AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Irak üçe bölünecek

ABD, Saddam'ın devrilmesinin ardından Irak'ı üçe bölecek. Bağdat merkezli yönetimin başına Yemen eski Büyükelçisi Barbara Bodine getirilecek. Kuzey ve güneyin yönetimi ise emekli generallere bırakılacak.

ABD olası ası bir savaş sonrasında Irak'ı 3 ayrı eyalete ayıracağı, Saddam sonrası kuracağı geçici hükümetin başına da ABD'nin Yemen eski Büyükelçisi Barbara Bodine'yi getireceği belirtildi. ABD'li yetkililerden alınan bilgiye göre, Irak'ı yönetim açısından 3 ayrı eyalete ayırma planı yapan ABD'liler, 3 ayrı bölgenin başına geçici sivil yöneticiler atayacak. Geçici yöneticiler ülkede demokratik, merkezi bir hükümet kurulana kadar görevde kalacak. Eyaletlerin güvenliği ise savaş sonrası Irak'ta kalacak ABD'li generaller tarafından sağlanacak. ABD'li askerler ülkenin yeniden yapılandırılması çalışmalarını savaştan kısa bir süre sonra Irak'ın geçici hükümetine devredecek. Irak'ın güney ve kuzeyinde oluşturulacak yönetim bölgelerinin idaresi ise ABD'li 2 emekli generale bırakılacak. Bu planın, savaşın hemen ardından, Irak'ın Amerikalı askerlerce işgal edilmesinin ardından yürürlüğe koyulacağı belirtiliyor.

Sömürge valisi kadın

Adlarının açıklanmasını istemeyen ABD'li yetkililere göre, "Irak'ın yeniden inşası ve demokratik yönetime geçiş safhasında" başkent Bağdat'ı da kapsayacak merkez bölgenin denetiminin ABD'nin eski Yemen Büyükelçisi Barbara Bodine'in elinde olması ihtimali üzerinde duruluyor. Yetkililere göre, Irak'ın güney ve kuzeyinde oluşturulacak yönetim bölgelerinin idaresi de Amerikalı 2 emekli generale bırakılacak. Bodine ve iki generalin başında şu an Pentagon'un İnsani İşler ve Yeniden Yapılanma Bölümü Başkanı emekli general Jay Garner'ın bulunacağı ileri sürülüyor. Bu planın, olası savaşın hemen ardından, "Irak'ın Amerikalı askerlerce kurtarılmasının" ardından yürürlüğe koyulacağı belirtiliyor. Bodine, 12 Eylül 2000'de Yemen'de ABD savaş gemisi USS Cole'a düzenlenen ve 17 kişinin öldüğü saldırı sırasında, ABD'nin Yemen Büyükelçisi olarak görev yapıyordu. 1981-83 yılları arasında Bağdat'ta bulunan Bodine, Irak'ın Kuveyt'i 1990'daki işgali sırasında Kuveyt Büyükelçisi idi.

'Irak çevresinde 240 binden fazla ABD askeri bulunuyor'

ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili, olası Irak savaşı hazırlıkları çerçevesinde Irak yakınlarında 240 binden fazla Amerikan askerinin konuşlandığını söyledi. Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, bu askerlerden 130 bininin Kuveyt'te bulunduğunu belirtti. Körfez'de ve Ortadoğu çevresindeki toplam Amerikan askeri sayısının 255 bin olduğunu kaydeden yetkili, bu askerlerin 15 bininin Afganistan ve komşu ülkelerdeki üslerde konuşlandığını ve olası savaşa katılmayacaklarını söyledi. Yetkiliye göre askerlerden 48 bini, Körfez ve Akdeniz'in doğusundaki savaş gemilerinde bulunuyor.



9 Mart 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED