AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Ültimatom savaşı

İngiltere ve ABD'nin 17 Mart ültimatomu sert direnişle karşılaştı. Fransa ve Rusya, yeni tasarıyı Güvenlik Konseyi'nde engelleyeceklerini açıkladı. Geçici üye Şili bile ABD ve İnglitere'ye destek vermedi.

BM silah denetçilerinin Güvenlik Konseyi'nde Irak raporunu açıklamalarından sonra ABD ve İngiltere'nin, Irak'a 17 Mart'a kadar süre tanıyan ültimatomu içeren bir karar tasarısı sunması BM'yi karıştırdı.

İngiltere'nin Güvenlik Konseyi'ndeki 15 üyeye dağıttığı belgeye Fransa ve Rusya'dan sert tepki geldi. Güvenlik Konseyi'nin dünkü toplantısında konuşan İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Irak'ın "maddi ihlal" durumunda bulunduğunu iddia ederek, 1441 Sayılı Karar'la Bağdat'a son bir şans daha tanındığını öne sürdü. İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Jeremy Greenstock, Irak'ın 17 Mart'a kadar olan son süreye kadar BM kararlarını uygulamaması durumunda, "askeri operasyon olacağını" bildirdi. ABD Dışişleri Bakanı Powell da önergenin gelecek hafta Güvenlik Konseyi'nin oyuna sunulmasını istedi. ABD ve İngiltere, önergenin 11 Mart Salı günü oylanmasını istiyor.

Fransa karşı çıktı

ABD-İngiltere cephesine karşı direnişlerini sürdüren Almanya-Fransa ve Rusya, 17 Mart ültimatomuna kararlı bir şekilde karşı çıktı. Fransa Dışişleri Bakanı Dominique de Villepin, önergenin ültimatom içeriği taşıdığını belirtti ve bunun kabul edilemez olduğunu söyledi. Villepin, "Denetçiler ilerleme kaydedildiğini söylerken, biz nasıl hiçbir şey olmamış gibi davranıp savaşa karar veririz" dedi.

Rusya: Engelleyeceğiz

Rusya Dışişleri Bakanı İgor İvanov, Irak lideri Saddam Hüseyin'e ültimatom verilmesinin haklı çıkarılamayacağını söyledi. İvanov, "Bu tür ültimatomların haklı yanı bulunmadığına inanıyoruz, üstelik silah denetçilerinin kendileri, işlerini tamamlayabilmek için birkaç ay istediler" dedi. İvanov, "Şimdiki zamanda, siyasi çözüm ihtimalleri gerçekçi olarak var" dedi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Yuri Fedotov da, ültimatomun Güvenlik Konseyi'nden geçmemesi için Rusya'nın "elinden geleni yapacağını'' söyledi.

Şili de karşı çıktı

Güvenlik Konseyi üyesi Şili de karar tasarısına karşı olduğunu açıkladı. Şili'nin BM Temsilcisi Büyükelçi Cristian Maquieira, "Desteklemiyoruz. Talep edilen işle sürenin bağdaşması gerektiğini düşünüyoruz ve bu süre yeterli değil" dedi. Maquieira, "BM Güvenlik Konseyi diplomatlarının, Irak'ın 10 günde silahsızlandırılması istemiyle kıyaslanınca, Julia Roberts'tan randevu alma şansı daha fazla" dedi.


 
Irak üçe bölünecek
ABD, Saddam'ın devrilmesinin ardından Irak'ı üçe bölecek. Bağdat merkezli yönetimin başına Yemen eski Büyükelçisi Barbara Bodine getirilecek. Kuzey ve güneyin yönetimi ise emekli generallere bırakılacak.
Yine füze katliamı
İsrail Gazze'ye yine füze saldırısı yaptı. 4 Filistinli hayatını kaybetti. Ölenlerden birinin Hamas'ın kurucularından Makadmeh olması Filistin'i sarstı. Hamas, "Savaş yeni bir evreye girdi" dedi.
Türkiye-AB ilişkileri bozulabilir
Erbil'de Türkiye karşıtı gösteri
Kuzey Irak'taki Erbil kentinde, birkaç yüz Kuzey Iraklı Kürt, dün sabah, Irak'ta savaş durumunda "Türk ordusunun Kuzey Irak'a olası müdahalesini'' protesto etti. Bölgedeki AFP muhabiri, Irak Kürdistan Demokratik Partisi'nin (IKDP) çağrısıyla toplanan gençlerin, "Türkler'i istemiyoruz", "Genç ve güçlüyüz, Kürdistan'ı savunabiliriz" sloganları attıklarını duyurdu. Gösteride düzeni sağlamakla görevli kişilerin, hakaret içerikli sloganlar atan göstericileri susturduğu belirtildi. Erbil'de geçen haftaki bir gösteride Türk bayrağının yakılması, tepkiyle karşılanmıştı. Göstericilere megafonla hitap eden organizatörler, "Gençlerin, 1991'de olduğu gibi işgal güçlerine karşı yeniden ayaklanmasının zamanıdır" ifadelerini kullandılar. Erbil'deki bölge parlamentosuna yürüyen göstericilerin, burada dilekçe sundukları milletvekilleri tarafından alkışlandığı belirtildi.
9 Mart 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED