|

ABD'den Belgrad'a protesto

İha
00:00 - 22/02/2008 Cuma
Güncelleme: 09:44 - 22/02/2008 Cuma
Yeni Şafak
ABD'den Belgrad'a protesto
ABD'den Belgrad'a protesto

ABD'nin Belgrad Büyükelçiliği'ne yönelik olarak düzenlenen saldırı, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından "kabul edilemez" olarak değerlendirildi. Olayla ilgili akşam saatlerinde, gazetecilere bir açıklama yapan sözcü Sean McCormack, "Bu saldırı umalım ki münferit bir olay olsun. Bu saldırıda, her ülkede olduğu gibi büyükelçilik binasının dışarıdan güvenliğini sağlamakla Sırp tarafı sorumludur. Burada Sırp güvenlik güçlerinin saldırıyla ilgili yetersiz kaldığını gördük" dedi.

Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın, olayın duyulmasıyla bakanlığın üçüncü ismi durumunda olan Nick Burns'a talimat vererek, Sırp yetkililerle görüşmesini istediğini kaydeden McCormack, "Nick Burns, Başbakan Vojislav Kostunica ve Dışişleri Bakanı Vuk Jeremic ile görüşerek saldırıyı protesto ettiğimizi iletti. Bu hadisenin kabul edilemez olduğu ve acil bir şekilde büyükelçilik ve personeli korumak üzere yeterli güvenlik sağlaması gerektiği açık bir şekilde iletildi. Bizzat Başbakan Vojislav Kostunica tarafından bu şekilde bir olayın bir daha olmayacağı konusunda garanti aldık." dedi.

Dışişleri Sözcüsü McCormcak, olaylar sonrasında yanmış bir cesedin bulunduğunu teyit ederek, "Bütün Amerikalıların güvende olduğu konusunda bilgi aldım. Ama büyükelçiliğimizde çalışan yerel personel dahil herkesin durumundan net olarak bilgi sahibi değilim. Büyükelçiliğimiz, gösterinin düzenleneceği haberi üzerine erken tatil etmişti. Personelin çoğu evlerindeydi. Bu yüzden ölen kişinin personelden birisi olduğuna inanman için şu anda bir sebep yok." dedi.


Göstericilerin, sadece binanın ön tarafında bulunan resepsiyon kısmına girebildiğini kaydeden sözcü, "Önemli bilgilerin olduğu ya da güvenli bölgelere ulaşamadılar" dedi.

16 yıl önce