AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

P O L İ T İ K A
Dönmezer: Reformların tamamlanması 100 yıl sürer

Adalet Bakanlığı'nca temel yasaların değiştirilmesi için oluşturulan komisyonların 50 yıldır başkanlığını yapan Ordinaryüs Profesör Sulhi Dönmezer, Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde yasaların tümden değiştirilmesinin kısa sürede mümkün olmadığını söyledi. "Hazırlanan taslaklar kanunlaşınca Türkiye'de ceza hukuku adına muazzam bir reform gerçekleşecek. Türkiye bir asrı atlamış olacak" diyen Dönmezer, "Komisyonumuz 1984 yılından bu yana TCK ve CMUK'un da aralarında bulunduğu 8 yasa taslağı hazırladı. Ama değişim o kadar da kolay değil. Yasalarımızı tamamen değiştirmek için 100 sene ister" dedi. AB'yi bir "kulüp" olarak değerlendiren Ord. Prof. Dönmezer, bazı kesimlerin "AB'nin Türkiye'ye baskı yaptığını" söylediğine işaret ederek, "AB'nin baskı maskı yaptığı yok. Benim kulübüme üye olmak için bu ön şartlara sahip olman lazım diyorlar. Ya bu şartlara sahip olursun ya da bu kulübe girmezsin. Bu kadar basit bu iş. Ben bunlara uymam dersen, o zaman 'Çık, git ben de seni almam' derler" diye konuştu.

'Hükümet dış güçlere çalışıyor'

Saadet Partisi (SP) lideri Necmettin Erbakan, "AK Parti Hükümeti, Anadolu'nun parçalanmasına karşı, tamamen dış güçlerle işbirliği yapar bir durum içinde yürüyor'' dedi. Erbakan, Konya'nın merkez Meram İlçe Belediyesi ve Karatay İlçesi'nde ile Konya Büyükşehir Belediyesi'nin tesis açılışlarına katıldı. Erbakan açılışlarda yaptığı konuşmalarda AK Parti Hükümetini eleştirerek, "Yanlış uygulanan ekonomik politikalar yüzünden IMF'nin pençesinde kıvranmakta olan ülkemiz, sürekli borçlandırılarak yeni ekonomik krizlerin eşiğine sürüklemektedir" dedi. Erbakan "Bu hükümet, Kıbrıs'ın elden gitmesine karşı tamamen dış güçlerle işbirliği yapar durum içinde yürüyor" şeklinde konuştu.

Yeni yedek üye de 'reform' istedi

Anayasa Mahkemesi'nin yeni seçilen yedek üyesi Mustafa Yıldırım, anayasa değişikliği yapılarak, yüksek mahkemenin yeniden yapılandırılmasını istedi. Anayasa Mahkemesi ile ilgili bir inceleme yazısı hazırlayan Yıldırım, Anayasa Mahkemesi'nin çağdaş gelişmeleri yakından izleyebileceği imkanlara kavuşturulmasını talep etti. Yıldırım, bu amaçla Anayasa değişikliği yapılarak yüksek mahkemenin yeniden yapılandırılmasını önerdi. Yıldırım, Anayasa Mahkemesi'nin yetki ve forksiyonunu her geçen gün daha da arttığına dikkat çekerek, "İnsan hakları ve özgürlüklerin korunması, demokrasinin geliştirilmesinde Anayasa Mahkemesi'ne büyük görevler düşmektedir" görüşüne yer verdi.

  • EVİN GÖKTAŞ

    Başbakan kirve olacak

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanvekili ve AK Parti Kayseri Milletvekili Sadık Yakut'un oğlu Mehmet Oğuzhan'ın kirvesi olacak. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'un oğlu Mehmet Oğuzhan'ın sünnet düğünü 8 Temmuz Salı günü Bilkent Oteli'nde yapılacak. Sadık Yakut, oğlunun sünnet düğünü için hazırlattığı davetiyede, "Oğlumuz Mehmet Oğuzhan'ın sünnet törenini teşrifleriniz bizleri onurlandıracaktır; kirvesi Recep Tayyip Erdoğan, Sadiye/Sadık Yakut" ifadesine yer verdi.

  • VELİ TOPRAK

    DSP: Yolsuzluklarla mücadeleyi biz başlattık

    DSP Genel Başkan Yardımcısı Tayfun İçli, yolsuzlukla mücadele adına yolsuzlukların üstünün örtülmemesini istedi. İçli, yaptığı yazılı açıklamada, bugün yolsuzlukla mücadele için yola çıktıklarını iddia edenlerin, öncelikli olarak DSP lideri Bülent Ecevit'in Başbakanlığı döneminde yapılan mücadeleye saygı göstermeleri gerektiğini ifade etti. Seçimden sonraki 7 aylık süre içinde, sahte naylon faturayı bilerek kullanarak devletten vergi kaçıranların affedildiğini belirten İçli, kamu ihalelerinde yolsuzlukları önlemek için çıkarılan Kamu İhale Yasası'nın değiştirilmek istendiğini, orman arazilerinin talanına yol açacak düzenlemeler üzerinde çalışıldığını öne sürdü.

    Bülent Ecevit'ten Uzanlar'a destek

    DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit, "Bir parti liderinin sözleri için 5 televizyon kanalına 1 aylık yayın durdurma cezası verilmesi, demokrasi ve yayın özgürlüğüyle bağdaşmayacak kadar ağırdır" dedi. Ecevit, yaptığı yazılı açıklamada bu cezanın ilgili yayın kuruluşlarının çalışanlarını, hatta izleyicilerini de etkileyeceğini savundu. Ecevit, "Ağır hakaretlere uygulanabilecek demokrasi ile bağdaşabilir yaptırımlar varken bir aylık yayın durdurma cezası verilmesi, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Yasası ile, uygulamalarla ve Avrupa Birliği normlarıyla da çelişir" ifadesini kullandı.

    Miçooğulları: Sevigen oy verdi

    TBMM Başkanlık Divanı üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Türkan Miçooğulları, TBMM'de Anayasa değişikliği görüşmelerinde İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen'in oy kullandığına tanık olduğunu belirtti. Miçooğulları, yaptığı açıklamada TBMM Başkanı Bülent Arınç'a atfen medyada yer alan, "Sevigen oylamada yoktu ki oyu çalınsın" ifadelerini hatırlatarak, "Sevigen'in Genel Kurul'da oy kullandığına görevim gereği tanık oldum. Bu, tutanaklarda ve Meclis TV'nin kayıtlarında da yer almıştır. Sayın Arınç'a bu konuda yanlış bilgi verildiğini düşünüyorum" dedi.



  • 6 Temmuz 2003
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED