|

BM elçisi muhalifler için Türkiye'ye geliyor

BM Suriye Özel Elçisi Staffan de Mistura'nın, Türkiye'de bulunan Muhalif lider Suphi el Rifai'nin "Suriye sorununu görüşmek için herkesle diyaloğa hazırız" sözleri üzerine Suriye'deki çatışmaları dondurma amaçlı Halepli muhalif liderlerle görüşmek için Gaziantep'e geleceği ifade edildi.

11:04 - 8/12/2014 Pazartesi
Güncelleme: 11:15 - 8/12/2014 Pazartesi
Diğer

Elçinin sözcüsü Juliette Touma, De Mistura'nın "çok yakında" Türkiye'ye gelerek, Gaziantep'te Suriyeli muhalif liderlerle görüşeceğini söyledi.


Touma, görüşmelerin ne zaman gerçekleşeceği konusunda kesin bilgi vermedi. Touma, De Mistura'nın Gaziantep'teki görüşmelerden önce dün İstanbul'da ana muhalif grup Suriye Ulusal Koalisyonu'nun lideri Hadi el Bahra ile bir araya geldiğini belirtti.


Muhalif lider Suphi el Rifai, Türkiye'den yaptığı açıklamada, "Suriye sorununu görüşmek için herkesle diyaloğa hazırız" dedi ve Halep'teki isyancılar arasında IŞİD'den ya da El Kaide bağlantılı El Nusra'dan cihatçılar olmadığını belirtti.


Çatışmaların dondurulması amaçlanıyor


Cenevre sürecinden sonuç çıkmaması nedeniyle çatışmayı yerelde çözümleme yoluna giren BM'nin 'dondurma planı' ilk kez Ekim ayının sonunda gündeme gelmişti.


BM Suriye Özel Elçisi De Mistura, 30 Ekim’deki Şam ziyaretinde Esad’a, insani yardımlara geçit vermek ve barışa yerelden zemin hazırlamak için Halep’ten başlamak üzere çatışmaları dondurma planını sunmuştu. BM’den yapılan açıklamada, Mistura’nın Suriyeli yetkililerle konuyu görüştüğü ve olumlu yanıtlar aldığı belirtilmişti. Esad'ın da Halep’te güvenliğin sağlanması için bu plan üzerinde çalışılmasına sıcak baktığı açıklanmıştı.

#BM
#Staffan de Mistura
#Suphi el Rifai
9 yıl önce