|

Kar esareti

Türkiye genelinde etkili olan kar yağışı, İstanbul’da hayatı olumsuz etkiledi. Ana arterler yoğun çalışma sonucu açık tutulurken, tipiye dönüşen yağış, hava ve deniz ulaşımını aksattı. 23 ilde okullar tatil edilince sokaklar çocuklara kaldı.

Yeni Şafak ve
06:00 - 1/01/2016 Cuma
Güncelleme: 08:28 - 1/01/2016 Cuma
Yeni Şafak

Soğuk hava ve yoğun kar yağışı Türkiye'da hayatı felce uğrattı. Megakent İstanbul'da da etkisini gösteren kar yağışı, gece boyunca devam etti. Sabah evlerinden çıkınca beyaz bir örtüyle karşılaştı. Yer yer tipi şeklinde devam eden kar yağışının ardından Kartal, Beykoz ve Şile köylerinde kar kalınlığı 20-30 santimetreye ulaştı. Meteoroloji 1. Bölge Müdürü Ergün Güler, kar yağışının bugün akşam saatlerinde etkisini yitireceğini belirterek, “Sarıyer, 1991'den bu yana son 24 yılın en karlı aralık ayı gününü geçirdi" dedi.







24 SAAT MESAİ YAPTILAR


İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri, ana arter ve çevre yollarında tuzlama ve küreme çalışmaları yaptı. Kent genelinde son 24 saatte 11 bin 600 ton tuz, 235 ton solüsyon kullanıldı. Buna rağmen sabah saatlerinde çevre yollarında trafik yoğunluğu oluştu. Özellikle kar lastiği kullanmayan araçlar trafiğin aksamasında neden olurken, ana arterlerde karla mücadelede sorun yaşanmadı. Ara caddelerde kara hazırlık yakalanan sürücüler araçlarını bırakıp yürüyerek yola devam etmek zorunda kaldı. Kar yağışı hava ve deniz ulaşımını da aksattı. THY 242, Pegasus 38, Onur Air ise 13 tarifeli seferini iptal etti. Bazı yolcuların terminalde beklemeyi tercih yüzünden havalimanları adeta otele döndü. İstanbul Şehir Hatları ile İDO ve BUDO bazı seferlerini iptal etmek zorunda kaldı. Büyükşehir Belediyesi kimsesizleri de Zeytinburnu Spor Kompleksi'nde ağırladı. Türkiye genelinde 23 ilde de okullar tatil edilince sokaklar çocuklara kaldı.







Az daha donacaklardı


Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde 9 vatandaş, donmak üzereyken kurtarıldı. İlçeye 15 kilometre mesafedeki Adaklı köyü yolunda yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle mahsur kalan iki araçtaki 9 kişi, uzun süre uğraşlarına rağmen araçlarını saplandığı yerden çıkaramadı. Bunun üzerine vatandaşlar yardım istedi. İl Özel İdaresi Yüksekova Şantiye Şefliği karla mücadele ekipleri, bir saat süren çalışmanın ardından vatandaşlara ulaştı. Donma tehlikesi atlatan vatandaşlar kurtarılarak ilçeye getirildi. Tipi nedeniyle yolda mahsur kalan araçlarsa iş makinesi yardımıyla çıkartıldı.







Off-Roadcu kurtardı


Rize'nin Güneysu ilçesine bağlı Kıbledağı köyünde yaşayan 70 yaşındaki böbrek hastası Fatma Kar köyde mahsur kaldı. Fatma nine, Rize Off-Road Kulübü'nün bir üyesinin yardımıyla kurtarıldı.






TEM'de can pazarı





Yoğun kar yağışı kazaları da beraberinde getirdi. TEM Otoyolu'nda meydana gelen 2 zincirleme kazada 1 kişi öldü, çok sayıda kişi de hastanelik oldu. İlk kaza dün sabah Dilovası rampası mevkiinde meydana geldi. 13 aracın birbirine girdiği zincirleme kazada 16 KCZ 37 plakalı otomobilin içerisinde sıkışan Necip Bilge feci şekilde can verdi. Otobüs, minibüs ve araçlarda bulunan 30 kişi ise yaralandı. TEM Otoyolu'nun Silivri mevkiinde de benzer bir kaza yaşandı. Kayganlaşan yolda şehirler arası bir otobüs, TIR, kamyon ve otomobiller zincirleme kazaya karıştı. Araçta sıkışın bir anne ile 2 çocuğu uzun süre kurtarılmayı bekledi. Kazalar nedeniyle TEM'de uzun araç kuyrukları oluştu.










#kar yağışı
#Soğuk hava
#hava durumu
#kar tatili
8 yıl önce