|

2017 Ramazan pidesi fiyatları ne kadar olacak?

2017 Ramazan pidesi fiyatları ne kadar olacak? Mübarek Ramazan ayına girmemize bir hafta kala vatandaşlar ramazan pidesinin fiyatlarını merak etmeye başladı. 2017 Ramazan pidesi fiyatları hakkındaki son gelişmeleri ve detaylı bilgileri haberimizde sizlerle paylaşıyoruz.

Yeni Şafak
17:18 - 20/05/2017 Cumartesi
Güncelleme: 18:06 - 20/05/2017 Cumartesi
IHA
2017 Ramazan pidesi fiyatları ne kadar olacak?
2017 Ramazan pidesi fiyatları ne kadar olacak?

2017 Ramazan pidesi fiyatları ne kadar olacak? İşte bu sorunun yanıtını merak eden vatandaşlar sayfamızdan detaylı açıklamaları görebilirler.

İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odası henüz pide fiyatlarıyla ilgili tarifesini açıklamadı.

Onbir ayın sultanı Ramazan’a sayılı günler kala, sofraların vazgeçilmezi pideler de tezgahlardaki yerini aldı. Bu da işletmeler arasında maliyeti yüzde 20 ile yüzde 40 arasında değişen pide için fiyat tartışmalarını beraberinde getirdi. Her yıl olduğu gibi ülke genelinde fiyat karmaşası yeniden gündeme gelirken, İstanbul Ticaret Odası’na (İTO) bağlı fırıncılar üretim maliyetlerine göre Ramazan pidesinde tarifeyi kendi belirleyecek.

Pideye yüzde 20 zam gelebilir

İstanbul genelinde ekmek ve sade pide üreten 2 bin 850 fırın bulunuyor. İşletmelerin 2 bin 250’si İTO üyesi iken, 600’ü ise Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na bağlı durumda. İstanbul Ticaret Odası, üyeleri için serbest piyasa kuralları nedeniyle herhangi bir tarife belirlemiyor. Yani İTO’ya bağlı bir fırıncı kendi tarifesini oluşturarak; pideyi istediği fiyata satabiliyor. Üyelerin pide tarifelerini müşterilerin görebileceği bir yere asmalarının yeterli olduğu bildiriliyor. İstanbul Ticaret Odası’na bağlı fırıncılara göre; pideye yüzde 20 oranında zam gelebilir.

Her ilçede farklı tarife

Konuya ilişkin Yeni Şafak'a açıklamalarda bulunan İstanbul Ticaret Odası Meclis Üyesi Ahmet Zeki Sarıhan, her yıl olduğu gibi bu Ramazan’da da pide fiyatlarının ilçeler arasında değişiklik gösterebileceğine dikkat çekti. İstanbul’da 39 ilçe olduğu bilgisini veren Sarıhan, “Emin olun bu Ramazan ayında da 39 ilçenin yaklaşık 15’inde değişik fiyat tarifeleri olacaktır” dedi.

İşçilik ve un fiyatı belirliyor

Ramazan pidesinin yılın bir ayında üretildiği için, maliyetine etki eden faktörlerin önemli oranda farklılık gösterdiğini belirten Sarıhan, belirleyici unsurların arasında un kalitesi ve ustalık maaşlarının öne çıktığını kaydetti. Pidenin en önemli ham maddelesi unun geçen yıl 65 ile 80 TL arasında bir fiyatla tedarik edildiğini dile getiren Sarıhan, “Bu sene un fiyatları 70 ila 90 TL arasında değişiyor. Yani 2 lira olan bir pidenin fiyatı 2,50 lira, 2,50 liraya satılan bir pidenin de 3 lira olması gayet doğaldır” diye konuştu.

Eşyanın tabiatına aykırı

Sarıhan, pide hamurunu yoğurma, açma (tırnak vurma) ve pişirme ustalarının maaşlarının da 2 bin TL ile 5 bin TL arasında değiştiğini ifade ederek, “Böylesi farklılık ya da değişkenlik arz eden bir ürün için, Ankara veya İstanbul’un bir yerinde standart fiyatı belirlemek, açıklamak sadece serbest piyasa kurallarına değil, eşyanın tabiatına aykırıdır” şeklinde konuştu.

Ekmek fiyatı modeline ilişkin basın açıklaması-
Ekmek fiyatlarının tek yerden belirlenmesi konusunda Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Başkanı Murat Kavuncu basın açıklamasında bulundu.
Son günlerde kamuoyununda tartışılan ekmek fiyatlarının tek yerden belirlenmesi konusunda Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Başkanı Murat Kavuncu, ekmek sektörü temsilcilerinin vatandaşlarla olan zor durumlarının giderilmesi için atılan bu adımın, hem fırıncıların hem de vatandaşların yararına olacağını savundu. Kavuncu, "Sayın Maliye Bakanımız Naci Ağbal’ın bu konuya el atması, üyelerimizin temsili noktasında ve federasyon şube başkanlarımızın iller bazında sorunlarının giderilmesi için yapılan bu çalışma bizleri fazlasıyla memnun etmiştir. Federasyonumuza bağlı 7 bölge, 54 il başkanı ve 104 şube başkanlığımızın seslenişinin sesi olan ekmek gramajları ve fiyat tarifelerinin belirlenmesi hususunda tezat düşülen, yerel yöneticilerin farklı gramaj, farklı fiyat belirlemesi tamamıyla yanlış bir uygulamaydı. İnanıyorum ki sayın Bakanımız ülke genelinde yaşamış olduğumuz başlıca sorunlarımızdan; farklı gramaj, farklı fiyat giderilmesi noktasında yapılacak bu çalışmada ekmeğe taban fiyat uygulaması yapılmasını da sağlamış olur. Sayın Bakanımızın açıklamalarını okuduğumda tarafımı ve yönetimimi heyecanlandırmış, ülke genelinde üyelerimiz tarafından tarafıma farklı farklı fikirler sunulmuştur. İnşallah gelişen ve büyüyen Türkiye’de bu çalışma sektörümüze hayırlı olur" ifadelerini kullandı.

Üyeleri tarafından iletilmesi istenen bir konuyu da dile getiren Kavuncu, "Altını çizerek bunu sizin le paylaşmak isterim ki üyelerim ülkemizin temel gıda maddesi olan ekmeği her ne koşulda olur ise olsun ekmeğini üretir. İçeride ve dışarıda ülkemize ihanet eden, cephe alan, düşmanlık güden her kim olursa da karşısında duracaklarını bilmeleri gerekmektedir. 15 Temmuz gecesi ticari faaliyet gösteren işletmelerin bazı sektörlerde faaliyet durdurması gibi durumların ülkemiz genelinde yaşanmadığını, federasyonumuz üyesi olan hiçbir fırıncı kardeşimin, hiçbir üyemizin bırakın faaliyet durdurmayı, gece meydanlarda nöbet tutan aslanlarımıza ekmek, simit, poğaça gibi ürünleri bedava vererek katkıda bulunmuşlardır’’ diyerek sözlerini tamamladı.
#Ramazan pidesi
#2017 Ramazan pidesi fiyatları
#Ramazan
7 yıl önce