|

Yatırımcıya kolaylık müjdesi

Yatırım yeri tahsisinde karşılaşılan güçlüklerin giderileceğini söyleyen Başbakan Davutoğlu, iş yeri açma, enerji lisans, ruhsat ve izin işlemlerini kolaylaştıracaklarını bildirdi. Reformların en geç 1 yılda biteceğini belirten Davutoğlu, “Daima yatırımcılarımızın arkasında olacağız” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/01/2016 Pazar
Güncelleme: 23:23 - 16/01/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Yatırım ortamının iyileştirilmesinin 2016 Eylem Planı'nın en önemli bileşeni olduğunu söyleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, yatırım yeri tahsisinde karşılaşılan güçlüklerin giderilmesi için çalıştıklarını söyledi. Kalkınma bankacılığının da yeniden yapılandırılacağını açıklayan Davutoğlu, iş yeri açma, çalışma ruhsatların basitleştirme, enerji lisans, ruhsat ve izin işlemlerini kolaylaştıracaklarını belirterek, bütün bu reformlarının hepsinin en geç bir yılda tamamlanacağını söyledi. Davutoğlu, “Daima yatırımcılarımızın arkasında olacağız” diye konuştu.



70 ÜST DÜZEY YÖNETİCİ KATILDI


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'de yatırımı bulunan yabancı sermayeli firmaların yöneticileri ile biraraya geldi. Dolmabahçe Ofisi'nde gerçekleşen toplantıya 70'e yakın şirketin başkan ve üst düzey yöneticisi katıldı. Katılımcılara hitaben yaptığı konuşmada Başbakan Davutoğlu, Türkiye'nin yatırımı teşvik eden, yatırımcı dostu politikalarının son 13 yılda meyvesini verdiğini söyledi. Davutoğlu, şöyle devam etti: “İstatistiklere baktığımızda 1984-2002 arasında Türkiye'ye sadece 14,8 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım gelmişti, 2003-2015 yılları arasında ise 163 milyar dolar doğrudan yatırım geldi. 2015'in ilk 11 ayında yüzde 23'lük bir artışla 14,1 milyar dolar oldu. Yurt dışında üstlenilen müteahhitlik 46 milyar dolardan, 2002-2015 yılları arasında ise 273 milyar dolara yükseldi.”



KALKINMA BANKACILIĞI YENİDEN YAPILANACAK


“Yerli ve yabancı ayrımına son vermeseydik bu kadar yatırımı çekemezdik” diyen Başbakan Davutoğlu, “Yatırım dostu bir yasal altyapı ve bürokratik ortam için durmadan çalışıyoruz. Yatırım ortamının iyileştirilmesi 64. Cumhuriyet Hükümetinin 2016 eylem planının en önemli bileşenlerindendir” ifadelerini kullandı. Yatırımlarda bürokrasinin azaltılması ve uluslararası doğrudan sermayenin ülkeye çekilmesinin eylemlerden ilki olacağını belirten Davutoğlu, kalkınma bankacılığının yeniden yapılandırılmasını sağlayacaklarını ifade etti.



İŞYERİ AÇMADA KOLAYLIK


İş yeri açma ve çalışma ruhsatlarında basitleştirme, enerji lisans, ruhsat ve izin işlemlerinde kolaylaştırmayı gerçekleştireceklerini, şirketlerin kuruluş ve tasfiye işlemlerinin kolaylaştırılmasını sağlayacaklarını, vergi beyannameleriyle sosyal güvenlik bildirgelerinin birleştireceklerini ifade eden Davutoğlu, endüstri bölgeleri ve organize sanayi bölgelerinde arsa maliyetlerinin azaltılmasını hedeflediklerini, yatırıma uygun arazi envanterinin yatırımcıya elektronik ortamda sunacaklarını, ekonomik ve sosyal konseyle ilgili yasal düzenleme yapacaklarını, iş uyuşmazlıklarında alternatif çözüm yöntemlerinin hukuk sistemlerine kazandırılmasını sağlayacaklarını ve piyasa gözetim ve denetim sistemleri için etkin bir uygulama mekanizması oluşturacaklarını söyledi.



Teknolojide uzun vadeli finansman



AK Parti hükümeti olarak üst orta ve ileri teknoloji ürünlerde kamu alımı garantisine dayalı yeni tedarik modellerini hayata geçireceklerini aktaran Davutoğlu, ayrıca orta ve yüksek teknolojili yatırımlara uzun vadeli finansman ortamı sağlayacaklarını vurguladı. Davutoğlu, “Katma değeri yüksek ileri teknoloji ürünlerin üretim ve ihracatını teşvik edeceğiz" dedi.



GÜÇLÜKLER GİDERİLECEK


Türkiye'de yatırım destek ofislerinin kurumsal ve beşeri kapasitelerini güçlendireceklerini dile getiren Başbakan Ahmet Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "İş yeri açma ve çalışma ruhsatlarında basitleştirme ve uygulama birliği için çalışmaları sürdürüyoruz. Yatırım yeri temininde ve tahsisinde karşılaşılan güçlüklerin giderilmesine yönelik çalışmalar yapıyoruz ve yatırımları daha fazla teşvik edebilmek amacıyla Damga Vergisi Kanunu'nun bazı hükümlerini ve uygulamalarını gözden geçiriyoruz. Üniversite, kamu, iş dünyası işbirliği de yüksek katma değerli üretimi artırmayı hedefliyoruz.”



Gereksiz bürokrasiye son


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'de yatırımı bulunan yabancı sermayeli firmalarla biraraya geldi. Dolmabahçe'deki görüşmeye 70'e yakın şirketin yöneticisi katıldı.

Katılımcılar şu isimlerden oluştu:


* Avrupa İmar Kalkınma Bankası


* Bank Of Tokyo Mitsubishi


* BP


* Bosch


* Ford


* Mercedes


* Nestle


* Pfizer


* Intel


* Turkcell


* Citibank


* 3M


* Dow


* Siemens


* Rols Royce Turkey


* Brisa


* Garanti Bankası


* ICBC


* OMV Petrol


* Socar Turkey


* Shell


* Türk Henkel


* Unilever


* Toyota



REFORMLAR EN GEÇ 1 YILDA TAMAM

Ahmet Davutoğlu, bütün bu reformların bir kısmını 3 ay bir kısmını 6 ayda hemen hepsini de en geç1 yılda tamamlayacaklarını vurguladı. Davutoğlu, Türkiye'nin yerli ve yabancı yatırımcılar için güvenli bir liman olmaya devam edeceğini söyledi.



Başbakan Davutoğlu, gereksiz bürokrasi üreten tüm süreçlerin ayıklanacağını, en az bürokrasi ve kırtasiyeyle en hızlı hizmetin


tamamlanabilmesinin sağlanacağını söyledi. Davutoğlu, şöyle devam etti: “Yatırımların önündeki idari ve teknik zorluklar ilgili kurumların fikirleri alınarak azaltılacaktır. Şirketlerin kuruluş ve tasfiye işlemleri biraz önce söylediğim gibi kolaylaşacak hiçbir


bürokratik engel bu işlerin gecikmesine sebep olmayacaktır. İş yeri açma ile çalışma ruhsatlarında basitleştirme ve uygulama birliği sağlayacağız. Yabancı yatırım dostu bir hükümetle muhatap olduğunuzu lütfen farkedin ve bundan emin olun. Daima yatırımcılarımızın arkasında olacağız.”




#Ahmet Davutoğlu
#yatırımcılar
#İş yeri açma
#Yatırım
#2016 Eylem Planı
8 yıl önce