|

Hazır değil üretilen teknoloji

Birinci ve ikinci sanayi devrimini 100 yıl, üçüncü sanayi devrimini de 25-30 yıl geriden takip eden Türkiye, bu farkı kapatmak için 4. sanayi devrimine yönelik yaptığı çalışmaların yol haritasını netleştirdi. Bu devrimin hayata geçmesi halinde hedef, ‘hazır teknoloji değil, üretilen teknoloji’ olarak belirlendi.

Yeni Şafak
04:00 - 2/03/2017 Perşembe
Güncelleme: 07:39 - 2/03/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Endüstri 4.0’da yol haritası belli oldu... STK’lara da görevler verildi...
Endüstri 4.0’da yol haritası belli oldu... STK’lara da görevler verildi...

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün bu hafta başında yapılan Bakanlar Kurulu'nda yaptığı sunumda Dijital Dönüşüm Platformunda yer alan STK'lara önemli görevler verildiği öğrenildi. Buna göre Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) 'altyapı' çalışma grubuna, liderlik edecek. Bu grup ülkenin teknolojik ve fiziki altyapı ihtiyaçlarını ve alınması gereken önlemleri belirleyecek.



TEKNOLOJİ GELİŞECEK İHTİYAÇLAR ORTAYA KONULACAK


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ise 'açık inovasyon' çalışma grubuna liderlik ederek teknoloji geliştirilmesini sağlayacak işbirliği ortamlarının oluşturulması ve güçlendirilmesi konusunda çalışacak. Bir diğer çalışma grubu olan 'sanayide dijital teknolojiler'de ise TÜSİAD görev aldı. TÜSİAD bu alanda ihtiyaçlarını ortaya koyacak. Ayrıca işletmelerin hem daha fazla dijital teknoloji kullanmalarını hem de daha fazla dijital teknoloji üretmelerini sağlayacak önlemler üzerinde çalışacak.



İLERİ ÜRETİM TEKNİKLERİ


MÜSİAD ise “İleri üretim teknikleri" konusunda ise MÜSİAD bu alandaki ihtiyaçları tespit edecek. Çalışmalar neticesinde işletmelerin ileri üretim tekniklerini artan seviyelerde kullanmalarını ve ileri üretim teknolojileri üretiminin artmasını sağlayacak önlemler belirlenecek. Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) başkanlığındaki çalışma grubu ise standartlar, mevzuat ve fikri mülkiyet hakları gibi konulara odaklanacak. Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) Türk sanayisinin dijital dönüşümünü kolaylaştıracak işgücünün oluşturulması için eğitim konusunda çalışmalar yapacak.



HEDEF; ÜRETİLEN TEKNOLOJİ


Sanayide Dijital Dönüşüm Platformu, sanayide dijital dönüşüm sürecini hızlandırmak için kamu özel işbirliğine dayanan bir model olarak dikkat çekiyor. Söz konusu platformda, önceliklere göre altı çalışma grubunun oluşturulduğu biliniyor. Bakan Özlü'nün yaptığı sunumda, bu grupların zaman içinde değişebileceği ancak ilk aşama için yapının yeterli olduğunun belirtildiği öğrenildi. Bakanlar Kurulu'nda yapılan sunumda çalışma gruplarıyla amacın, Türkiye'yi hazır teknolojilerin ithalatçısından ziyade kendi teknolojilerini üreten ve bu teknolojileri etkin bir şekilde kullanabildiği bir noktaya konumlandırmak olduğu belirtildi. Söz konusu çalışma gruplarının bu yıl içerisinde kendi çalışmaları hakkında ilk raporlarını üretmeleri ve eylem planlarını hazırlamaları planlanıyor.



YÜKSEK TEKNOLOJİ VURGUSU


Kabine üyelerine akıllı teknolojiler konusunda detaylı bilgiler veren Özlü'nün “Yüksek teknolojili sektörler dijitalleşmeden en çok etkilenen sektörler. Yüksek teknolojili üretim ve ihracatımızı arttırmak için sanayimizi mutlak suretle dijitalleştirmemiz gerekiyor" dediği öğrenildi.



İMALAT SANAYİİNİN RÖNTGENİ ÇEKİLDİ


Bakan Özlü'nün sunumunda Türkiye'nin imalat sanayii yapısının detayları da yer aldı. Türkiye'de yaklaşık 333 bin adet sanayi işletmesinin faaliyet gösterdiği sunumda şu ifadeler yer aldı:



*1-19 işçi çalıştıran işletmelerin toplam sanayi işletmeleri içindeki payı yüzde 91 olmakla beraber, bu işletmeler toplam istihdamın yüzde 24'ünü, toplam cironun yüzde 9'unu, toplam katma değerin ise sadece yüzde 8'ini oluşturmaktadır.



*250'den fazla işçi çalıştıran sanayi işletmelerinin toplam sanayi işletmeleri içindeki payı yüzde 1 civarında olmakla beraber, bu işletmeler toplam istihdamın 1/3'ünü, toplam ciro ve katma değerin yarıdan fazlasını üretmektedir.



*İmalat sanayimizi sayıca KOBİ'ler domine etmektedir, bu grubun dijital dönüşüm sürecine adaptasyonu büyük işletmelere göre daha zor olacaktır.







AKILLI ÜRETİM


Türk sanayisinin bir yol ayrımında olduğunu belirten Faruk Özlü'nün akıllı üretim sistemlerine yatırım yapılmaz veya gecikilirse katma değerli üretim yapısının çok değişmeyeceğini dile getirdiği öğrenildi. Sunumda, akıllı üretim sistemlerinin üretilmeye veya kullanılmaya başlanması halinde ise yüksek katma değerli üretim yapısına geçişin kolaylaşacağı ve ülkenin rekabet gücünün sürdürülebilir bir şekilde artacağına dikkat çekildi.



#Sanayi
#Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı
#Faruk Özlü
7 yıl önce