AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ
Doğum iznine ayrılan memurların bu sürelerini emeklilikten saydırması

1.7.2003 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 4905 sayılı Kanun ile doğum iznine ayrılan bayan memurlar başta olmak üzere 657 sayılı Kanunun 108'inci maddesine göre aylıksız izin kullanan tüm memurları ilgilendiren önemli bir düzenleme yapılmıştır. 657 sayılı Kanunun 108'inci maddesine göre; 1) Devlet memurunun bakmaya mecbur olduğu ana, baba, eş, çocuk ve kardeşlerinin sağlık durumları sebebiyle memura, 2) On hizmet yılını doldurmuş memurlara, 3) Doğum yapan memurlara ve 4) Yetiştirilmek amacıyla yurt dışına gönderilen öğrenci ve memurların eşleri ile yurt içine ve yurt dışına sürekli görevle atanan memurların eşlerine aylıksız izin verilmektedir.

Aylıksız izinde geçen sürelerin emeklilikte değerlendirilmesi ise 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununun Ek 72'nci maddesinde düzenlenmiştir. Önceki düzenlemede, memurun aylıksız izin dönüşünden itibaren 3 ay içerisinde, Emekli Sandığına başvurarak tespit edilen kesenek ve karşılıklarını yatırması halinde bu süreler emeklilik süresinin tespitinde değerlendirilmekteydi. Ancak yapılan yeni düzenlemede bu üç aylık sınır kaldırılmıştır. Buna göre aylıksız izin kullanan memurlar, istekleri ile emekli olacakları tarihten en az 6 ay önce başvurmaları halinde dahi aylıksız izne tekabül eden kesenek ve karşılıkları yatırabileceklerdir.

SORU-CEVAPLAR

1. Derece öncelikli yörelerde çalışma

Trabzon'un Araklı ilçesinde öğretmenlik yapıyorum. Ben 1995 yılında Erzurum'un Karayazı ilçesinde öğretmenliğe başladım. İki yıl çalıştıktan sonra o zaman 418 nolu KHK'dan dolayı bir kademe aldım. Daha sonra tayinle Gümüşhane'ye geldim. Şimdi ise Trabzon'da çalışmaktayım. Beş seneden beri buradayım. Burada göreve başlayanlar her iki yılda bir kademe alıyor. Bize ise verilmiyor. Ne yapmam gerekir?

657 sayılı Kanunun 64'üncü maddesinde; "72'nci madde gereğince belirli bir süre görev yapmak üzere mecburi olarak sürekli görevle atanan Devlet Memurlarından kalkınmada 1'nci derecede öncelikli yörelerde bulunanlara (Erzurum ve Artvin İl'leri dahil) bu yörelerde fiilen çalışmak suretiyle başarılı geçirilen her iki yılın karşılığında aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere ayrıca bir kademe ilerlemesi daha verilir. Yıllık izinde geçirilen süreler fiilen çalışılmış sayılır. İki yıldan az süreler dikkate alınmaz" hükmüne yer verilmiştir.

Trabzon il'i kalkınmada 1. derecede öncelikli iller arasındadır. Diğer taraftan, 150 Seri Nolu Devlet Memurları Genel Tebliğinin 5'inci maddesinde "Atama ve yer değiştirme yönetmeliğine göre zorunlu atamaya tabi ve kalkınmada 1 inci derecede öncelikli yörelerdeki illerden (Erzurum ve Artvin illeri dahil) birini herhangi bir nedenle (eş durumu, istek v.b.) tercih eden personel, kurumunca hizmet ihtiyacı nedeniyle tercihi uygun görülerek atama yapılması halinde anılan madde hükmünden yararlandırılacaktır." hükmü yer almaktadır. Bu hüküm çerçevesinde Trabzon iline kendi isteğinizle gitmiş olmanız halinde dahi iki yıllık süreyi doldurmanız halinde bir kademe ilerlemesinden yararlanmanız gerekmektedir.

İstifa edecek öğretmenin geri dönmesine ilişkin sorunlar

Milli Eğitim Bakanlığı'nda 5 yıldır Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği yapmaktayım. İstifa edip özel bir eğitim kurumuna geçmeyi düşünüyorum. Birkaç yıl sonra tekrar MEB'e geri dönmek istediğimde atamam aynı il'e mi yapılacak, yoksa başka bir il'e de atayabilirler mi? Yeniden atamam yapılacağında göreve hiç başlamamış öğretmen adayları ile aynı kuraya mı tabi tutulacağım, yoksa stajyerliğim kalktığı için bir öncelik hakkım olacak mı? Yeniden KPSS'ye girmek zorunda kalacak mıyım?

1- Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "Atamalarda Önceliği" düzenleyen 11'inci maddesi gereğince ilk defa atanmak isteyenlere göre önceliğiniz vardır. Yeniden KPSS'ye girmenize gerek yoktur.

2- Son yapılan değişiklik ile beraber özel öğretim kurumlarında geçen süreler hizmet puanının hesabında değerlendirilecektir.

3- 657 sayılı Kanunun 92'nci maddesi gereğince idare sizi atamak zorunda değildir. Bakanlığın kadro ve ihtiyaç durumu dikkate alınarak atamanız yapılabilecektir. Bu nedenle aynı yere atanmanız söz konusu olmayabilir.

Memurlara yaptırılan fazla çalışmalar ve izin uygulaması

Ben bir kamu kuruluşunda GİH sınıfında memur olarak çalışıyorum. Yaklaşık 2,5 yıldır ayda 240 saat çalışmaktayım. Kurumum tarafından herhangi bir mesai ücreti ve izin verilmiyor. Bu konuda nasıl bir yol takip edebilirim?

657 sayılı Kanunun 178'nci maddesinde konuya ilişkin olarak "Kurumlar gerektiği takdirde personelini günlük çalışma saatleri dışında fazla çalışma ücreti verilmeksizin çalıştırabilirler. Bu durumda personele yaptırılacak fazla çalışmanın her sekiz saati için bir gün hesabıyla izin verilir. Ancak, bu suretle verilecek iznin en çok on günlük kısmı yıllık izinle birleştirilerek yılı içinde kullandırılabilir" hükmü yer almaktadır. Bu hüküm gereğince fazla çalıştığınız her sekiz saat için bir gün hesabıyla izin verilmesi gerekmektedir. Kanunun bu ilgili hükmünü yazarak kurumunuza dilekçe ile başvurmanız halinde hak etmiş olduğunuz izinleri kullanmanız mümkündür.


Hazırlayan: Ahmet Ünlü
(memurlar.net editörü)

Faks: (0312) 472 68 80

5 Temmuz 2003
Cumartesi
 
HAZIRLAYAN: Ahmet Ünlü


Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED