|

Türkiye Afganistan'da petrol arayacak

Afganistan Maden ve Petrol Bakanlığı ile Türk konsorsiyumu Afganistan'da petrol ve doğalgaz arayacak. Afganistan Maden ve Petrol Bakanı Saba, "Şirketler 90 milyon dolarlık yatırım taahhüdünde bulundu. Gelecek yılın ilk yarısından itibaren arama çalışmalarına başlanacak" dedi.

Yeni Şafak
17:14 - 19/11/2015 Perşembe
Güncelleme: 15:23 - 19/11/2015 Perşembe
AA

Afganistan Maden ve Petrol Bakanlığı ile Türkiye Petrolleri (TP), Çalık Enerji ve Bayat Enerjiden oluşan konsorsiyum, Afganistan'ın kuzeyinde petrol ve doğalgaz aranması için anlaşmaya vardıklarını açıkladı.



Afganistan Maden ve Petrol Bakanı Daud Saba, Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nde, düzenlenen basın toplantısında, konsorsiyumun 90 milyon dolarlık yatırım taahhüdünde bulunduğunu bildirdi.



Saba, Afganistan'ın zengin petrol ve doğalgaz potansiyeline sahip olduğunu belirterek, "Bu anlaşmanın ülkenin enerji ihtiyaçlarını karşılamak üzere petrol ve doğalgaz sektörleri için bir başlangıç olmasını umuyorum" dedi.



Çalık, Bayat ve Türkiye Petrollerinin, ülkede bu alanda yapılan en önemli yatırımlardan birini gerçekleştireceğine işaret eden Saba, bu yatırımın istihdam yaratarak barış ve istikrara katkıda bulunacağını dile getirdi.



Saba, bu anlaşmanın ülkede yatırım yapmanın zor olmadığını kanıtlayacağını belirterek, arama çalışmalarının 2016'nın ilk aylarından itibaren başlayacağını kaydetti.



Resmi anlaşma haftaya imzalanacak


TP Genel Müdürü Besim Şişman da Afganistan'da 4 yıldır faaliyette bulunduklarını belirterek, "Afganistan'ın potansiyelinin fakındayız ve ülke halkı için elimizden gelenin en iyisini yapacağız" ifadelerini kullandı.



Toplantıya Çalık Enerji Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Saim Dinç ile Bayat Enerji Başkanı Ehsanollah Bayat da katıldı.



Ülkenin kuzeyinde Türkmenistan sınırına yakın Amu Derya Havzası'ndaki Totimaidan blokunda petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerinde bulunacak konsorsiyumla resmi anlaşmanın, Kabil'de gelecek hafta imzalanacağı bildirildi.

#doğalgaz
#Afganistan
#Afganistan Maden ve Petrol Bakanı Daud Saba
#Türkiye Petrolleri (TP) Genel Müdürü Besim Şişman
8 yıl önce