AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

K Ü L T Ü R
Romeo ve Juliet
artık güldürüyor

Tiyatro Kedi'de yaz aylarında sahnelenecek olan Tarlakuşuydu Juliet'te, Shakespeare'in Romeo ve Juliet'inin hazin sonu, romantik bir komediye dönüşüyor.

  • HALE KAPLAN ÖZ
    Tüm tiyatroların sezonu bitirip tatile girdiği şu günlerde, Tiyatro Kedi perdelerini romantik bir yaz komedisiyle tekrar açtı. Profilo Kültür Merkezi'nin 'air condition'lu çağdaş salonunda perde açan çılgın komedi "Tarlakuşuydu, Juliet", Romeo ve Juliet'in bizi gözyaşlarına boğan sonlarını kahkaha tufanına çeviriyor.

    Ephraim Kishon'un yazdığı oyun, Hale Kuntay'ın çevirisi, Şükrü Türen'in rejisi ve Barış Dinçel'in sahne tasarımı ile yaz komedisi tadında sahneleniyor. Oyunda tüm karakterler ustaca canlandırılıyor. Juliet, Dadı ve Lukretia'yı Yeşim Alıç, Romeo ve Rahip'i Suat Sungur, Shakespeare'i Atılgan Gümüş oynuyor. Mehmet Pervez ve Cüneyt Yamaner çalgıcıyı oynuyor.

    Trajik değil, mutlu son

    Yüzyıllardır, mendiller eşliğinde izlenegelen Romeo ile Juliet'in trajik sonlu aşk öyküsünü bir de mutlu sonla izlemeye ne dersiniz?

    Romeo ve Juliet'in ölmediği, evlendiği, hatta kızlarının olduğu Tarlakuşuydu Juliet'i 10, 11, 12 Temmuz tarihlerinde saat: 20.30'da Profilo Kültür Merkezi Tiyatro Kedi'de izleyebilirsiniz.

    Onlar ölmedi, evlendi!

    Sahnede yatağın üzerinde tavana yakın, geniş çaplı ve birbiri içine geçmiş iki yüzük, tahtaları eğrimiş kapılar ve yatak... Yüzü bakım maskesi kaplı ve saçları bigudili bir halde yataktan Romeo'nun bale yaparken çıkardığı sesler üzerine uyanıyor Juliet... Gösteri böyle başlıyor ve tabii kavga da... Bitmek bilmeyen bir tartışma onlarınki, tüm evli çiftlerdeki gibi de incir çekirdeğini doldurmayan sebeplerden. Romeo ve Juliet'in büyük aşkı görünmüyor bu sahnede. Söylene söylene içi boşaltılmış bir cümleyi doğrularcasına sürekli didişiyorlar; "evlilik aşkı öldürüyor". Bütün komikliğine rağmen, aslında oyunların gerisinde, insan ilişkileri içinden süzülmüş ciddi sorunlar tartışılıyor. Türk izleyicisinin hiç yabancı olmadığı bu sorunlar, mizahi yaklaşımıyla 'güleriz, ağlanacak halimize' dedirtiyor.

    Göbekli Romeo, sinirli Juliet

    Tarlakuşuydu Juliet, aslında evliliğin çıkmazlarını gözler önüne seriyor. Ayrıca Shakespaer'nin diğer oyunlarına bolca gönderme var. Romeo ve Juliet, Shakespeare'i âşıkları kavuşturmadığı için suçluyor ve erkek kahramanlarının isimlerinin önce yazılmasını centilmenliğe sığdıramadıkların söylüyorlar. Oyundaki Shakespeare ise durmadan oyunları karıştırıyor. Capulet'lerin juliet'i ve Montague'lerin asil delikanlısı Romeo soylu ailelerine yakışmayacak sefil bir hayat sürüyorlar. Göbek yapmış ve plastik su torbası ile duygusal ilişki yaşayan Romeo ve zarafetinden iz kalmamış Juliet. Bir de kızları olmuş, zamane genci olan kızları hırçı mı hırçın... Sahnelendiği dönemlerde tüm dünyada büyük ilgi toplayan romantik komedi, modern hayatımızın çıkmazlarını inceden inceye hicvediyor.
    Bilgi tel: 0212 216 93 14-15

  •  
    Bir deneme: Deneme-Yanılma
    Hüseyin Akın'ın şiirsel bir üslupla yazdığı denemelerini topladığı kitabı "Deneme-Yanılma" Birun Yayınları arasından çıktı.
    Suçıktı Şiir Günleri yaklaşıyor
    Varlık 70'ine bastı
    Yaşar Nabi Nayır yönetiminde 15 Temmuz 1933'te yayına başlayan Varlık dergisi, bu ayki 1150. sayısıyla 70. yaşına bastı. 70 yıllık serüveni farklı açıdan değerlendiren yazıların yanısıra, Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri'ni kazananlarla yapılmış söyleşiler ve ürünlerinden örneklerin yer aldığı derginin diğer önemli özelliği ise; şiir, öykü ve denemelerin edebiyatta ilk adımını Varlık'ta atmış isimlere ait olması. 70. yaşın kutlaması ise Enver Ercan'ın hazırladığı iki önemli antoloji ile yapılıyor. "Varlık'ta İlk İmzalar" ve "Varlık Şiirleri Antolojisi", dergi özelinde edebiyat dünyamızın 70 yılının da dökümünü yapıyor. Bilgi tel: 0 212 516 20 04
    Kırklar'dan yaza inat sayı
    Edebiyat, kültür ve sanat dergisi Kırklar'ın Temmuz sayısı yaz rehavetine inat yoğun bir içerikle çıktı. Yeni sayının sürpriz ismi Yusuf Kaplan. Umran'daki yazılarına geçtiğimiz aylarda nokta koyan Kaplan, dergideki ilk yazısında şair-mütefekkir Sezai Karakoç'u anlatıyor. İbrahim Tenekeci, İsmail Kılıçarslan, Cihat Şanhinoğlu ve Ali Emre'nin şiirleri, Cihan Aktaş'ın Bavul Hazırlığı isimli öyküsü ile yer aldığı dergiye Hüseyin Akın, Cahit Zarifoğlu portre denemesi ile katılıyor. Selçuk Orhan, Sadık Yalsızuçanlar'ın Sırlı Tuğlalar kitabını, Suavi Kemal Yazgıç, Murat Menteş'in Aynalı Barikatlar'ını değerlendiriyor. Ömer Çakkal'ın Zamanın Yitirdikleri adlı öyküsüyle Kırklar'a karıştığı sayının söyleşileri Hüseyin Akın ve Selçuk Orhan'la yapılmış. Bilgi tel: 0 212 295 71 03
    6 Temmuz 2003
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED