|

Asya’nın acı günü

Güney Asya’da 10’dan fazla ülkeyi vuran Hint Okyanusu’ndaki 9,1 büyüklüğündeki depremin yol açtığı tsunami felaketinin 10’uncu yıl dönümünde hayatını kaybeden yaklaşık 230 bin kişi gözyaşları ve dualarla anıldı.

Yeni Şafak
04:00 - 27/12/2014 Cumartesi
Güncelleme: 21:03 - 26/12/2014 Cuma
Diğer
Asya genelinde 10’dan fazla ülkeyi vuran Hint Okyanusu’ndaki 9,1 büyüklüğündeki depremin yol açtığı tsunami felaketinin 10’uncu yıl dönümünde hayatını kaybeden yaklaşık 230 bin kişi için dini törenler düzenlendi ve tsunaminin vurduğu sahillerde binlerce insanın katıldığı anmalar yapıldı.

Endonezya, Tayland, Sri Lanka, Hindistan ve bölgedeki diğer ülkelerde düzenlenen törenlere felaketten kurtulanlar, hükümet yetkilileri, diplomatlar ve kurbanların yakınları törenlere katılırken dünyayı yasa boğan ve dehşete düşüren tsunaminin vurmaya başladığı anda birçok yerde saygı duruşunda bulunuldu. 

BÜYÜK CAMİ'DE KUR'ANOKUNDU 

170 bin kişinin öldüğü Endonezya’nın Banda Açe eyaletindeki tsunamide ayakta kalan ender binalardan olan Büyük Cami’de toplanan yüzlerce kişi kaybettiklerini andı. 26 Aralık 2004’te Endonezya’nın Sumatra adası açıklarında meydana gelen deprem sonrası oluşan tsunaminin yol açtığı dalgaların boyu 30 metreyi bulmuştu. 

Endonezyalı kadınlar yaşamını kaybedenler için Kuran okurken gözyaşlarına hakim olamadı. Deprem, Açe’de önce binaların yıkılmasına yol açmış, panikle sokaklara çıkan halk bundan 20 dakika sonra 10 metre yüksekliğindeki dalgayla karşı karşıya kalmıştı.

'SUYUN KOKUSUNU UNUTAMAM'

Endonezya’nın Banda Açe kentinde düzenlenen törene katılan binlerce kişi arasında yer alan 51 yaşındaki Teuku Ahmed Salman, “On yıl geçse de o zaman havanın ve suyun nasıl koktuğunu unutamam. Karımı, çocuklarımı, evimi nasıl kaybettiğimi unutamam” derken, yıllarca aile üyelerinin öldüğünü kabullenemediğini, ama sonunda onları aramayı bıraktığını söyledi.

Can alan okyanusa GÜL

Tayland’daki anma törenleri ülkenin Phang Dga kıyısında yapıldı. Tsunami kurbanları adına kurulan parktaki törenlere Budist rahipler de katıldı. Khao Lak’taki bir plajda felaketten kurtulan 100’den fazla kişi, Almanya, Avusturya ve İsviçre’den gelen kurban yakınlarıyla bir anma töreni düzenledi. Kalabalık, dalgalar içinde yürüdü ve Andaman Denizi’nin ılık sularına çiçekler bıraktı. Hint Okyanusu depremi ve tsunami, Tayland’da yaklaşık yarısı ülkenin beyaz kumdan plajlarında Noel’i kutlamak için buraya gelen turistlerden oluşan 5 binden fazla kişinin ölümüne neden olmuştu.


Dünya 1 santim kaydı

Sri Lanka’da düzenlenen anma etkinlerinin merkezinde tsunami dalgasının vurduğu ve trajedinin sembolü haline gelen yolcu treni Ocean Queen Express bulunuyor. Tüm gezegeni bir santimetre hareket ettiren, Alaska’ya kadar depremleri tetikleyen depremin merkez üssü, Simeulue ile Sumatra arasındaydı. Tsunami, aynı zamanda Bangladeş, Burma, Malezya, Maldivler ve daha sonrasında da Doğu Afrika ülkeleri Kenya, Somali ve Tanzanya’yı da vurmuştu. 

#Hint Okyanusu
#tsunami
#Endonezya
#Tayland
9 yıl önce