|

Arap vekilden Berlin'e cami için teklif

Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Badr Muhammed, dinler arası hoşgörüye katkıda bulunmak amacıyla Almanya'nın başkenti Berlin'deki “Berliner Dom Kilisesi'nin yanına Avrupa'nın en heybetli camisinin inşa edilmesini önerdi.

İha
00:00 - 17/10/2006 Salı
Güncelleme: 13:29 - 17/10/2006 Salı
Yeni Şafak
Arap vekilden Berlin'e cami için teklif
Arap vekilden Berlin'e cami için teklif

Arap kökenli Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Badr Muhammed, dinler arası hoşgörüye katkıda bulunmak amacıyla Almanya'nın başkenti Berlin'deki “Berliner Dom Kilisesi'nin yanına Avrupa'nın en heybetli camisinin inşa edilmesini önerdi. Muhammed'in önerisi Almanya'da farklı yankılar buldu.

Pek çok Hristiyan Demokrat politikacının yanı sıra Berlin-Brandenburg Türkiye Toplumu (TBB) Sözcüsü Safter Çınar da Milletvekili Muhammed'in Almanya'da cami yapımı önerisinin “atom bombasıyla eşdeğer” olduğunu ifade ederek tasarıya karşı çıktı. Ancak, Muhammed'in projesi Alman'da bazı çevrelerde olumlu yankı buldu. Berlin Eyalet Parlamentosu Milletvekili Badr Muhammed'in önerisinin ilk olarak 28 Kasım'da Türkiye'yi ziyaret etmesi beklenen Papa 16. Benedict'in İslam dini ve peygamberi hakkındaki sözlerinin ardından gelmesi dikkat çekti.

İHA'ya özel açıklamalarda bulunan Badr Muhammed, amacının Müslümanlar'a batı toplumunda daha görünür bir ibadet özgürlüğü kazandırmak olduğunu belirterek, “İslam dinine yakışır bir camii istiyorum; son derece görkemli ve heybetli olmalı. Müslümanlar, Avrupa'nın arka sokaklarında, köhne, insan sağlığı açısından gerekli hijyene sahip olmayan bakımsız yerlerde gizlenerek ibadet etmekten artık kurtarılmalı. Müslümanların, Avrupalı toplum için görünür hale gelmesini istiyorum. Bunun için talebim, Berlin Katedrali'nin tam karşısına tarihi binalarıyla göz dolduran Schlossplatz'da kilometrelerce uzaktan dahi görülebilecek bir camii inşa etmek” dedi.

Badr Muhammed ayrıca, 210 bin Müslüman'ın yaşadığı Berlin'de resmi rakamlarla belirtilen 76 caminin başkent Müslümanları için yetersiz olduğunu da belirterek, “Caminin Avrupa'daki tüm Müslümanlar'ı temsil edebilecek kadar görkemli olmasını hatta turist çekebilecek bir eser olması gerektiğini düşünüyorum. Camiye bağlı olarak otel benzeri yapılar ve medrese tarzı eğitim kurumları da inşa edilecek. Bu kurumlar Berlin'de yaşayan bütün Müslümanlar'ın dinsel ihtiyaçlarına cevap verebilmeli. İşte bu nedenle benim bu vizyonum göçmen aileler ve Alman toplumu için bir kazançtır. AB fonlarından gelecek destek ve Arap ülkelerinden yapılacak bağışlarla camii maliyetinin kolaylıkla üstesinden gelinebilir” şeklinde konuştu.

Her dine mensup cemaatin ibadet yerine sahip olmasının Almanya'da anayasal bir hak olduğunu vurgulayan Badr Muhammed, “İnşa edilecek caminin, Almanya'da yaşayan Müslümanlar'ın uyumu için bir köprü vazifesi görmesinin yanı sıra dinler arası hoşgörünün de bir aynası olmalı. Cami, Almanya'da yaşayan Müslümanlar'ın uyumu için bir köprü vazifesi görmekle kalmamalı, aynı zamanda dinler arası toleransın da bir aynası olmalı. Alman halkına dolayısıyla bir Avrupa başkenti olan Berlin'e kültürel açıdan zenginlik getirmeyi amaçlıyorum. Bu noktada, Federal İçişleri Bakanı Wolfgang Scheuble gibi siyasilerin de desteğini aldım” ifadelerini kullandı.

Berlin'de büyük bir cami yapılması fikrine karşı çıkan Berlin Brandenburg Toplumu sözcüsü Safter Çınar ise, “Almanya'da camii inşasından söz etmek atom bombasından söz etmekle aynı etkiyi yapar. Kaldı ki neden Berlin Katedrali'nin tam karşısında olması gerektiğini de anlayamıyorum. Berlin'de birçok yer var. Bu proje, Berlin'in can damarı ve turistlerin uğrak yeri olan bu merkez yerine Türkler'in yoğun yaşadığı ilçelerde yapılsın. Bu nedenle ben Berlin Katedrali'nin karşında camii inşasına karşıyım” diye konuştu.


18 yıl önce