|

Trump ve Obama'dan güvenli bölge restleşmesi

Göreve geldikten sonra, Suriye'de güvenli bölge oluşturacağını açıklayan ABD'nin yeni seçilen Başkanı Donald Trump'a Obama'dan itiraz geldi. Güvenli bölgeye İran ve Rusya'nın karşı çıkacağı için zor olacağını iddia eden Obama, seyirci kaldığı Suriye'deki katliamlar için ise "Suriye'de yaşananlar her gece yatağıma yattığıma beni rahatsız eden bir konu" dedi.

Yeni Şafak
09:24 - 19/12/2016 Pazartesi
Güncelleme: 09:35 - 19/12/2016 Pazartesi
Reuters

ABD'de Başkan seçilen Donald Trump, yönetiminin Suriye iç savaşından etkilenen siviller için "güvenli bölgeler" kuracağını söyledi.



Görevini 20 Ocak'ta Trump'a devredecek olan Başkan Barack Obama ise böyle bir uygulamanın çok zor olacağını iddia etti.



İki lider, Suriye ordusunun haftalardır bombaladığı doğu Halep'ten sivillerin tahliyesinin Cuma günü aksamasının ardından Cumartesi günü ayrı ayrı yaptıkları konuşmalarda bu konuya değindiler.



Trump Florida'da katıldığı bir gösteride, "(Suriye'de) güvenli bölgeler kuracağız. Bu güvenli bölgelerin parasını da Körfez ülkelerinden alacağız" dedi.



"Bu soruna çözüm bulmaya ve insanlara yardım etmeye çalışacağız."



Obama: İran karşı çıkar

Washington'da konuşan Obama ise, güvenli bölge fikrinin, bu bölgelerin kara birlikleri tarafından korunması gerekeceği için "devamlı sorun çıkaracağını" söyledi. Obama bu duruma Suriye hükümeti, Rusya ve İran'ın karşı çıkacağını belirtti.



Obama, Suriye ve Rusya'nın Halep'te yaşanan trajediye karşı doğan uluslararası baskıya karşı durmayarak Halep'te kalan sivillerin kurtulması için Türkiye ile işbirliği yapacakları umudunu belirtti.



Obama başkanlığının büyük bölümünde Suriye sorununa askeri çözüm seçeneğini ısrarla reddetmiş ve bunun yerine diplomatik bir çözüm getirilmesini savunmuştu.



Katliamlara seyirci kalan Obama uyuyamıyormuş

Obama, "Bu konuda başarılı olduğumuzu söyleyemem. Bu da dünyadaki pek çok başka sorun gibi, her gece yatağıma yattığıma beni rahatsız eden bir konu" dedi.



"Bu gaddarlığın sorumlusu Esed rejimi ve müttefikleri Rusya ve İran'a aittir. Bu zulüm ve kan onların eline bulaşmıştır."











#Esed
#Obama
#İran
#Rusya
#Türkiye
#Halep
7 yıl önce