|

ABD'li çift fotoğraf talep eden kurumları mahkemeye verdi

İndiana’da, Hristiyanlığın aşırı tutucu Amiş mezhebine bağlı 13 çocuklu çift, kalıcı oturum izni başvuruları sebebiyle kendilerinden fotoğraf isteyen mercileri,inanç özgürlüklerini ihlal ettikleri gerekçesiyle federal mahkemeye şikayet etti.

Haber Merkezi
10:36 - 6/09/2018 Perşembe
Güncelleme: 10:46 - 6/09/2018 Perşembe
Diğer
Amiş bir aile
Amiş bir aile

Amiş inancına bağlı olarak yaşamını sürdüren Kanadalı Jane, eşi John ile birlikte kalıcı oturum izni başvurusunda bulundu. Oturum izni için kendilerinden fotoğraf talep edilmesi üzerine, bu isteği dini inançlarına aykırı olduğu gerekçesiyle reddeden çift ‘inanç özgürlüklerinin ihlal edildiği’ gerekçesiyle federal mahkemeye başvuruda bulundu. Buna göre ABD Göç ve Vatandaşlık (U.S. Citizenship and Immigration Services) ve ABD Sınır Güvenliği Departmanı (Department of Homeland Security) ile birlikte bu iki kurumun liderleri mahkemede ‘Davalı’ olarak yer alacak.

44 yaşındaki John’un ilk eşinin 2014 yılında doğum esnasında hayatını kaybettiği, 11 çocuğun babası olan John’un bunun üzerine ikinci eşi olan Jane ile evlendiği belirtiliyor.

‘ÇARESİZ BIRAKILIYORLAR’

Çiftin avukatı Michael H. Sampson, John ve Jane’in seçeneksiz bırakıldığını öne sürerek ‘Bu durumda Jane’in ülkeyi terkederek John’u 13 çocukla baş başa bırakmaktan başka çaresinin kalmayacağını’ söyledi.

Çiftin iris taraması ya da parmak izi vermek gibi seçeneklere açık olduğunu belirten Sampson, fotoğrafın istisnasız olarak herkes için zorunlu tutulmasının anayasal olmadığını, özellikle dini inanç gibi sebeplerden kaynaklanan özel durumlar varsa fotoğraf çekiminin zorunlu tutulamayacağını iddia etti.

ABD’nin Pensilvanya ve Ortabatı eyaletlerinde (ve Kanada’da) yaygın olan tutucu bir Hristiyan mezhebi olan Amişlik, 18. ve 19. yüzyılda Almanya, Fransa ve İsviçre’den gelen göçmenler tarafından kuruldu. Bu inanç sistemi içerisinde yaşayanlar dini sebeplerle otomobil, telefon, elektrik modern buluşların hiçbirini kullanmadığı gibi fotoğraf da çektirmiyor.

#Amiş
#Pensilvanya
6 yıl önce