|

Afrika Birliği heyeti Mısır'da

Afrika Birliği heyeti, Ezher Şeyhi Tayyib ile bir araya geldi

Aa
00:00 - 28/08/2013 Çarşamba
Güncelleme: 21:32 - 28/08/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Afrika Birliği heyeti Mısır'da
Afrika Birliği heyeti Mısır'da

Mısır'daki krize çözüm arayışları çerçevesinde başkent Kahire'yi son bir ay içerisinde ikinci kez ziyaret eden Afrika Birliği heyeti, Ezher Şeyhi Tayyib ile bir araya geldi.

Ezher Şeyhi Tayyib, başkent Kahire'de heyetle görüşmesinin ardından yaptığı yazılı açıklamada, "Heyetin görevinin, geçiş dönemi yol haritasının başarılı şekilde işlemesini, şiddete son verilmesini ve bütün taraflar arasındaki görüşlerin yakınlaşmasını sağlamak" olduğunu belirtti.

"Afrika Birliği heyeti, Mısır'da olanların askeri darbe olmadığını biliyor" denilen açıklamada, "Ezher olarak, Arap Birliği'ne, Mısır'daki şiddete son verilmesi için yürüttüğü çalışmalarda destek vermeye hazırız" ifadesine yer verildi.

Ezher'in milli bir müessese olduğu ve siyasi bir rolünün olmadığı ifade edilen açıklamada, "Ezher'in daima halkın iradesinden taraf olduğu" görüşü savunuldu.

Açıklamada, Afrika Birliği heyeti başkanı Alpha Ömer Konare'nin de "Mısır halkının, bütün sorunlarını kendi içinde çözebileceğine olan inancını" dile getirdiği aktarıldı.

Konare'nin ayrıca, Afrika Birliği'nin Mısır'ın üyeliğini dondurma kararının ise geçici bir iç hukuk uygulaması olduğunu vurguladığı kaydedildi.

Afrika Birliği heyeti 27 Temmuz-4 Ağustos tarihlerinde de Mısır'ı ziyaret etmiş, ziyaret sırasında askeri darbeyle görevden alınan Muhammed Mursi ve Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndaki darbe karşıtlarının yanı sıra Arap Birliği Genel Sekreteri, Ezher Şeyhi Danışmanı ve birçok siyasi grup temsilcileri ile görüşmüştü.


11 yıl önce