|

Şimdi uçuş zamanı

İstanbul Havalimanı ilk resmi uçuşunu yaparak bugün hizmete giriyor. Dünya sivil havacılık tarihinin en büyük taşınma operasyonunun ardından ilk uçuş saat 14.00’te Ankara’ya olacak. Türk Hava Yolları’na ait boş uçaklar, dün yeni yuvaları İstanbul Havalimanı’na geçti. THY ile diğer havayolu şirketlerinin uçuşları belirli bir planla kademeli olarak arttırılacak. İstanbul Havalimanı, Atatürk Havalimanı’nın ‘IST’ kodunu kullanacak.

Yasin Yılmaz
04:00 - 6/04/2019 Cumartesi
Güncelleme: 01:16 - 6/04/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
10 bin parça malzeme 686 TIR ile İstanbul Havalimanı'na taşınıyor.
10 bin parça malzeme 686 TIR ile İstanbul Havalimanı'na taşınıyor.

İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan İstanbul Havalimanı'na 'Büyük Taşınma' operasyonu bugün tamamlanıyor. Konteynerler ile yüklü TIR'lar dün sabaha karşı saat 03.00 itibariyle yola çıktı. 45 saat sürecek operasyonda toplam 47 bin ton malzeme taşınıyor. Türk Hava Yolları’nın yanı sıra Atatürk Havalimanı'nda hizmet veren diğer havayolu şirketlerine ait malzeme ve araçları taşıyan TIR'lar da apronda yüklenerek, İstanbul Havalimanı'na nakledilmeye başlandı.

‘47 BİN TON MALZEME 686 TIR’


10 bin parça malzeme 686 TIR ile İstanbul Havalimanı'na taşınıyor. Operasyonda bin 800'den fazla personel görev yaparken, aralarında apronda yolcu taşıyan otobüslerin de olduğu 700 operasyonel araç da kara yoluyla götürüldü. Atatürk Havalimanı'nda belirlenen üç noktada bekleyen TIR'lara, aralarında 44 tonluk uçak çekme aparatlarından çok hassas aletlere kadar yaklaşık 47 bin 300 ton malzeme belli aralıklarla yüklendi.

‘5 ACİL YARDIM İSTASYONU KURULDU’


Taşınma operasyonu sırasında iki havalimanı arasında 40 kilometrelik güzergah üzerinde acil durum için yardım istasyonlar hizmet verdi. Yaşanabilecek aksaklıklar göz önüne alınarak, 5 ayrı noktada kurulu yardım istasyonları hazır tutuldu. Araçlarda meydana gelebilecek arıza ve diğer durumlara bu noktalardaki görevliler anında müdahale edilecek şekilde hazır bekledi.

ATATÜRK’TEN SON SEFER SİNGAPUR’A


45 saatlik taşınma süresince, 6 Nisan saat 02.00'ye kadar THY'nin tüm uçuşları, Atatürk Havalimanı’ndan devam etti. Atatürk Havalimanı ile İstanbul Havalimanı'nda 6 Nisan saat 02.00'den saat 14.00'e kadar, 12 saat boyunca ticari yolcu uçuşları durduruldu. Atatürk Havalimanı'ndan yolcu taşıyan son uçak ise Singapur seferini yaptı. Atatürk Havalimanı’ndaki son seferin kalkış anonsunu Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan yaptı.

TAŞINMA SONRASI İLK SEFER ANKARA’YA

THY, taşınma nedeniyle Sabiha Gökçen dışındaki İstanbul uçuşlarına 12 saat ara verdi. THY, bugün İstanbul Havalimanı’ndaki ilk uçuşunu saat 14.00'te Ankara'ya yapacak. THY'nin Dalaman-İstanbul seferini yapan TK2559 sefer sayılı uçak da dün 21.25'te Atatürk Havalimanı'na inerek yolcularını bıraktıktan sonra boş halde saat 23.45'te İstanbul Havalimanı'na geçti.

  • UÇUŞLAR KADEMELİ OLARAK ARTIRILIYOR
  • Türk Hava Yolları ve diğer havayolu şirketlerinin İstanbul Havalimanı’ndan icra edilen uçuşları da taşınmanın ardından belirli bir planla kademeli olarak artırılıyor. Atatürk Havalimanı, tarifeli ve tarifesiz iç ve dış hat ticari yolcu taşımacılığına yönelik seferler son buldu. Havalimanı; müstakil kargo, bakım, onarım, genel havacılık, hava taksi, iş uçuşları, devlet uçakları ile yapılan uçuşlar ve otoritenin uygun göreceği trafiklere göre kullanılacak.

AKOM DA 3 NOKTADA KRİZ MERKEZİ OLUŞTURDU

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi de (AKOM), taşınma süreci dolayısıyla Atatürk Havalimanı ve İstanbul Havalimanı olmak üzere üç farklı noktada kriz merkezi oluşturdu. Burada, taşınmaya konu edilen tüm unsurların temsilcileri, 45 saat boyunca hazır bulundu.

Bu yollara dikkat


Sürücülerin dikkat etmesi gereken önemli bir nokta ise taşınma sırasında kapalı tutulan yollar olacak. İstanbul Emniyet Müdürlüğü de taşınmanın başarılı bir şekilde gerçekleşmesi ve İstanbulluların olumsuz etkilenmemesi için güzergahlarda bazı tedbirler aldı. Atatürk Havalimanı ile Mahmutbey Batı Kavşağı istikameti dün saat 22.00’da trafiğe kapatıldı. Bu güzergah 26 saat trafiğe kapalı olacak ve bugün 23.59’da ulaşıma açılacak. Dün gece saat 22.00’da trafiğe kapatılan Mahmutbey Batı Kavşağı ile İstanbul Havalimanı istikameti ise bugün saat 10.00’a kadar kapalı kalacak. Yavuz Sultan Selim ve Kuzey Marmara Otoyolu’nun Reşadiye Kavşağı ile Yassıören Kavşağı istikameti de dün gece saat 22.00’den başlayarak gidiş-geliş yönünde 12 saat süreyle trafiğe kapatıldı.

Rakamlarla Büyük Göç


  • Taşınan ekipman:
  • 10.459 adet
  • Taşımada kullanılan araç:
  • 1557 adet
  • Görev yapan personel:
  • 1.805 kişi
  • Taşınan ekipmanın kapladığı alan büyüklüğü:
  • 33 futbol sahası
  • Taşınan ekipmanın toplam ağırlığı:
  • 47.360 ton
  • Taşınan ekipmanın toplam uzunluğu:
  • 121 km
  • Taşınan araçların kat ettiği mesafe:
  • 10 dünya turuna eşdeğer

Yüzde 40 tamamlandı


İstanbul Havalimanı’na yapılan büyük göç tüm hızıyla devam ederken, Türk Hava Yolları’da operasyonu sahadan takip ediyor. Aycı, Atatürk Havalimanı’nda yaptığı açıklamada taşınma sürecinin yüzde 40’nın tamamlandığını söyledi. Aycı “Yarın (bugün) inşallah yüzde 70’ini tamamlamış bulunacağız, öğleye varmadan sabah saatlerinde sizlerle bu müjdeyi paylaşacağız” dedi.


  • Hüzünlü veda
  • TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener de çalışanları ile vedalaştı. Şener,” Biz gururumuzla hakikaten ‘Elveda’ diyoruz” dedi. Sani Şener, “Çok duyguluyuz. Onlarla gurur duyuyorum. Burayı terk etmek kolay değil. Çalışanlarımızın işsiz kalmasını da engelledik. Onlarla helalleşmek kaldı onu da en iyi şekilde yapıyoruz” dedi.



#​İstanbul Havalimanı
#THY
#IST
5 yıl önce