|

Kobani’nin tek umudu Türkiye

Yaklaşık 4 ay süren savaşın ardından harabeye dönen Kobani’nin yeniden inşası için tek umut Türkiye. Çatışmalar nedeniyle 200 bin civarında sığınmacıya kapılarını açarak sahip çıkan Türkiye, Kobani’ye gönderilecek yardım malzemeleri için de kilit noktada bulunuyor.

Yeni Şafak
04:00 - 24/02/2015 Salı
Güncelleme: 22:29 - 23/02/2015 Pazartesi
Diğer
Terör örgütü IŞİD ile bazı Kürt gruplar arasında 4 ay süren çatışmaların ardından harabeye dönen Kobani’nin (Ayn el Arap) dünyaya açılan tek noktası, Suruç ilçesindeki Mürşitpınar Sınır Kapısı olarak dikkati çekiyor. Şiddetli çatışmalar nedeniyle adeta harabe kent haline gelen Kobani’de hasar görmeyen cadde, mahalle veya sokak kalmadı. Çatışmaların sona ermesiyle evlerine dönmeye başlayan Suriyeli Kürtler, kenti yeniden inşa etmek için hummalı çalışma yürütüyor. Kentin 3 tarafı terör örgütü IŞİD tarafından kuşatılırken, Kobanililerin yardımları alabilecekleri tek yer ise Suruç ilçesindeki Mürşitpınar Sınır Kapısı oldu.

SADECE TÜRKİYE KAPILARINI AÇTI

Çatışmaların şiddetlenmesi üzerine yaklaşık 200 bin sığınmacıya kapılarını açan Türkiye, aynı dönemde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi tarafından gönderilen peşmerge birliklerinin Kobani’ye ulaşmasını da sağladı. Her zaman yardıma muhtaç insanlara kol kanat geren Türkiye, Kobani’nin inşasında da Suriyeli Kürtlerin tek umudu oldu.

KENT YERLE BİR OLDU

Kobani’de yaşayan Mustafa Hamo, Türkiye’nin desteğiyle zor günleri aştıklarını, bundan sonraki dönemde de Türkiye’ye umut bağladıklarını söyledi. Çatışmalar nedeniyle Kobani’nin adeta yerle bir olduğunu vurgulayan Hamo, şunları kaydetti: “Kenti yeniden düzenlemek için birçok malzemeye ihtiyaç var. Bunları alabileceğimiz tek nokta ise Türkiye’dir. Umarım gerekli olan yardımları alarak, kentimizi eskisinden daha güzel bir hale getiririz.”

DÜNYAYA AÇILAN TEK KAPIMIZ

59 yaşındaki Halit Bozan çatışmaların başlamasıyla ailesiyle dost ülke Türkiye'ye sığındıklarını ve yaklaşık 10 gün önce Kobani'ye döndüklerini söyledi. Döndüklerinde harabe bir kentle karşılaştıklarını belirten Bozan, "2 katlı evimiz yıkılmış, arabalarımız, eşyalarımız yerle bir olmuş, her şeyimizi almışlar. Şimdilik gelen yardımlarla ayakta durmaya çalışıyoruz. Dört bir yanımız kapatılmış, Kobani'nin dünyaya açılan kapısı sadece Türkiye; ilaç, doktor yok, yiyeceğimiz az, bir an önce yardımların gelmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.
#IŞİD
#Mürşitpınar Sınır Kapısı
#Kobani
9 yıl önce