|

Almanya, kendi mesai rekorunu kırdı

Almanya'da çalışanların bu yılın ilk çeyreğinde yaptığı toplam mesainin son yirmi yıldır görülen en yüksek seviyeye yükseldiği ortaya çıktı. Federal İş Ajansı bünyesinde faaliyet gösteren İstihdam ve Meslek Araştırmaları Enstitüsü (IAB) ülke genelinde yılın ilk üç ayında yapılan mesainin toplamda yüzde 2,3 artarak 15 milyar 24 milyon saate çıktığını tespit etti.

Cihan
00:00 - 15/06/2012 Cuma
Güncelleme: 14:27 - 15/06/2012 Cuma
Yeni Şafak
Almanya, kendi mesai rekorunu kırdı
Almanya, kendi mesai rekorunu kırdı

IAB'nin basın sözcüsü Wolfgang Braun , “Çalışma saatlerinde yaşanan rekor artış son olarak iki Almanya'nın birleştiği dönemde aşılmıştı.” diye konuştu. Enstitünün istihdam uzmanlarından Eugen Spitznagel ve Ines Zapf'ın gerçekleştirdiği araştırmaya göre mesai saatlerinde görülen artışın üçte ikisi istihdam artışından kaynaklanıyor. Rakamlara göre bu yılın ilk çeyreğinde istihdam yüzde 1,5 oranında artmış ve çalışan sayısı da 41 milyon 143 bin kişiye yükselmişti.

IAB uzmanları bu yılın ilk üç ayında her çalışanın normalden birkaç saat fazla çalıştığını tespit etti. Ancak bu gelişmede resmi tatillerin geçen yıla göre iş günlerine daha farklı dağılması da etkili oldu. Çünkü ortalamada 38 saati bulan haftalık çalışma sürelerinde geçen yıla kıyasla fazla bir değişiklik yaşanmadı. Hatta bir yandan çalışanların fazla mesaileri karşılığında aldığı ücretler gerilerken, diğer yandan da mesai hesaplarında biriken fazla mesailer 2010 yılından bu yana ilk kez cüzi seviyede azaldı. Toplamda 15 milyar saate ulaşan mesai süresinde 328,04 milyon saatin fazla mesailerden kaynaklandığına dikkat çeken uzmanlar, “Bu gerilemeyi ekonomik gidişatta muhtemel bir yavaşlamanın habercisi olarak yorumlamak mümkün.” ifadelerini kullandı.

12 yıl önce