konaklama, ulaşım ve barınma gibi zorunlu tüketim grubunda yer alan sektörlerin işine yaradı.

    Sınırda hareket var

    Exper Bilgisayar Diyarbakır Bölge Bayii Mahmut Aybak, Diyarbakır gibi sınıra yakın bölgelerde hareketlilik olduğunu, ancak bazı iş kolları hariç, ticarette durgunluk gözlendiğini söyledi. Bazı sektörlerde ise hareketliliğin yaşandığını söyleyen Aybak, "Uçak seferleri arttı, ev kiraları arttı. orada bir sürü boş dubleks evler vardı. Tümü kiralanmış durumda. Adam, geliyor, ben bu evine yıllık 10-20 bin dolar veririm diyor. Güneydoğu'daki bir ev sahibi için bu Milli Piyango gibi bir şey" dedi.

    Diyarbakır Esnaf Odaları Birliği Başkan Vekili Necip İpek de, Diyarbakır'ın asker kaynadığı belirterek, "Otelcilik, konaklama, ulaşım, gıda, lokanta gibi sektörlerde iş hacmi arttı. ABD askerleri, ayda bin dolara ev kiralıyor" dedi.

    Hangi sektörler nasıl etkilendi?

    Bölgedeki hareketlilik nedeniyle, günlük zaruri ihtiyaçlara hitap eden sektörler en parlak dönemlerini yaşıyor. İşleri açılan sektörler arasında ulaşım, nakliye, otelcilik, gayrimenkul, bankacılık, iletişim, gıda, lokantacılık, perakendecilik, akaryakıt ve konaklama, araç kiralama sektörleri yer alıyor. Buna karşılık mobilya, beyaz eşya, elektronik, bilgisayar, inşaat, tekstil, giyim tam anlamıyla felç olmuş durumda.

  •  
    '6 milyon kişiye iş bulunabilir'
    David Meen, ''Eğer birtakım önlemler alınırsa Türkiye yüzde 8'lik bir büyüme hızını yakalayabilir ve 6 milyon yeni istihdam olanağı yaratabilir'' dedi.
    Krizlere bağışıklıyız
    Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, Türkiye'nin, çevresinde, ticaret eksenli bir güvenlik kuşağı oluşturmaya gayret ettiğini söyledi.
    Ülkenize önce siz yatırım yapın
    Danimarka'nın Türkiye Büyükelçisi Christian Hoppe, Türk girişimcilere "Önce kendi ülkenize siz yatırımlarınızı artırın gerisi zaten gelir" çağrısında bulundu.
    Motorola'da ilk raund Uzanlar'ın
    2 defa karşılıksız çek yazana hapis
    Çekle ödemeleri yeniden düzenleyen ve karşılıksız çekte hapis cezasını suçun tekrarı esasına bağlayan yeni Çek Kanunu, Resmi Gazete'de yayınlanarak, yürürlüğe girdi. Yasa uyarınca, karşılıksız çekte, çek bedeli kadar ağır para cezası verilecek. Ancak suçun tekrarı halinde 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası uygulanacak ve bankaların sorumlu olduğu miktar her çek yaprağı için 300 milyon lira olacak. Çekin karşılıksız çıkması durumunda soruşturma ve kovuşturma yapılması, şikayete bağlı olacak. Bankalar, çek verecekleri kişiler hakkında bir yasal engel bulunup bulunmadığını Merkez Bankası'ndan sormakla yükümlü olacak.
    9 Mart 2003
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED