|

Ankara'da yoğun diplomasi

NATO Genel Sekreteri Robertson, AB'nin genişlemeden sorumlu üyesi Verheugen, Annan'ın Kıbrıs Temsilcisi De Soto ve AB Dönem Başkanı Portekiz'in Dışişleri Bakanı Ankara'ya gelecek

.
00:00 - 8/03/2000 Çarşamba
Güncelleme: 16:53 - 10/01/2014 Cuma
Yeni Şafak
Ankara'da yoğun diplomasi
Ankara'da yoğun diplomasi

ANKARA- Helsinki zirvesinde Türkiye'nin AB adaylığının açıklanmasının ardından Batılı dışişleri bakanlarının ardı ardına yaptıkları ziyaretlere sahne olan Ankara, önümüzdeki günlerde AB adaylığı ve Kıbrıs sorunuyla yakından ilgili üç önemli ismi aynı anda ağırlayacak. NATO Genel Sekreteri George Robertson, AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen ve BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro De Soto, hafta sonuna kadar Ankara'da temaslarda bulunacaklar. Robertson, yarın başlayacağı ziyareti çerçevesinde, Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu ile biraraya gelecek, Başbakan Bülent Ecevit tarafından kabul edilecek. Cuma günü Antalya'ya geçecek olan Robertson, burada Türk-Atlantik Konseyi'nin düzenlediği 10. Uluslararası Güvenlik ve İşbirliği Konferansı'nın açılışına katılacak. Robertson'un, Antalya'da Cumhurbaşkanı Demirel tarafından kabul edilmesi öngörülüyor. Ankara, Robertson'la yapılacak görüşmelerde, Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği (AGSK) konusundaki hassasiyetini bir kez daha vurgulayacak.

Verheugen'le mali yardımlar görüşülecek

Ankara, yine Perşembe günü ağırlayacağı bir diğer önemli konuk olan Verheugen'den, kendisine vaat edilen mali yardımlara işlerlik kazandırılmasını isteyecek. Edinilen bilgilere göre, Verheugen'den, Avrupa Stratejisi kapsamında verilmesi gereken 150 milyon dolar ile Avrupa Yatırım Bankası'ndan alınması gereken 750 milyon doların bir an önce işler hale getirilmesi talep edilecek. Ankara'nın, ziyaret sırasında ayrıca MEDA-2 programı çerçevesindeki yardım miktarının saptanması ve Türkiye'ye katılım öncesi aktarılması gereken miktarın belirlenmesi konularını da gündeme getirmesi bekleniyor. BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Kıbrıs Özel Temsilcisi De Soto da, görevi devraldığı 1 Kasım 1999'dan sonra bölgeye düzenlediği ilk tur çerçevesinde Ankara'ya da gelecek. Türkiye'yi aynı günlerde ziyaret etmesi beklenen De Soto, ilk kez ziyaret ettiği Kıbrıs'ta, Glafkos Klerides ve Rauf Denktaş ile görüşmüştü. Atina'yı da ziyaret edecek olan De Soto ile yapılacak olan görüşmeler, dolaylı görüşmelerin üçüncü turundan önce önem taşıyor.

Portekiz Dışişleri Bakanı da geliyor

Ankara, bu önemli ziyaretlerin ardından, 14 Mart Salı günü bir diğer önemli isme, AB Dönem Başkanı Portekiz'in Dışişleri Bakanı Jaime Gama'ya evsahipliği yapacak. Gama ile yapılacak görüşmelerde, Türkiye'nin AB adaylığının yanı sıra ikili ilişkilerin geliştirilmesi konusu da ele alınacak. Portekiz'den Ankara'ya son olarak Devlet Sekreteri Francisco Seixas De Costa gelmiş ve Türk yetkililerle temaslarda bulunmuştu.

24 yıl önce