|

70 yıldır kanayan yara

Pakistan ile Hindistan’ın bağımsızlıklarını kazandıkları 1947’den bu yana çözüme kavuşturulamayan Keşmir Sorunu, Güney Asya’nın kanayan yarası olmaya devam ediyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/02/2018 Pazartesi
Güncelleme: 01:27 - 5/02/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Keşmir’de son 30 yıldaki olaylarda yaklaşık 95 bin kişi hayatını kaybetti
Keşmir’de son 30 yıldaki olaylarda yaklaşık 95 bin kişi hayatını kaybetti

Hindistan’ın, BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Keşmir’de bağımsız bir referandum yapılması kararına karşı çıkması Keşmir sorununu çözümsüzlüğe iten en önemli neden olarak gösteriliyor. Yeni Delhi Yönetimi, 70 yıldır bölgedeki askeri gücü ile “Cammu Keşmir” halkının Hindistan’dan ayrılma isteğini bastırmaya çalışıyor. Hint güvenlik güçlerinin Keşmir’deki sivil halka ve direnişçilere karşı uyguladığı şiddet, zaman zaman uluslararası camianın gündemine geliyor.

Bölgedeki olaylar her geçen gün artarak devam ediyor. Keşmir Sorunu, İngiliz sömürgesinden kurtulan Hint Yarımadası’nda Pakistan ve Hindistan’ın iki ayrı ülke olarak Ağustos 1947’de bağımsızlıklarını ilan etmesiyle başladı. Bölgenin demografik ve coğrafi yapısını gözetmeksizin iki ülkenin sınırlarını çizen İngilizler, Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu bölgeleri Pakistan’a, Hinduların yoğun yaşadığı yerleri ise Hindistan’a bıraktı. Nüfusunun yüzde 90’a yakını Müslüman olan Keşmir’in Hindistan’a mı, yoksa Pakistan’a mı katılacağına Keşmir halkı tarafından karar verilmesi istendi. Bu karar, Pakistan ile Hindistan arasında yaşanan dört savaştan üçüne yol açan Keşmir Sorunu'nun başlamasına neden oldu.

#​Pakistan
#Hindistan
6 yıl önce