AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

B İ L İ Ş İ M
Macintosh '5'ledi

Bilgisayar kullanıcılarının tümü tarafından bilinmese de MAC ve PC arasındaki amansız rekabet devam ediyor. Apple, 'dünyanın en hızlı bilgisayarı' olarak nitelendirdiği Power Mac G5'i San Francisco'daki Dünya Yazılım Geliştiricileri Konferansı'nda tanıtarak PC'ye karşı önemli bir hamle yaptı.

Türkiye'de daha çok masaüstü yayıncılık alanında kullanılan ve bu alanda neredeyse bir tekel konumunda olan Apple, PC'lerle olan yarışında yeni bir dönemece girdi. PC dünyası 64 bitlik işlemcilere sahip bilgisayarları piyasaya sürmeye hazırlanırken ani bir atak yapan Apple, ilk 64 bitlik işlemciye sahip Power Mac G5'i "Dünyanın en hızlı bilgisayarı" spotuyla San Francisco'da gerçekleştirilen Dünya Yazılım Geliştiricileri Konferansı'nda tanıttı.

Power Mac G5 için "dünyanın en hızlısı" ifadesi; SPEC CPU 2000 test grubu sonuçlarına ve Dell Dimension 8300 tabanlı 3GHz Pentium 4 ile Dell Precision 650 tabanlı 3.06 GHz Çift Xeon karşısında gösterilen profesyonel uygulamaların üstün performans testlerine dayanılarak kullanılıyor. G5 işlemciyle çalışan bilgisayarlar Amerika'da Ağustos'ta Türkiye'de ise Eylül'de satışa sunulacak.

32-bit yerine 64-bit işlemci ile çalışan G5'ler eskisine oranla daha hızlı çalışıyor. Fakat bu hızın farkedilmesi için 64 bitlik işlemcilere göre tasarlanmış yazılımlar kullanılması gerekiyor. PC dünyasında da 64 bit işlemcili bilgisayarlar için hazırlıklar sürüyor. İşlemci üreticisi AMD Eylül ayında, Windows işletim sistemini kullanan bilgisayarlar için 64-bitlik ilk işlemcileri kullanıma sunacağını açıkladı.
bilkom.com.tr


Microsoft, PDA'ya tahammül edemedi

Microsoft firması, el bilgisayarlarında kullanılan ve şimdiye kadar PDA (personal digital assistant) olarak adlandırılan yazılımın, bundan böyle Windows adı altında pazarlanacağını açıkladı. Microsoft taşınabilir ürünler bölümü müdürü Ed Suwanjindar, ''Bizim açımızdan hakim marka Windows'tur. Bu nedenle taşınabilir ürünlerde kullanılan yazılımlar da bundan böyle aynı ad altında satılacak'' dedi. Suwanjindar, yeni sürüme ''Seyyar Windows'' (Windows Mobile) adının verildiğini sözlerine ekledi. Öte yandan kod adı "Longhorn" olan yeni Windows işletim sisteminin 2005'te piyasaya çıkacağı bildirildi.


CEBIT Bilişim Eurasia Fuarı 2-7 Eylül'de

Avrasya'nın en büyük bilgi ve iletişim teknolojileri fuarı olarak nitelendirilen CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı, 2-7 Eylül tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilecek. Fuar, bu yıl Çin, Fransa, Almanya, Yunanistan, Hindistan, İtalya, Kore, Singapur, Tayland ve ABD başta olmak üzere 15 ülkeden 900 katılımcı şirket ve 55 ülkeden de 160 bin ziyaretçiyi ağırlayarak küresel bir buluşmaya ev sahipliği yapacak.
cebitbilisim


Teknoloji her alanda

Teknoloji her alanda insanların hayatını kolaylaştırıyor. Kur'an'ı her an her yerde okumak veya dinlemek isteyenler için geliştirilen ve "Dijital Kur'an" adı verilen bu 105 gram ağırlığındaki cihaz da hayatımızı kolaylaştıran araçlardan biri. Cihazın ışıklı LCD ekranından Kur'an-ı Kerim'i okuyabileceğiniz gibi Kâbe imamlarının sesinden dinlemeniz de mümkün. Cihazda istenilen herhangi bir ayet aranıp ekrana getirilebiliyor.
dijitalkuran

 
WEB GEZGİNİ
Tam işadamlarına göre
MÜSİAD, internet yayıncılığı alanında da faaliyet gösteriyor. musiad.org.tr ve ekocerceve.com adlı web sitelerinde işadamlarına ekonomik gelişmeleri anında duyuran MÜSİAD, bu sitelerin teknik ve görsel yapısını yeniledi. Yeni sistemle bu siteler daha kullanışlı bir yapı kazandı.
ekocerceve
musiad
PC DERGİLERİ
İşlemcinizi uçurun!
Türkiye'deki en kıdemli bilgisayar dergilerinden biri olan PC World Temmuz sayısında Windows işletim sistemindeki registry ayarlarıyla oynayarak bilgisayarınızı daha hızlı çalıştırmanız için ipuçları veriyor. Cep telefonunuzun 25 yeteneğini keşfedin, GPRS ile 10 kat daha ucuza bağlanın, PC'nizden faks gönderin, Dosyalarınızı şifreleyin, Linux püfleri, CD-R'a 1 GB kayıt, Yeni kral: GeForce FX5900 mü, Sabit disk nasıl kurtarılır, PC toplamanın incelikleri, Explorer ve alternatifleri, dergide okuyabileceğiniz diğer konular.
pcworld
NET KİTAP
Doludizgin bilgisayar!
Arkadaş Yayınevi bilgisayar kitapları dizisine "Doludizgin" adlı bir seri kattı. Bu seriden çıkan kitaplardan biri olan "Doludizgin Kişisel Bilgisayarlar", bilgisayarınızla doludizgin ve verimli çalışmanız için önemli ipuçları içeriyor. Bu kitapla, tam da gerek duyduğunuz şeyleri kendi başınıza öğrenmeniz mümkün olacak.
arkadas
İnternet-2'de hız rekoru
Artık iyice yavaşlayan internet ağına paralel olarak geliştirilen İnternet-2 şebekesi üzerinden yapılan denemede dünya internet hız rekoru kırıldı. Cenevre-Chicago arasındaki deneyde, hızlı bağlantının 3500 katı bir hıza erişildiği belirtildi. Kısa adı (IPv6) olan gelecek kuşak internet protokolünü kullanan bir ekip, İsviçre'nin Cenevre kenti ile ABD'nin Chicago kenti arasındaki 7067 km'lik mesafede, saniyede 983 megabit hızla veri nakletmeyi başardı. Deneme bir saat sürdü.
1 Temmuz 2003
Salı
 

Melih B. Dede


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED