AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

D Ü N Y A
POLONYA PETROLDEN PAY ALMA PEŞİNDE

Polonya hükümeti, Irak'taki Amerikan-İngiliz işgal gücüne katılmalarının temel hedefinin Irak petrollerinden pay alabilmek olduğunu itiraf etti. Dışişleri Bakanı Wlodzimierz Cimoszewicz, Irak'taki nihai hedeflerinin Polonya petrol şirketlerinin Irak petrollerine ulaşabilmesini sağlamak olduğunu hiçbir zaman gizlemediklerini söyledi. Dışişleri Bakanı bu hedefi, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin geçmişte yöneticiliğini yaptığı Halliburton şirketi ile Polonya petrol şirketleri arasında sağlanan anlaşmanın imza töreninde açıkladı. Polonya Eylül ayında Irak'ta görev yapmaya başlayacak 9 bin askerden oluşan uluslararası barış gücüne 2 bin 300 askeriyle katılacak ve barışgücünün yönetimini de üstlenecek.

İsrail askerleri yine Filistinli öldürdü

İsrail askerlerinin, Gazze Şeridi'ndeki Han Yunis Kasabası'nda, sabah saatlerinde 1 Filistinli'yi öldürdüğü bildirildi. Filistinli sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, İsrail askerleri tarafından, henüz belirlenemeyen bir sebepten dolayı açılan ateş sonucu, kimliği belirlenmeyen bir Filistinli öldü.

SARS, dünya çapında kontrol altına alındı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), akut solunum yetmezliği sendromu (SARS) salgınının dünya çapında kontrol altına alındığını bildirdi. DSÖ Genel Müdürü Gro Harlem Brundtland, "SARS'ın artık bittiğini söylemiyoruz. Ancak, salgının dünya çapında kontrol altına alındığı önemli bir dönemeçte olduğumuzu söyleyebiliriz'' diye konuştu. Bu açıklama, "SARS'tan etkilenen yerler listesi" ndeki son yer olan Tayvan'ın da listeden çıkarılmasından sonra yapıldı. Tayvan'ın listeden çıkarılmasıyla ilgili karar, SARS virüsünün kuluçka süresinin iki katı olan 20 gün boyunca adada yeni vaka tespit edilmemesi üzerinealındı. DSÖ yetkilileri, tedavisi kolay olmayan ve geçen Kasım ayından bu yana 800'den fazla insanın ölümüne yol açan SARS tehdidine karşı uyanık olmaya devam edilmesi gerektiğini vurguladılar.

Mahmud Abbas İslami Cihad'la görüştü

Filistin İslami Cihad hareketi, Filistin Başbakanı Mahmud Abbas ile dün geç saatlerde yapılan görüşmelerin "olumlu ve ciddi" olduğunu duyurdu. Toplantının ardından açıklama yapan örgütün üst seviyedeki yetkililerinden Muhammed El Hindi, "Toplantı ciddi ve olumluydu. İsrail hapishanelerindeki Filistinliler'in serbest bırakılmasında ısrar ettik. Bu, Filistinliler'in önceliğidir" dedi. Perşembe günü İsrail askerlerince öldürülen El Aksa Şehitleri Tugayı üyesine de atıfta bulunan El Hindi, "Abbas'la, İsrail'in çok ciddi bulduğumuz ihlallerini tartıştık" diye konuştu. İslami Cihad, diğer 3 Filistinli örgütle beraber Pazar günü ateşkes ilan etmiş ancak ateşkese karşılık, başta Filistinli esirlerin serbest bırakılması olmak üzere bir dizi şart öne sürmüştü.

Kuveyt seçimlerinde kadınlara oy hakkı yok

Kuveyt'te dün halk parlamento seçimleri için sandık başında gitmeye başladı. Türkiye saatiyle 08.00'den itibaren açılan seçim büroları, 12 saat açık kalacak. Siyasi ve ekonomik reform çağrıları arasında gidilen seçimde, sadece erkekler oy kullanabiliyor. Kadınlar ve ülkenin 2 milyonluk nüfusunun çoğunluğunu oluşturan yabancı işçilerin oy hakkı yok. Seçilen bir parlamentoya sahip ilk Basra Körfezi ülkesi olan Kuveyt, 1960'larda İngiltere'den bağımsızlığını kazandıktan sonra parlamento oluşturuldu. Irak'ta Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesiyle, Ortadoğu'nun büyük bir değişim sürecine girdiği bir dönemde, Washington'dan olduğu kadar bölge içinden de sürekli reform çağrıları geliyor.

Pakistan'da aşırı sıcaktan 200 kişi öldü

Tarihinin en sıcak günlerini yaşıyan Pakistan'da son 2 hafta içinde toplam 200 kişi aşırı sıcaklara dayanamayarak öldü. Hava sıcaklığının 51 dereceye ulaştığı Pakistan'da şu günlerde insanlar sıcak ve güneşten korunmak için binbir türlü çareye başvuruyor. Ülkede ölü sayısının 200'ü bulmasıyla beraber ferahlamanın en kolay yolu su olarak görülüyor. Aşırı sıcaklardan dolayı fenalaşıp hastaneye kaldırılanların sayısının ise 500'ü aştığı belirtildi.



6 Temmuz 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED