|

Enflasyon makul seviyelere gerileyecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, “Önlemlerin de desteğiyle ekonomide toparlanma eğiliminin başladığını görüyoruz. Nitekim, reel sektör güven endekslerindeki bozulma son dönemde kısmen de olsa tersine dönmüş görünüyor. İhracat siparişlerinde de kayda değer bir iyileşme var. Öncü veriler ikinci çeyrekten itibaren toparlanmanın bir miktar güç kazanabileceğine işaret ediyor.” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/03/2017 Perşembe
Güncelleme: 04:49 - 9/03/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Enflasyon makul seviyelere gerileyecek
Enflasyon makul seviyelere gerileyecek

Çetinkaya, Denizli Sanayici Tüccar ve İşadamları Platformu'nun düzenlediği toplantıda, "Makroekonomik Görünüm ve Fiyat İstikrarı” konulu bir sunum yaptı. Çetinkaya, küresel krizin üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen küresel ekonominin halen istikrarlı bir görünüme kavuşamadığını, artan korumacılık eğilimlerinin, zayıf küresel ticaret ve jeopolitik risklerle birlikte yeni yatırımların ertelenmesine yol açarak, küresel ekonominin büyüme potansiyelini sınırladığını söyledi.



MAKUL SEVİYEYE İNECEK


Çetinkaya, atılan adımların katkısıyla bu yıl için Ocak Enflasyon Raporunda ifade ettikleri tahmin patikasında belirgin bir farklılaşma beklemediklerini ifade etti. Çetinkaya “Yılın ikinci yarısında döviz kurunun gecikmeli yansımaları ve yönetilen fiyatlardan kaynaklanan baz etkileri azaldıkça, sıkı duruşun da katkısıyla enflasyon daha makul seviyelere inecektir" dedi.



Tasarruflar arttırılmalı


Firmaların yabancı para cinsi pozisyonunun ülkeye yönelik risk algısı açısından önem taşıdığını dile getiren Çetinkaya, “Döviz geliri ile dövizle borçlanma arasındaki bağın korunması ve kur riskini sınırlayacak finansal araçlarla doğal koruma içeren bir bileşenin firmalar tarafından kullanılması faydalı olacaktır. Yurt içi tasarrufların artırılması, üretimde verimlilik büyük önem arz ediyor” dedi.





#Merkez Bankası
#Murat Çetinkaya
#Jeopolitik
#Enflasyon
7 yıl önce