|

Aksa’nın esir olması kalbimizde yaradır

Kudüs'e giden ilk Diyanet İşleri Başkanı olan Mehmet Görmez, "Tevhidin en büyük merkezi olan bu mekanın yad ellerde esir olması her Müslümanın kalbinde bir yaradır" dedi. Görmez, Mescid-i Aksa'da binlerce Müslüman'a hitaben tarihi bir hutbe verdi ve Cuma namazı kıldırdı.

Yeni Şafak
04:00 - 16/05/2015 Cumartesi
Güncelleme: 22:36 - 15/05/2015 Cuma
Yeni Şafak

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez Filistin Din İşleri ve Evkaf Bakanı Şeyh Yusuf Edais'in resmi daveti ve Miraç Gecesi dolayısıyla geldiği Kudüs'te, Mescid-i Aksa'yı ziyaret edip, sabah namazını kıldı.



SİZİ İNCİTEN BİZİ DE İNCİTİR


Aksa'nın avlusunda konuşan Görmez, ilk defa Kudüs'e gelme imkanı bulduğunu ifade ederek, “Tevhidin en büyük merkezi olan bu mekanın yad ellerde esir olması her Müslümanın kalbinde bir yaradır. O yaradan dolayı bugüne kadar gelme imkanımız olmadı” diye konuştu. Filistinlilerden gelen ısrarlı davetler üzerine bu ziyareti gerçekleştirdiğini belirten Görmez, “Türkiye'den gelen binlerce kardeşimizle burada olmaktan çok büyük bahtiyarlık duyuyoruz” ifadesini kullandı.


Görmez ardından, Mescid-i Aksa'da binlerce Müslüman'a tarihi bir cuma hutbesi verdi. Yahudilerin 1967 yılında Kudüs'ü ele geçirmesinin ardından Kudüs'ün, her çeşit ihlal ve hırsızlığa sahne olduğunu belirten Görmez: "Kudüslü kardeşlerimiz, maruz kaldıkları bu zulümle yaşamaya devam edemezler. Türkiye'deki kardeşlerinizin, özellikle de Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, sizleri desteklemek ve zulmü sonlandırmak gibi bir sorumluluğu var. Bu ziyaret, sizin yanınızda olduğumuzun göstergelerinden sadece birisi. Sizi inciten, bizi de incitir. İhtiyacınız olan herşeyi size sağlamak bizim görevimiz" şeklinde konuştu.





ADALETE KAVUŞAMADILAR


"Kudüslü kardeşlerimiz, asırlardır zulümlere, işkencelere, katliamlara maruz kaldı, zorla yerinden edildi" diyen Görmez, şunları söyledi: "Bu topraklarda yaşayanlar, İslamiyet'in hakim olduğu dönemler dışında din özgürlüğü, güvenlik, ekonomik istikrar ve siyasi adalete kavuşamadılar. Kudüs, Halife Ömer ibn el-Hattab (r.a), Emeviler, Abbasiler, Eyyübiler, Memlukler ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinde, İslam yasaları altında güven, adalet ve barışla yönetilmiştir."



Dualar Miraç'a yükseldi


Üç aylar içindeki mübarek gecelerin ikincisi olan Miraç Gecesi Türkiye'de ve tüm İslam aleminde dualarla idrak edildi. İstanbul'da Miraç Gecesi dolayısıyla vatandaşlar camileri doldurdu. Kandil dolayısıyla başta selatin camileri Sultanahmet, Eyüp Sultan ve Süleymaniye olmak üzere kent genelindeki birçok camide özel programlar düzenlendi. Haber kanalı TVNet de Maltepe Mevlana Camii'nde okunan mevlid-i şerifi canlı olarak ekrana getirdi. Sultanahmet Camii'nde vaaz veren Fatih Müftüsü İrfan Üstündağ, Mirac'ı anlattı. Programda, Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından mevlit ve ilahi okudu. Caminin tamamen dolması nedeniyle cemaatin bir kısmı avluda namaz kıldı. Eyüp Sultan ve Süleymaniye camilerinde de kandil dolayısıyla mevlit okundu. Bursa'da ise 127 yıl önce başlatılan gelenek kapsamında, Hoca Muslihiddin (Mahkeme) Camii'nde Miraç mucizesini anlatan “Miraciye” okundu ve katılımcılara süt dağıtıldı.



Miraç her mümine hediyedir


İslam'ın ve İslam coğrafyasının çok zor bir dönemden geçtiğini belirten Görmez, şöyle devam etti: “Bu miracın bütün İslam ümmetinin yükselmesine vesile olmasını Cenab-ı Allah'tan niyaz ediyorum. Efendimiz buraya gelerek, bütün peygamberlerin İslam Peygamberi olduğunu göstermiştir. Kabe ile Mescid-i Aksa'nın kardeş olduğunu bütün dünyaya haykırmıştır. Miracı Efendimiz aslında her mümine hediye etmiştir. Her mümin günde beş kez miraca çıkma imkanına sahiptir. Yüce Rabbimiz hiçbirimizi bu büyük miraçlardan mahrum eylemesin.”



Türkiye'ye teşekkür


Mehmet Görmez'in Mescid-i Aksa'da kıldırdığı cuma namazının ardından yüzlerce Filistinli Türkiye'ye teşekkür sloganları attı. Namazın ardından yüzlerce Filistinli, "İsrail'in Nekbe (Büyük Felaket) döneminde Filistinlilere uyguladığı tehcir, işkence ve katliamlarının 67'nci yılı anısına" eylem düzenledi. Filistin ve Hamas bayrakları taşıyan göstericiler, "Ey Kassam, Tel Aviv'i vur" ve "Canımız, kanımız sana feda ey Aksa" sloganları attı. Filistinliler ayrıca hep bir ağızdan, "Filistin'den Türkiye'ye teşekkürler" şeklinde sloganlar attı.








#Mehmet Görmez
#kudüs
#mirac
9 yıl önce