|

ABD’den bir küstah karar daha

Rahip Brunson’ın ev hapsini gerekçe gösteren Beyaz Saray, Adalet Bakanı ve İçişleri Bakanı’na yaptırım uygulanacağını açıkladı.

Yeni Şafak
20:50 - 1/08/2018 Çarşamba
Güncelleme: 00:08 - 2/08/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders
Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders

Beyaz Saray Sözcüsü Sanders skandal bir kararla İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e yaptırım uygulanacağını açıkladı.

Rahip Brunson’ın ev hapsini gerekçe gösteren Beyaz Saray, adaletsiz uygulamalarla karşı karşıya kaldıklarını bahane ederek, "Türk İçişleri ve Adalet Bakanı'na yaptırım uygulanacak" sözleriyle skandal bir açıklamaya daha imza attı.

Beyaz Saray Sözcüsü Sanders, alınan kararın yanında Bakan Soylu ve Gül'ün ABD'ye girişinin engellenmesinin de söz konusu olabileceğini söyledi.

3818 numaralı Başkanlık emrinde yer alan “Ciddi insan hakları ihlali durumuna karışan kişilerin mal varlıklarının dondurulması” kanununa göre hareket edildiği belirtilen yazılı açıklamada, Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in “Papaz Brunson’un adaletsizce Türk yetkililerce tutuklanması ve suçlanması basitçe kabul edilemez. Başkan Trump net olarak ABD’nin, Türkiye’den onu hemen serbest bırakmasını talep ettiğini söyledi” dediği aktarıldı.

Açıklamaya göre bugünden itibaren Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun OFAC tarafından belirlenen Özel Belirlenmiş Uyruklu ve Engellenmiş Kişiler (SDN) listesine alındığı bildirildi.

Brunson hakkındaki iddianameden

Terör örgütleri FETÖ ve PKK adına 9 Aralık 2016'da suç işlediği iddiasıyla tutuklanan ABD'li Papaz Brunson hakkında İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından hazırlanan iddianamede, Brunson'ın din adamı görüntüsü altında söz konusu terör örgütleri adına suç işlediği ve genel stratejileri kapsamında eylem birlikteliği içinde olduğu, örgütlerin amaçlarını bilerek ve isteyerek iş birliği yaptığı belirtilmişti.

Brunson'ın FETÖ'nün üst düzey mensupları ile kod isimlerini bilerek görüştüğü, bu kapsamda örgütün sözde eski Ege bölgesi imamı ve firari Bekir Baz ve yardımcısı Murat Safa ile hakkında "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasından dava açılan tutuklu sanık Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Başkanı Taner Kılıç ile görüşmeler yaparak strateji belirlediği iddia edilmişti.

Brunson'ın ABD'li bir askere gönderdiği 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin başarısız olmasından üzüntü duyduğuna ilişkin mesaj içeriklerine yer verilen iddianamede, cep telefonundaki "Türkleri sallayacak bazı olayları bekliyorduk. İsa'ya dönmek için gerekli koşullar oluştu. Darbe teşebbüsü bir şoktu. Birçok Türk geçmişte de olduğu gibi askeriyeye güvendi ancak bu sefer çok geçti. Ve darbe teşebbüsünden sonra bu başka bir sallama. Sanırım olaylar daha da kötüye gidecek. Sonunda biz kazanacağız." mesajı da dosyaya eklenmişti.

Teknik incelemede de sanık Brunson'ın, görüşmediğini öne sürdüğü FETÖ'nün sözde Ege bölge imamı firari sanık Bekir Baz ile birbirlerine çok yakın yerde 293 kez GSM sinyali de tespit edilmişti.

#ABD
#Türkiye
#Brunson
6 yıl önce