|

Askeri müdahale sinyali

İspanyol hükümeti bağımsızlık referandumundan geri adım atmayan Katalonya’ya karşı sertleşiyor. Adalet Bakanı Rafael Catala, Katalonya’nın mevcut özerkliğini de askıya alabileceklerini açıkladı. Hükümet daha önce Katalonya sınırına asker yığmıştı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/10/2017 Salı
Güncelleme: 00:54 - 3/10/2017 Salı
Yeni Şafak
Adalet Bakanı Rafael Catala, Katalonya’nın bağımsızlıkta ısrar etmesi halinde özerkliğini askıya alabileceklerini söyledi.
Adalet Bakanı Rafael Catala, Katalonya’nın bağımsızlıkta ısrar etmesi halinde özerkliğini askıya alabileceklerini söyledi.

İspanya’da olaylı geçen referandum gününün ardından İspanya Adalet Bakanı Rafael Catala, Katalonya’nın bağımsızlıkta ısrar etmesi halinde özerkliğini askıya alabileceklerini söyledi. Catala, “Anayasa’nın 155. maddesi belli. Kanunların gücünü bütünüyle kullanacağız. Görevimiz sorunları çözmek ve bazı önlemler can yakıcı olsa bile bunu yapacağız. Eğer birisi bağımsızlık ilan ederse, onlara yapamayacaklarını söylemek zorundayız” dedi. Katalonya’nın özerkliğinin askıya alınabileceğini belirten Madrid, daha önce de Katalonya sınırına askeri yığınak yaparak “askeri müdahale” mesajı vermişti. Referandum tarihinin ilanından 1 Ekim tarihine kadar ekonomik ve siyasi tedbirler alan İspanya Başbakanı Rajoy ise önceki gün gerçekleşen referandum için “mizansen” nitelemesinde bulundu. İspanyol polisinin de sert tutumunu savunan Rajoy “Bugün Katalonya’nın bağımsızlığı konusunda bir referandum yapılmadı. Referandum bir mizansendi. Yaşanan şiddetin tek sorumlusu meşruiyet ve birlikte yaşamanın kırılmasını savunanlardadır” ifadelerini kullandı.

‘Avrupa meselesi oldu’

İspanya’dan gelen tehditlere kulak tıkayan Katalonya Özerk Yönetimi Hükümetinin Başkanı Carles Puigdemont, yasa dışı bağımsızlık referandumuyla ilgili, “Bugün Katalonya vatandaşları olarak cumhuriyet yönetiminde kurulan bağımsız bir devlet olma hakkını kazandık” dedi. “Katalonya, artık bir iç mesele değil, bir Avrupa meselesi” diyen Puigdemont, “Avrupa’nın saygısını kazandık. Şu andan itibaren yürümemiz gereken yolu birlikte, yurtseverlikle ve barışla yapmalıyız. Katalanların arzularına saygı göstermeye yarayacak diyalog çağrılarına açık olmalıyız.” şeklinde konuştu.

Avrupa’ya darbe girişimi

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkan yardımcısı ve İspanyol Halk Partisi üyesi Ramon Luis Valcarcel, Avrupa tarihinde ilk kez demokrasiye karşı bir darbe yapıldığına tanık olduğunu söyleyerek “Bugün demokratik olmayan, milleyetçi bir propaganda hareketine tanık olduk. Bu İspanyol demokrasisine karşı bir darbe girişimidir, dolayasıyla Avrupa’ya karşı da bir darbe girişimidir” ifadelerini kullandı. Öte yandan Avrupa Birliği (AB), referandumun İspanya Anayasası’na göre yasal olmadığını belirtirken, yüzlerce kişinin yaralanmasına neden olan polis şiddetini ise kınamadı. AB Komisyonundan yapılan açıklamada, Başkan Jean-Claude Juncker’in defalarca tekrar ettiği gibi konunun, İspanya anayasal düzeni doğrultusunda ele alınması gereken bir iç mesele olduğu kaydedildi.Komisyon, konunun yasal yönlerinin ötesinde, bugünlerin bölünme ve parçalanma değil, birlik ve istikrar zamanı olduğuna inandığı vurgulanan açıklamada, “İlgili tüm tarafları, çatışma durumundan diyaloğa çok çabuk bir şekilde geçmeye çağırıyoruz. Şiddet, siyasette asla araç olamaz.” ifadesi kullanıldı.

  • Bask devreye girdi
  • İspanya’nın kuzeydoğusundaki Bask Özerk Yönetimi Hükümeti Başkanı Inigo Urkullu da referandum tartışmalarına dahil olarak Bask ve Katalonya’nın ulus olarak tanınmasını sağlayacak yasal bir referandum istediklerini söyledi. “Katalonya’da dün olanlardan hiçkimse kazanarak çıkmadı. Yaşananlardan dolayı büyük bir üzüntüm ve endişem var.” diyen Urkullu, Katalonya’da olanları “siyasi diyalog eksikliğine” bağladı. Bask Başkanı Urkullu, Katalonya’nın tek taraflı bağımsızlık ilan etme ihtimaline ilişkin de “Ççok ciddi sosyal parçalanma riski görülüyor.” ifadelerini kullandı.
#İspanya
#Katalonya
#Bağımsızlık
7 yıl önce