|

Abbas'ın hatırına 200 kişi serbest

Aa
00:00 - 17/08/2008 Pazar
Güncelleme: 12:14 - 17/08/2008 Pazar
Yeni Şafak
Abbas'ın hatırına 200 kişi serbest
Abbas'ın hatırına 200 kişi serbest

İsrail kabinesi, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a jest olarak, 200 dolayında Filistinli tutuklunun serbest bırakılmasına onay verdi.

Oylamada, serbest bırakılmalara karşı olan hükümet ortağı Şas'ın 4 bakanı ile birlikte, İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in Kadima partisinden ve gelecek ay yapılacak parti seçimlerinde başkan adaylarından Ulaştırma Bakanı Şaul Mofaz “hayır” oyu kullandı.

İsrail Başbakanlığı, bir açıklama yaparak, “Bu, Filistin Yönetimi içinde ılımlıları ve barış sürecini güçlendirmeye yönelik güven artırıcı bir önlem ve jest” ifadesini kullandı.

Kabinenin onayından sonra bir özel bakanlık komisyonu, serbest bırakılacakların isimlerini belirleyecek. Serbest bırakılmalar için muhtemel tarihin 25 Ağustos Pazartesi olacağı da söyleniyor. Serbest bırakılmaların özellikle ramazan ayı öncesine gelmesi planlandı. İsrail Başbakan Yardımcısı, Sanayi ve Ticaret Bakanı ve aynı zamanda, sağ eğilimli Şas partisi Başkanı Eliyahu Yişai ise Filistinlilere jest olarak “yüzlerce katilin salınmasının”, sadece kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit'in serbest bırakılması çabalarına zarar vereceğini savundu.

Yişai, kabine toplantısı öncesi yaptığı açıklamada, jestlerin hep İsrail tarafından yapıldığını; hep tek taraftan geldiğini ve istenilen sonucu da vermediğini ifade etti.

“Hükümet, yaltaklık ediyor izlenimi vermemeli” diyen Yişai, bu tür davranışların kendilerine zarar vereceğini ve Filistinlilerin gözünde İsrail'i küçük düşürecek herhangi bir hareketin, Gilad Şalit'in serbest bırakılmasını zorlaştıracağını söyledi.

İsrail Başbakanlık sözcüsü Mark Regev de daha önce tutukluların serbest bırakılmasının Filistinlilere ve Arap dünyasına, diyalog yönteminin, daha elle tutulur sonuçlar sağlayacağını göstermeyi amaçladığını belirtmişti.

Yişai ise bu yorumlara katılmadı ve “Bunların Siyon Aşıkları olmadığını iyi bilmeliyiz” derken, intihar eylemcilerine atıfta bulunarak, “İsrailli aileler bunlardan çok çekti ve hala da çekiyor” dedi.

Yişai, İsrail'in Abbas'ı güçlendirmek istiyorsa ABD ve Avrupa ülkeleriyle birlikte, birbirini izleyecek ekonomik jestler yapmasının en doğru hareket olacağı görüşünde olduğunu belirterek, “Ben Filistinli muhatabımla bu konuda görüşmeye, sanayi ve iş ortamı yaratacak gelişmelere yardıma hazırım. Bu Abbas'a yarayacak tek yoldur” diye konuştu.

İsrail'deki terör kurbanları örgütü “Almagor” da hükümetin serbest bırakma kararını eleştirdi. Örgüt, “Hükümetin jesti, bizi yine tutukluların serbest bırakılması sonucu 1400'den fazla kişinin öldüğü, yüzlercesinin yaralandığı Oslo günlerine geri götürüyor” ifadesini kullandı.

BARAK VE FEYYAD BULUŞTU

Öte yandan İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ile Filistin Başbakanı Selam Feyyad, dün gece Tel Aviv'de, Barak'ın evinde bir araya geldi. İkilinin birçok konuyu ele aldıkları belirtilirken, Barak'ın Feyyad'a, İsrail'in Batı Şeria'da Filistinlilerin hareket imkanlarını zorlaştıran yol engellemelerini, bariyerlerin kaldırılması, Filistinlilere daha fazla çalışma izni sağlanması konusunda çalışacakları sözünü verdiği ifade ediliyor. Toplantıda Cenin'de güvenliğin Filistin güçlerince sağlandığı pilot proje uygulamasının diğer Batı Şeria kentlerine de yaygınlaştırılması konusundaki çalışmalar ve Filistin ekonomisinin desteklenmesiyle ilgili konular üzerinde durulduğu da kaydedildi.

16 yıl önce