AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A
İkna operasyonu

ABD Türkiye'ye gönderdiği diplomatlar, senatörler ve çeşitli görevliler aracılığıyla tezkereye red oyu veren milletvekillerini ikna operasyonu başlattı.
Yemeklerde AK Partili ve CHP'li milletvekilleriyle biraraya gelen ABD'liler, ikinci tezkere için "evet oyu kullanın" baskısı yapmaya çalışıyor.

ABD, Türkiye'de görev yapan diplomat diğer görevlilerinin yanısıra, Irak operasyonu çerçevesinde Ankara'ya gelen senatörlerin de aralarında bulunduğu heyetleri, "tezkereye red oyu veren milletvekillerini ikinci tezkere için evet oyu vermeye ikna etmekle" görevlendirdi.

ABD Büyükelçisi Robert Pearson'un koordinatörlüğündeki operasyonun başında, ABD Büyükelçiliği siyasi işlerden sorumlu Müsteşar Yardımcısı Nicolas Kass'ın bulunduğu belirtiliyor.

İkinci tezkereye 'evet' deyin

Operasyon çerçevesinde, AK Partili ve CHP'li "retçi" milletvekilleriyle birebir görüşmelerin gerçekleştiği, bazan da bu milletvekilleriyle grup halinde yemeklerde biraraya gelindiği öğrenildi. "Tezkere Lobisi"nin, "retçi" milletvekillerinden ret gerekçelerini öğrenmeye çalıştığı ve ikinci tezkerenin ABD açısından önemini anlattıkları belirtiliyor. Hükümetten "ikinci tezkere" beklediklerini dile getiren ABD heyeti, milletvekillerinden bu kez "evet" oyu vermelerini istiyorlar.

Tehditten vazgeçtiler

Daha önce denenen "aba altından sopa gösterme" üslubun hükümet ve milletvekilleri üzerinde olumsuz etki yaptığını gören diplomatlar bu kez, tereddütleri gidermeyi ve Irak savaşı ile Türkiye'nin önüne açılacak fırsatları dile getirmeyi yeğledikleri öğrenildi.

ABD heyeti, kuzey cephesinden vazgeçmemelerinin bir nedenini de, "Askerlerimiz Irak'a girdiklerinde biyolojik silahlara karşı özel elbiseler giyecekler. Ancak bu elbiselerin sıcak havada giyilmesi mümkün değil" diye açıkladıkları da belirtildi.

Bu arada, Pearson'un ikna operasyonunun arkasında, tezkerenin Meclis'ten geçmemesi nedeniyle Washington'dan fırça yemesinin olduğu belirtiliyor.

Pearson ve Müsteşar Yardımcısı Kass'ın, ilk tezkerenin reddedilmesi üzerine Washington tarafından, "hükümetin ve parlamentonun nabzını iyi tutamamakla ve Washington'u yanıltmakla" suçlanarak uyarıldığı öğrenildi. Pearson ve Kass'ın bu olumsuz görüntüyü silmek için ikinci tezkerenin TBMM'ye gelmesini ve kabul edilmesini sağlamak için yoğun bir atağa geçtikleri belirtiliyor.

Pearson vekilleri davet etti

"İkna operasyonu" çerçevesinde ABD Büyükelçisi Pearson'un, 11 Mart Salı günü milletvekilleri ve sivil toplum örgütlerinden bazı isimleri eşleriyle birlikte Büyükelçilik'te akşam yemeğine davet ettiği öğrenildi. Davetliler arasında AK Parti ve CHP'den 20'şer milletvekili bulunduğu da bildirildi.

Baykal: Pearson'un daveti gayet doğal

CHP lideri Deniz Baykal, ABD Büyükelçisi Pearson'ın CHP milletvekilleriyle görüşmesine ilişkin soruya, bunun "çok doğal" olduğunu, büyükelçilerin görevlerinin böyle "kritik bir ortamda nabız tutmak" olduğunu ifade etti. Ankara Ticaret Odası'nda düzenlenen "21. Yüzyılda Türk Kadını" konulu panelden çıkışında gazetecilerin sorularını cevaplayan Baykal, CHP'li milletvekillerinin bu tür görüşmeler için kendisinden izin almasına gerek olmadığını belirterek, "Her türlü diplomatik temaslara arkadaşlarım katılırlar. Bu çok doğaldır. Onların görevi zaten dünyayı izlemektir. Yabancı ülke temsilcileriyle biraraya gelirler. Bu dünyanın her yerinde böyle olur" dedi. Gazetecilerin, "hükümet tarafından yeterince bilgilendiriliyor musunuz?" sorusuna karşılık da Baykal, "2-3 kez Başbakan'la biraraya geldiklerini ve iyi niyetli açıklamalar yaptığını" belirterek, ABD ile müzakerelerde gelinen son durum hakkında kendisine bilgi verilmediğini söyledi.

