|

e-ticarete "güven damgası" geliyor

Türkiye'de elektronik ticaretin geliştirilmesi kapsamında, tüketicilerin e-ticarete ilişkin endişelerini giderecek ve sanal ticaret yapan sitelerin güvenliğini sağlayacak güven damgası sistemi, gelecek yılın ilk yarısında kurulacak.

Yeni Şafak
11:26 - 12/12/2015 Cumartesi
Güncelleme: 12:53 - 12/12/2015 Cumartesi
AA

Türkiye'de elektronik ticaretin geliştirilmesi kapsamında, tüketicilerin e-ticarete ilişkin endişelerini giderecek ve sanal ticaret yapan sitelerin güvenliğini sağlayacak güven damgası sistemi, gelecek yılın ilk yarısında kurulacak.



Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan, 64. Hükümet'in 2016 Yılı Eylem Planı'na göre, Gümrük ve Ticaret, Ekonomi, Kalkınma, Maliye ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanlıklarının işbirliğinde elektronik ticaretin geliştirilmesi için çalışma yapılacak.



Bu çerçevede bu ay başlayacak hazırlıklar, 21 Haziran 2016'ya kadar tamamlanacak. e-ticaretin geliştirilmesine ve önündeki mevzuat engellerinin kaldırılmasına yönelik çalışmalar çerçevesinde, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla bir yapı oluşturulacak.



Bu kapsamda, e-ticarette güven tesis edilebilmesi için "güven damgası sistemi" ile e-ticaretin gelişiminin sağlıklı bir şekilde izlenebilmesini sağlamak amacıyla izleme ve değerlendirme sistemi kuracak.



Tüketici, güvenlik, gizlilik ve hizmet kalitesinden endişeli


Tüketicilerin internetten alışverişe ilişkin endişelerini güvenlik, gizlilik ve hizmet kalitesinin oluşturduğu Türkiye'de, söz konusu endişelerin giderilmesi, e-ticaret hacminin artırılması, hizmet kalitesinin geliştirilmesi ve bu alandaki kayıt dışılığın azaltılması amacıyla e-ticaret sitelerinin belirli standartlara uyumunu gösteren güven damgası sistemi oluşturulması, bu sistem çerçevesinde belgelendirme ve denetlemeye ilişkin bir yapı kurulması planlanıyor.



Güven damgası, internet üzerinden satış yapan işletmelerin, bağımsız bir sertifikasyon kurumu nezdinde önceden belirlenmiş standartlara uyum sağladıklarını gösteren, internet sitelerinde yer alan bir tür etiket veya görsel sunu olarak tanımlanıyor. Güven damgasına sahip işletme, e-ticaret esnasında belirli standartlara ve hukuki düzenlemelere uymayı taahhüt ediyor. Tüketici, bu damgaya sahip mağazalardan alışveriş yaptığında, bunların öngörülen kurallara uygun hareket ettiğinden emin olabiliyor.



Türkiye'deki e-ticaret hacminin artırılmasına katkı sağlaması beklenen güven damgası için satıcının güncel ve tanıtıcı bilgileri, mal ve hizmetlere dair bilgiler, vergiler dahil ürünün nihai fiyatı, stok durumu ve teslimat bilgileri, iade ve geri ödeme sürecinin yanı sıra etkin bir müşteri hizmetleri ve şikayet sistemi, kişisel verilerin korunması, güvenli ödeme yöntemleri ve küçüklerin korunması gibi kriterlerin taşınması gerekiyor.



Belirli aralıklarla denetlenecek sistem, aynı zamanda satıcılar ve tüketiciler arasında çıkan ve çözüme kavuşturulamayan e-ticarete özgü anlaşmazlıkların etkin, pratik, hızlı ve maliyetsiz bir yolla çözümlenmesini ve dava sürecine taşınmadan kısa sürede sonuçlandırılmasını sağlayan alternatif uyuşmazlık çözüm mekanizmasını da kapsıyor.

#2016 Yılı Eylem Planı
#Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
#e-ticaret
#güven damgası sistemi
#Tek Pencere Sistemi
#perakendeciler konseyi
8 yıl önce