|

Atlantik hattında gerilim

Atlantik İttifakı’nın iki önemli üyesi, Almanya ile ABD’nin liderleri Angela Merkel ile Donald Trump’ın merakla beklenen Beyaz Saray buluşması büyük gerilime sahne oldu. İkilinin vücut dillerinden, seçtikleri kelimeler ve üstünde durmayı tercih ettikleri konular, taraflar arasındaki derin görüş ayrılığını net olarak gösterdi.

Yeni Şafak
04:00 - 19/03/2017 Pazar
Güncelleme: 00:41 - 19/03/2017 Pazar
Yeni Şafak
Liderler arasında karşılıklı salvolar
Liderler arasında karşılıklı salvolar

Batı ittifakının ve NATO'nun iki önemli üyesi Almanya ile ABD'nin liderleri önceki gün biraraya geldi. ABD Başkanı Donald Trump, Almanya Başbakanı Angela Merkel'i Washington'da ilk kez ağırladı. Görüşme sonrası kameraların karşısına geçen iki lider görüşmenin iyi geçtiğini söylemekle yetindiler. İkili arasındaki görüşmelerde başta NATO'nun durumu olmak üzere, mülteci meselesi, küreselleşmenin geleceği, serbest ticaret, TTIP'in gündeme geldiği değerlendirildi. Tüm bu konularda tarafların belirgin görüş ayrılığı yaşadığı iki liderin basın toplantısı sırasındaki vurgularından anlaşıldı.



'NATO'YA BORCUNU ÖDE'


Merkel ile Trump arasındaki en gerilimli konuların başında NATO geldi. Görüşmede NATO'ya ilişkin konuları ele aldıklarını kaydeden Trump, “Başbakan Merkel'e NATO'ya yönelik güçlü desteğimin yanı sıra üye ülkelerin savunma maliyeti için paylarına düşen miktarı ödemeleri gerektiğini tekrar ettim. Birçok ülkenin NATO'ya geçmiş yıllardan önemli miktarda borcu var. Bu ABD'ye karşı adil değil. Bu ülkeler borçlarını ödemek zorundalar” ifadelerini kullandı. Merkel ise topu 2024 yılına atarak, “Almanya'nın NATO'ya 2024 itibariyle GSYH'nin yüzde 2'sini ayırma konusunda kararlı olduğunu” bildirdi.



  • Tokalaşma krizi
  • Merkel ile Trump'ın Beyaz Saray'daki görüşmeleri, diplomasi tarihine geçecek ufak çaplı bir skandala da sahne oldu. İkilinin Oval Ofis'te görüşme öncesi yaptıkları basın toplantısına “tokalaşma krizi” damga vurdu. Gazetecilerin el sıkışırken poz alma isteğini Trump duymazdan gelmesi önce sosyal medyada sonra ise dünya medyasında geniş yankı buldu. İkilinin kısa süreli kriz sırasındaki ifadelerine ilişkin bir çok yorum yapıldı. Trump, Alman misafirini kapıda karşıladığında ve basın toplantısı sonrasında ise elini sıktı.

MERKEL: ARKAMDAN KONUŞMA


İki liderin basın toplantısı sırasında Merkel'den ilginç bir çıkış geldi. Almanya Şansölyesi, Trump ile ilk kez yüz yüze görüşmekten memnuniyet duyduğunu belirtirken, “Bu görüşmeye kadar geçen süre boyunca hep birbirimizle konuşmamızın birbirimiz hakkında konuşmaktan çok çok daha iyi olduğunu söyledim” ifadelerini kullanarak adeta Trump'a “arkamdan konuşma” dedi.



İZOLASYONCU DEĞİLİM


Alman bir gazetecinin Başkan Trump'a, izolasyon eğilimli politikaları, medyaya yönelik tavrı ve kanıtlanamayan iddialarını sorması üzerine Trump, “İzolasyon politikalarından yana değilim ancak ticaret politikalarının adil olması gerektiğini düşünüyorum. Birçok ülke ABD'ye uzun süredir adil olmayan şekilde muamele etti ve bu sona erecek. Ama ben izolasyoncu değilim, serbest ve adil ticaretten yanayım” savunmasını yaptı. Ticaret alanında müzakereye açık olduklarına işaret eden Merkel ise, “Ticaret kazan-kazan prensibine uymalı. Detayları görüşebiliriz” dedi.



Merkel öte yandan çıkmaza giren Transatlantik Ticaretve Yatırım Ortaklığı Anlaşması'na (TTIP) değinirken, “Umarım başlattığımız anlaşmaya kaldığı yerden devam ederiz” ifadelerini kullandı.



ORTAK NOKTA 'TELEFON DİNLEMESİ'


ABD Başkanı Trump, Merkel ile basın toplantısında bir kez daha eski Başkan Obama tarafından dinlendiği iddiaları ve taraflar arasındaki görüş ayrılığını ilginç bir üslupla dile getirdi. Trump, “Telefonların dinlenmesi konusu, eski yönetim sayesinde belki ortak noktamız“ diyerek, Obama yönetiminin Merkel'i de dinlettiği iddialarına atıfta bulundu.


#Atlantik
#Trump
#Merkel
7 yıl önce