'300 milyon doları boşuna harcamadık'

Ankara'da "ikna operasyonu" başlatan ABD'lilerin, Kuzey cephesinden vazgeçmeyeceklerini vurgularken, milletvekillerine, üslerin modernizasyonu çerçevesinde Türkiye'de harcadıkları paraya ve yaptıkları yığınağı hatırlattıkları ve

"Biz Türkiye'de 300 milyon dolar civarında para harcadık. Bunu bırakamayız" dedikleri belirtiliyor. ABD'lilerin, yeni tezkere çıkmazsa "hava sahasını kullanarak" Kuzey Irak'a girebileceklerini de öne sürdükleri öğrenildi.

 
Arınç: Tüylerim diken diken oluyor
TBMM Başkanı Arınç, ABD'nin İskenderun limanından yaptığı askeri sevkıyatların "tüylerini diken diken ettiğini" belirterek, milletvekillerine, "Meclis'in denetim mekanizmalarını çalıştırın" çağrısında bulundu.
'ABD'nin Kürtler'le anlaşması var'
ABD'nin, 1998'de Kürt gruplarla gizli bir "askerî koruma güvencesi" anlaşması yaptığı, bu durduğu sürece Türkiye'nin yapacağı bütün anlaşmaların pratikte işlevsiz kalacağı bildirildi.
'Konuşlanma' değil 'transit geçiş' tezkeresi
Hükümetin, TBMM'ye göndereceği belirtilen ikinci yetki tezkeresi için iki alternatifli bir formül düşünülüyor.
Barzani: Türkiye ve ABD ile zirve yapalım
Siirt'te seçmene katırla ulaşılacak
Erdoğan: Tezkere yeni hükümeti bekleyecek
ANAP'lı Yalova DYP'ye katıldı
ANAP'lı eski bakanlardan Yüksel Yalova DYP'ye katıldı. DYP lideri Mehmet Ağar'ın başkanlığında Kuşadası'nda yapılan DYP Teşkilatları Bölge Toplantısı'nda partiye katılan Yalova, merkez sağın DYP çatısı altında toplanmasını istedi. DYP lideri Ağar da, hedeflerinin ilk genel seçimde tek başına iktidara gelmek olduğunu belirterek, partisinin iktidar olacak çoğunluğu sağlayamaması durumunda genel başkanlık görevinden ayrılacağını tekrarladı. Konuşmasında, hükümetin yetki tezkeresinin Meclis'te kabul edilmemesini de değerlendiren Ağar, "Bizim iktidarımızda Meclis'ten dönecek bir kararı asla Meclis'e göndermeyiz" dedi. Toplantıda, Yalova'nın yanısıra CHP ve ANAP'lı iki belediye başkanı ile bir grup Belediye Meclis üyesi de DYP'ye katıldı.
  • ASLIHAN KARATAŞ


    'İnsanî amaçlı 2. tezkere olabilir'
    AK Parti Grup Başkanvekili Faruk Çelik, "İnsani amaçlarla 2. tezkere ağırlık kazanabilir" dedi. Partisinin Bursa'da düzenlenen Kadın Günü etkinliklerine katılan Çelik, Hükümet'in 2. tezkereyi Meclis'e getirip getirmeyeceği yönündeki sorular üzerine, bunun henüz kesinlik kazanmadığını belirterek, "Türkiye'nin esas amacı, orada Kürt, Türkmen ve Arap kardeşliğinin tesisi için barış amaçlı çalışma yapmak. Silah kullanma amacıyla değil. Orada bir katliam olmaması için, aşiretler arasında bir çatışma yaşanmaması için Türkiye oraya giriyor. Yani insani amaçlarla 2. tezkere ağırlık kazanabilir" diye konuştu.
  • 9 Mart 2003
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED