|

'Vurgun' koalisyonu

Vurgun operasyonunda İzmit'te gözaltına alınan müteahhitlerden birinin MHP'li, üçünün ise ANAP'lı olduğu ortaya çıktı. Adana'daki operasyonda da beş müteahhit gözaltına alındı.

Yeni Şafak
23:00 - 29/08/2001 Çarşamba
Güncelleme: 18:30 - 11/05/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Vurgun operasyonu kapsamında gözaltına alınan müteahhitlerin bağlı oldukları siyasi partiler belirlenince, hükümet ortaklarından MHP ve ANAP'ın sadece hükümette değil 'vurgun'da da koalisyon kurdukları ortaya çıktı. İzmit'te, operasyon kapsamında gözaltına alınan müteahhitlerden birinin MHP'li, 3'ünün ise ANAP'lı olduğu anlaşıldı. Bu arada, kapsamı genişleyerek süren Vurgun operasyonunda 5 müteahhit Adana'da, 1 müteahhit ise Ankara'da gözaltına alındı. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın açtığı ihalelerde yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla Ankara DGM Başsavcısı Cengiz Köksal'ın denetiminde yürütülen opersayon tüm hızıyla devam ediyor. İzmit'te, MHP ile ANAP'ın "vurgun koalisyonu" şöyle gelişti:



Kuruçeşme Belediyesi'nin MHP'li Meclis Üyesi ve Başkurt Hafriyat İnşaat Sanayii'nin sahibi Abdullah Başkurt, önceki gün Ankara'dan gelen özel ekipler tarafından gözaltına alındı. Halen inşaatı sürmekte olan Gölcük Kaymakamlık binasını ve değişik bölgelerde bazı onarım işlerini yapan Başkurt'un, yapılan usulsüz ihaleler ile ilgili Ankara DGM'de sorgulandığı öğrenildi.



ANAP'lı üç müteahhit


Başkurt'un gözaltına alınmasından sonra İzmit'in tanınmış müteahhitlerinden, Tüm Tur İnşaat Şirketinin ortaklarından, ANAP Kocaeli İl Başkanvekili Tümer Numan Bayraktaroğlu, aynı şirketin ortağı, ANAP eski il yöneticilerinden ve ANAP Kocaeli Milletvekili Sefer Ekşi'ye yakınlığı ile bilinen Turan Mollaoğlu, Ordo İnşaat Şirketi'nin sahibi ve ANAP'a yakınlığı ile bilinen Turgut Karagöz, şirket personeli Oğuz Cengizhan polis tarafından tutuklanarak gözaltına alındı. Şirketlerin tüm evraklarına el konuldu.



Adana'daki operasyon


Vurgun operasyonu çerçevesinde 5 müteahhit de Adana'da gözaltına alındı. Emniyet Müdürü Şükrü Yetimoğlu'ndan alınan bilgiye göre, Şal İnşaat ortaklarından Şahin Galo ile Konak İnşaat ortaklarından Munibullah Atmalıoğlu, Ali Yılmaz, Sedat Şahin ve Ümit Kasap yakalanarak, Ankara'ya gönderildiler. Şükrü Yetimoğlu, her iki şirketin öteki ortaklarının da arandığını, DGM Savcılığı'nın talimatları doğrultusunda Adana'daki çalışmaların sürdürüldüğünü bildirdi. İHA'nın haberine göre, zanlılardan Munibullah Atmalıoğlu ile birlikte bir el bombası ve silah ele geçirildi. Ankara'da da Kur İnşaat Şirketi'nin sahibi Kemal Tankal, gözaltına alınarak ihalerle ilgili olarak sorgulandı.



'Vurgun'da dört tutuklama


Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın bazı ihalelerine ilişkin yürütülen "Vurgun" operasyonu kapsamında yedek hakimliğe sevkedilen 6 kişiden 4'ü tutuklandı. Savcılık sorguları önceki gün tamamlanan ve geceyi emniyette geçiren Pırlanta İnşaat şirketi sahibi Mustafa Eriş, şirket çalışanları Fırat Küçük, İbrahim Mithat Eşmeli, Hanife Çatal, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü büro görevlisi Fethi Soydan ve Bayındırlık İl Müdürlüğü Şube Müdürü Ahmet Kenan Bozokkalfa, Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ekiplerince sabah saatlerinde DGM'ye getirildiler. Ankara 2 No'lu DGM'nin yedek hakimi Ramazan Aksan tarafından sorgulanan 6 kişiden Hanife Çatal ile Fırat Küçük serbest bırakılırken, diğer 4 kişi, 4422 Sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu'na muhalefet suçundan tutuklandılar. Tutuklanan 4 kişi, savcılıkça cezaevine sevk işlemleri tamamlandıktan sonra cezaevine gönderilecekler.



#Vurgun koalisyonu
#MHP
#ANAP
#Adana
23 yıl önce