|

Arabistan'ın kaybı ağırlaşıyor

Cihan
00:00 - 24/01/2010 Pazar
Güncelleme: 11:51 - 24/01/2010 Pazar
Yeni Şafak
Arabistan'ın kaybı ağırlaşıyor
Arabistan'ın kaybı ağırlaşıyor

Suudi Arabistan, Yemen'deki Zeydi Husilerle meydana gelen çatışmalarda kaybolan 26 askerden 20'sinin cesetlerinin bulunduğunu açıkladı. 6 asker ise halen kayıp. Böylece 5 Kasım'dan beri iki taraf arasındaki çatışmalardan ölen Suudi askerlerin sayısı 133'e yükseldi.

Yemen'in kuzey batısındaki Saade bölgesinde yönetime karşı savaşan Şii Zeydi Husiler 5 Kasım'da Suudi Arabistan sınırını geçerek 2 Suudi askeri öldürmüş, bunun üzerine Suudi Arabistan da havadan ve karadan Husilere yönelik büyük bir operasyon başlatmıştı.


2004'ten beri yönetime karşı mücadele eden Husiler, kendilerine karşı ayrımcılık yapıldığını öne sürüyor. Suudi Arabistan ve Yemen, Husilerin arkasında İran'ın parmağı bulunduğunu öne sürerken, Batılı gözlemciler Yemen'in İran ve Suudi Arabistan arasında güç mücadelesine dönüştüğünü iddia ediyor.


Başta Suudi Arabistan olmak üzere bazı Sünni Arap ülkeler, İran'ın Körfez bölgesi ve Arap coğrafyasında Şiiliği yaymaya çalıştığını ileri sürüyor. İran ise bu iddiaları reddederek, Arap rejimlerin halkına baskı yaptığını, bunu örtbas etmek için ise İran'ı bahane ettiğini öne sürüyor.


Başta Yemen olmak üzere Arap Yarımadası'nda çok büyük oranlarda Şii yaşıyor. Arap ülkeleri, İran'ı bu Şii nüfusu harekete geçirerek, ülkelerini istikrarsızlaştırmaya çalıştığını iddia ediyor.


Suudi birlikleri karadan yaptığı operasyonlarda büyük kayıplar verince, ağırlıklı olarak Husi noktalarını havadan ve toplarla bombalıyor. Husiler bu tür saldırılarda sivillerin büyük kayıplar yaşadığını belirtiyor.


Suudi Arabistan'ın verdiği kayıplar arasında 1991 Körfez Savaşı'nın önemli komutanlarından hava indirme birliğinden Yarbay Said Matuk el Omari de bulunuyor.


Suudi birliklerinin yanı sıra Yemen güçlerinin de Husilere yönelik operasyonları devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Yemen hükümeti Husilerin lideri Abdulmelik el Husi'nin öldürüldüğünü öne sürmüş, Abdulmelik el Husi de Cuma günü yayınladığı bir video görüntüsüyle bu iddiaları reddetmiş ve hayatta olduğunu ispat etmişti.


Husilerin yanı sıra diğer yandan El Kaide örgütünün de ülkede gittikçe güç kazandığı yönündeki iddialar, Yemen'in dünya gündeminin ağırlıklı konularından birini oluşturmasına sebep oluyor.


Özellikle de 1990 yılında Kuzey'le birleşen Güney Yemen'in tekrar ayrılmak istemesi, bu bölgelerde bazı aşiretlerin El Kaide'ye destek verdiği şeklinde yorumlara yol açıyor. Güney Yemenliler, birleşmeden sonar bölgelerinin tamamen ihmal edildiğini iddia ediyor.


Son olarak bir Amerikan yolcu uçağını havaya uçurmaya çalıştığı öne sürülen Nijeryalı bir yolcunun Yemen'deki El Kaide örgütüyle bağlantılı olduğu yönündeki haberler, ABD'nin Yemen'e bir operasyon düzenleyebileceği şeklinde yorumlanıyor. ABD ve Yemenli yetkililer bu tür operasyonun gerçekleşmeyeceğini belirtse de Amerikalı yetkililer Yemen'e hava desteği sağlayabileceğini belirtiyor.

14 yıl önce