AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

P O L İ T İ K A
Vekiller tutuksuz yargılanabilecek

AK Parti, bir ara formül ile milletvekilliği dokunulmazlığına sınırlama getiriyor. Milletvekilleri "kürsü dokunulmazlığı" dışındaki alanlarda işledikleri suçlardan dolayı 'tutuksuz' olarak yargılanabilecekler.

  • ALİ SALİ / ANKARA
    TBMM'de milletvekili dokunulmazlığı ile ilgili bir araştırma komisyonu kurulmasını sağlayan AK Parti Hükümeti, bulduğu bir ara formül ile milletvekilliği dokunulmazlığına sınırlama getiriyor. Milletvekilleri "kürsü dokunulmazlığı" dışındaki alanlarda işledikleri suçlardan dolayı 'tutuksuz' olarak yargılanabilecekler.

    Milletvekili dokunulmazlığının CHP tarafından sürekli olarak gündeme getirilmesinden rahatsız olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuda bir formül bulunmasını istediği öğrenildi. Bu talimat doğrultusunda yapılan çalışma sonucunda 'sınırlı dokunulmazlık' getiren bir düzenleme hazırlandı.

    Kürsü dokunulmazlığı

    Anayasa'nın Yasama Dokunulmazlığı'nı düzenleyen 83. maddesi ile milletvekilliğinin düşmesini düzenleyen 84. maddesinde yapılacak değişiklikle sınırlı dokunulmazlık getirilecek olan milletvekilleri kürsü dokunulmazlığına tam sahip olacaklar. Milletvekilleri TBMM Genel Kurulu'nda yaptıkları konuşmalardan dolayı yargılanamayacak. Milletvekili dokunulmazlığında yapılacak değişiklikle başbakan, bakan ve milletvekilleri haklarında dava açılması halinde bu davalarda yargılanabilecekler. Bunun için bir Meclis kararı gerekmeyecek. Ancak başbakan, bakan ve milletvekilleri dava süresince gözaltına alınamayacak ve tutuklanamayacak.

    TBMM karar verecek

    Gözaltı ve tutuklama ancak dava bitiminde TBMM Genel Kurulu kararı uyarınca olabilecek. Başbakan, bakan ve milletvekilleri yargılandıkları davadan hüküm giymeleri halinde dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin son kararı yine Meclis verecek. Meclis, mahkeme kararının uygulanmasını hemen isteyebileceği gibi yasama yılı veya dönem sonuna bırakabilecek.

    Yüzkızartıcı suçlar istisna

    Bu uygulamada adam öldürme, ırza tecavüz, dolandırıcılık ve rüşvet gibi yüzkızartıcı suçların mahkemece kanıtlanması halinde TBMM kararı aranmayacak. Bu durumlarda başbakan, bakan ve milletvekilinin donulmazlığı hemen düşecek ve cezası hemen infaz edilecek. Bu cezalardan hüküm giyen kişiler tekrar milletvekili adayı olamayacaklar.



  • 6 Temmuz 2003
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED