|

300 sivil ölüm döşeğinde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Batsın sizin kararınız. İşleme konulmayan kararın insanlık için ne anlamı var” diye tepki gösterdiği Doğu Guta konusunda AK Parti Dış İlişkiler Başkanlığı da Esed yönetiminin insanlık dışı uygulamalarını rapora döktü.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/03/2018 Salı
Güncelleme: 01:26 - 13/03/2018 Salı
Yeni Şafak
Kentte tıbbi yetersizlik nedeniyle 300’den fazla kişi de ölümün pençesinde.
Kentte tıbbi yetersizlik nedeniyle 300’den fazla kişi de ölümün pençesinde.

BM’nin ateşkes kararına rağmen Esed rejiminin saldırılara ara vermediği Doğu Guta’da yıllar süren kuşatmada on binlerce sivil tünellerde yaşam mücadelesi verirken, insani yardım ulaştırılamadığı için kentte tıbbi yetersizlik nedeniyle 300’den fazla kişi de ölümün pençesinde.

ATEŞKESTE BİLE BİN ÖLÜ

Birleşmiş Milletler’in (BM) ateşkes kararına rağmen Esed rejiminin saldırılarına devam ettiği belirtilen raporda, rejimin son üç haftada gerçekleştirdiği saldırılarda Doğu Guta’da binin üzerinde sivilin katledildiği ifade edildi. Sivil kayıpların 227’si çocukların 154’ünü ise kadınların oluşturduğu belirtildi. Saldırılar nedeni ile evleri kullanılmaz hale gelen ve bombalardan kaçan on binlerce sivilin ise yer altındaki tünellerde yaşam savaşı verdiği vurgulanan raporda, BM’nin girişimlerin yetersiz kaldığı kaydedildi.


ÇAY 70 TL

“Suriye güvenlik güçlerinin insani yardım kamyonlarını engellediği, bu nedenle BM’ye bağlı yardım dağıtımının nüfusun sadece yüzde 3’ünden azına ulaştığı” belirtildi. Bu nedenle kentte yiyecek ve içecek sıkıntısı yaşandığına dikkat çekilen raporda, yemek bulmanın imkansız hale geldiği belirtildi. Karaborsada bir paket çayın 70 liraya çıktığı örnek gösterildi.


ÖLÜM DÖŞEĞİNDELER

Kentteki 14 hastanenin de bombaların hedefi olduğu belirtilirken tıbbı yardım ve müdahalenin de imkansız hale geldiği ifade edildi. “Tıbbi yetersizlik nedeniyle tedavi göremeyen 300’den fazla kişinin ölüm döşeğinde” olduğu vurgulanan raporda 4 yıllık süreçte Doğu Guta’da toplam 1463’ü çocuk olmak üzere, 13 bin kişinin hayatını kaybettiği ifade edildi. Raporda, Doğu Guta bölgesinin 4 yılı aşkın bir süredir Esed rejimi tarafından abluka altında tutulduğuna dikkat çekilerek son süreçte saldırıların arttığına vurgu yapıldı.

  • 7 yıllık ağır bilanço
  • Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü (SOHR), Suriye’de 7 yıldır devam eden iç savaşta hayatını kaybedenlerin sayısının yarım milyonu aşarak 511 bine ulaştığını açıkladı. Londra merkezli örgütün verilerine göre, hayatını kaybedenlerin 350 bininden fazlasının kimliği belirlenebildi. Öte yandan, Doğu Guta bölgesinde devam eden rejim saldırılarında son 48 saatte en az 42 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Rejim İdlib’de anaokulu vurdu

Guta’da ateşkes dinlemeyen rejimi, İdlib’de de katliamlarına devam etti. Rejim uçaklarının İdlib’de bir anaokulunu hedef alması sonucu çoğu çocuk 20 sivil yaralandı. Kentin diğer sivil yerleşimlerine yönelik hava saldırılarında ise 4 sivil hayatını kaybetti. Sivil Savunma ekipleri, hava saldırılarının sürdüğünü ve ölü sayısının artabileceğini aktardı.

Guta üçe bölündü

Esed rejimi ve destekçileri, ablukada tuttukları Doğu Guta’yı ele geçirmek için başlattıkları kara operasyonu kapsamında ilerleyerek bölgeyi üçe ayırdı. Son gelişmelere göre, Duma ilçesi kuzeyde, Haresta ilçesi ortada, Arbin, Hammuriye, Zemelka, Cisrin, Kefer Batna ve Ayn Terma bölgeleri ise güney kısımda kaldı. Rejim güçleri Doğu Guta’yı parçalayarak daha hızlı şekilde ele geçirmeyi amaçlıyor.

#Suriye
#Guta
#Esed
6 yıl önce