AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

Y A Z A R L A R
ATM'ler sorun oluyor

Banka ATM'leri hayatımızın bir parçası oldu. ATM'ler den 24 saat para temin edebileceği gibi bunun dışında; yatırma, havale yapma, hesap hareketlerini kontrol etme gibi birçok işlemleri de yapabilme imkanına sahip. ATM'lere her köşe başında rastlamak mümkün. Yapılan araştırmalar tüketicinin ATM'leri daha çok para çekmek için kullandığını diğer işlemleri ise özellikle para yatırma işlemini bankaya giderek yapmayı tercih ettiğini gösteriyor. Güvensizlikten mi bilinmez. Vak'a bu.

Küsuratlar bankada kalıyor

Her bankanın ATM'si farklı. Bazı bankalarda alt limit 10 milyon iken, bazılarında bu limit 5 milyona kadar inebiliyor. Özellikle memur, işçi ve emekli kesimi yakından ilgilendiren bu konu hemen hemen her ay sorun olmaya devam ediyor. Aylık maaşı çekmek için ATM'yi tercih eden bir tüketici para çekme işlemi sonucunda hesabında kalan dokuz milyon küsuratı üzerini tamamlamadığı sürece çekme imkanına sahip değil. Zaman zaman bu miktardaki paraya bile ihtiyacı olan bu kesim bankamatiğin küsuratlı parayı ödememesi karşısında mağdur. Eğer hesap cüzdanınız yanınızdaysa, sıra beklemek sorun değilse ve de banka memurunun ilginç bakışlarından (bu miktar için memur meşgul edilir mi dercesine) rahatsız olmayı göze alabilirseniz bu miktarı bankanızdan çekme imkanınız elbette var. Genellikle bu yöntemi tercih etmediğinden dolayı trilyonlarca paranın bankalarda kaldığını söylemek mümkün. Bankaların bir ay boyunca bu paraları kullanabileceğini veya repo yapabileceğini söylemek ne kadar doğrudur bilmem. Fakat atalarımızın bir değişiyle işleyen demir pas tutmaz sözü aklıma gelmiyor da değil.

Müşteriye neden duyurulmadı?

Madem konumuz ATM'ler, okurumuz Hakan Yaman'ın serzenişini de dile getirmeden konuyu kapatmayalım. Garanti Bankası ile çalışmayı tercih eden tüketiciler yurt çapında "Altın Nokta" diye ifade edilen işaretin bulunduğu her ATM'den para çekebilirler. Bu işlem için 2003 yılının Nisan ayına kadar hiçbir ücret alınmadığını belirten Hakan Bey bu tarihten sonra her para çekme işlemi için bankanın bir milyon lira işlem ücreti adı altında para kestiğini farketmiş. Bu ücretin alınıp alınmamasından veya hukuki olup olmamasında öte banka müşterisine gereği gibi duyurulmamasının kendisini bilinçli bir tüketici olarak hayli rahatsız ettiğini ifade eden Hakan Bey "olumlu uygulamalarını binbir marifetle duyuran bu bankalar müşteri aleyhine olan bu tür uygulamaları sesiz sedasız başlatıyor. Aynı şekilde bu tür uygulamaların da gerektiği gibi müşterilere duyurulması gerektiğine inanıyorum" diyerek rahatsızlığını ifade etmiş.

Garanti Bankası'nda yetkili yok

Yaptığımız araştırmalar sonucunda Garanti Bankası'nın internet üzerinden yapılan EFT'den sonra da beşyüzbin lira civarından bir ücret kestiğini tespit ettik. Tüketicilerin bu rahatsızlığını iletme ve uygulama hakkında bilgi almak üzere telefonla aradığımız Garanti Bankası Genel Müdürlüğü'nden sorumuza cevap verecek bir muhatap bulamadık. Güvenlik memuru Erkan Bey irtibat numaralarımızı alarak bir yetkiliye ulaştığı takdirde derhal döneceğini söylese de şu dakika itibariyle bizi arayan bir yetkili yok. Bizde güvenlik memurunun bu konuda net bilgi sahibi olmayacağı ve banka adına beyanat vermeye yetkili olmadığı düşüncesiyle bu derdimizi içimize attık. Eğer bir Garanti Bankası yetkilisi çıkarda bu durumu açıklamak isterse, kesintisiz 24 saat hizmet veren köşemiz onlara da açıktır.


30 Haziran 2003
Pazartesi
 
ÖMER KESER


Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED