|

Trabzon'u çarpık yapıdan kentsel dönüşüm kurtardı

Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu: "Kentsel dönüşüm projelerinin teker teker hayata geçmesi ile hem şehrimiz çarpık yapılaşmadan kurtuluyor hem de tarihi değerlerimizi ön plana çıkartabilmenin mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 31/01/2017 Salı
Güncelleme: 02:59 - 31/01/2017 Salı
AA
Kentsel dönüşüm ve yenileme projelerinin hayata geçmesinde başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım olmak üzere, İçişleri Bakanı ve Trabzon Milletvekili Süleyman Soylu, TOKİ Baş- kanlığı ve diğer ilgililerin büyük des- teğini gördüklerini dile getiren Gümrükçüoğlu, emeği geçenlere şükranlarını ifade etti.
Kentsel dönüşüm ve yenileme projelerinin hayata geçmesinde başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım olmak üzere, İçişleri Bakanı ve Trabzon Milletvekili Süleyman Soylu, TOKİ Baş- kanlığı ve diğer ilgililerin büyük des- teğini gördüklerini dile getiren Gümrükçüoğlu, emeği geçenlere şükranlarını ifade etti.

Trabzon'da yaklaşık 12 yıldır devam eden kentsel dönüşüm ve yenileme projeleri kapsamında, bin 645 bina kamulaştırılarak hak sahibi 11 bin 769 kişiye yaklaşık 950 milyon liraya ödeme yapıldı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından uygulanan Zağnos Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında, 250 bin metrekare alanda kamulaştırma gerçekleştirildi. Bu alanda 5 bini aşkın hak sahibi ile anlaşmaya varılarak 614 bina yıkıldı. Hak sahiplerine, 161 milyon lira ödeme gerçekleştirildi.



TABAKHANE VADİSİ'NDE KAMULAŞTIRMA


Trabzon'un kuzey-güney hava koridorlarından olan Tabakhane Vadisi'nde kamulaştırması tamamlanan 150 bin metrekarede uygulanan kentsel dönüşüm projesinde ise yıkılacak bina sayısı 670 olarak belirlendi.Görüşmeler neticesinde 654 binanın yıkımı için anlaşma sağlandı. Kamulaştırma ücreti olarak hak sahibi 3 bin 500 kişiye 220 milyon lira ödendi ve bu binalardan bugüne kadar 535'i yıkıldı.



ÇÖMLEKÇİ KENTSEL YENİLEME PROJESİ


Trabzon'da uygulanan Çömlekçi Kentsel Yenileme Projesi ise üç etap olarak yürütülüyor. Projenin birinci etabı kapsamında 25 bin metrekare proje alanının, 22 bin 500 metrekaresi kamulaştırıldı. Bölgedeki 134 binanın tamamı yıkılarak hak sahibi 508 kişiye, 80 milyon lira ödendi. Projenin ikinci etabı çerçevesinde ise bin metrekare alan kamulaştırılacak. Bu alandaki binalar için 697 hak sahibine 69 milyon lira ödeme gerçekleştirildi.







AYASOFYA'NIN YÜZÜ AÇILIDI


Trabzon'un önemli tarihi mekanlarından olan Ayasofya Camisi'nin bulunduğu alanda da kentsel dönüşüm projesi gerçekleştirildi. Ayasofya Camisi'nin tarihi kimliğini ortaya çıkarmak için TOKİ ile 21 bin 297 metrekarede hayata geçirilen projede 46 bina kamulaştırıldı. Anlaşma sağlanan 46 bina için hak sahibi 393 kişiye 38 milyon lira ödendi. Binaların hepsi yıkılarak çalışma sona erdi. Pazarkapı Kentsel Yenileme Dönüşüm Projesi ise Trabzon'un Büyükşehir Belediyesi olmasının ardından Ortahisar Belediyesine devredilen projeler arasında yer alıyor. 16 bin 962 metrekarede devam eden projede, hak sahiplerine yaklaşık 59 milyon lira ödeme yapıldı.



MODERN GÖRÜNÜME SAHİP OLDU


Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, yaptığı açıklamada, şehrin kentsel dönüşümde Türkiye örneği olduğu söyledi.Trabzon'un 4 bin yıllık tarihi bir kent olduğuna dikkati çeken Gümrükçüoğlu, "Kentsel dönüşüm ve yenileme projeleri ile tarihi Trabzon şehri daha modern bir görünüme sahip oldu." dedi. Gümrükçüoğlu, tamamlanan kentsel dönüşüm projeleri ile Trabzon'un adeta çehresinin değiştiğini vurgulayarak, "Kentsel dönüşüm projelerinin teker teker hayata geçmesi ile hem şehrimiz çarpık yapılaşmadan kurtuluyor hem de tarihi değerlerimizi ön plana çıkartabilmenin mutluluğunu yaşıyoruz" diye konuştu.




#Trabzon
#Fevzi Gümrükçüoğlu
#Kamulaştırma
7 yıl önce