|

'Avrupa'da gazeteci cinayetleri artıyor'

UNESCO’nun verilerine göre her dört günde bir gazeteci mesleki faaliyetleri nedeniyle öldürülüyor. UNESCO Almanya’nın Başkanı Maria Böhmer, 'Avrupa'da gazeteciler tehdit ediliyor' açıklamasını yaptı.

Haber Merkezi
11:56 - 3/11/2018 السبت
Güncelleme: 13:31 - 3/11/2018 السبت
Diğer
Verilere göre dünyada her dört günde bir gazeteci mesleki faaliyetleri nedeniyle öldürülüyor.
Verilere göre dünyada her dört günde bir gazeteci mesleki faaliyetleri nedeniyle öldürülüyor.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Almanya temsilciliği tarafından Gazetecilere Karşı İşlenen Suçların Cezasız Kalmasının Önlenmesi Günü öncesi yapılan açıklamada gazetecilerin saldırılarla hedef alındığına dikkat çekildi.

Verilere göre dünyada her dört günde bir gazeteci mesleki faaliyetleri nedeniyle öldürülüyor.

Açıklamada, 2006 yılından 2017’nin sonuna kadar 1010 gazetecinin öldürüldüğü ve bu cinayetlerin sadece yüzde 10’unun aydınlatıldığı kaydedildi.

2017’deki gazeteci cinayetlerinin yüzde 55’i silahlı çatışmaların yaşanmadığı bölgelerde işlendiği belirtilirken, saldırı sonucu hayatını kaybeden gazetecilerin yüzde 90’ının yerel düzeyde çalışan gazeteciler olduğu bildirildi.

Yapılan açıklamada, sadece bu yıl içinde öldürülen gazeteci sayının 86 olduğu bilgisi verildi.

Meksika’da bir yılda 13 gazeteci öldürüldü

Geçtiğimiz sene en çok gazeteci cinayeti yaşanan bölge Asya-Pasifik bölgesi oldu.

Gazeteci cinayetlerinin yüzde 34’ü bu bölgede işlenirken, bunu yüzde 28 ile Latin Amerika ve Karayip bölgeleri, yüzde 22 ile Arap ülkeleri ve yüzde 7 ile Afrika kıtası izledi.

En çok gazeteci cinayetinin işlendiği ülkeyse Meksika oldu. Geçtiğimiz yıl Meksika’da 13 gazeteci öldürülürken, Afganistan’da bu sayı 11 oldu.

Avrupa’daki gazeteci cinayetleri

UNESCO Almanya’nın Başkanı Maria Böhmer, “Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinin herkesi şoke ettiğini” söyledi, ‘özgür basının Avrupa’da bile tehdit edildiğini’ kaydetti.

Gazetecileri hedef alan cinayetleri “alçakça” işlenen suç olarak nitelendiren Böhmer, “keyfi tutuklamaların, işkencenin, yıldırmanın ve araştırma malzemelerine el koymanın basın ve ifade özgürlüğü açısından kabul edilemez kısıtlamalar” olduğunu belirtti.

2017 yılında Malta’da yolsuzlukları araştırmasıyla bilinen gazeteci Daphne Caruana Galizia bombalı saldırı sonucu hayatını kaybederken, Slovakya’da muhabirlik yapan Jan Kuciak da 2018 yılında öldürülmüştü.

  • 'Yaptıkları haberlerden dolayı öldürülüyorlar'
  • Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi (Organized Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP) Başkanı Drew Sullivan, Avrupa'da gazeteci cinayetlerinin artacağını düşündüklerini söyledi.
  • Euronews'e verdiği mülakatta Sullivan, öldürülen gazetecilerin yüzde 70'inin yaptıkları haberlerden dolayı öldürüldüklerini belirtirken,
    "Otokratik bir devlette hükümeti, güvenlik güçlerini, mahkemeleri kontrol altına alabilirsiniz ama gazetecileri genelde kontrol edemezsiniz. Medyanın bir kısmına belki sözünüz geçer ama hepsine değil."
    şeklinde konuştu.
  • Bu nedenle gazetecilerin bir tehdit olarak algılandığını söyleyen Sullivan, cinayetlerin artık bazı ülkelerde "kurumsallaştığını" ifade etti.
'Avrupa'nın hiçbir yeri güvenli değil'

Bosna Hersek'te yaşayan Sullivan ayrıca, gazetecilerin Avrupa'nın neresinde olursa olsun, başka ülkelerdeki yolsuzlukları yazdıkları sürece güvende olmayacaklarını dile getirdi.

Amerikalı gazeteci, "Avrupa gazeteci cinayetleri gittikçe artacak. Çünkü baskıcı rejimler bizi düşman olarak gösteriyor ama halk rejimlerin bu iddialarına kulak asmıyor." dedi.

Sullivan'ın kurduğu OCCPR, Doğu Avrupa, Orta Asya ve Latin Amerika gibi bölgelerde organize suçlar ve yolsuzluk üzerine araştırmacı gazetecilik yaparak raporlar sunuyor. Kurum, geçtiğimiz sene Azerbeycan'da yöneticilerin 2,9 milyar dolar değerinde kara para akladığı iddiasını ortaya atmıştı.

Pazartesi günü Bulgaristan'da öldürülen gazeteci Victoria Marinova Avrupa Birliği'nde son bir senede öldürülen üçüncü gazeteci olurken, İstanbul'da Suudi Arabistan Konsolosluğu'na girdikten sonraki akıbeti bilinmeyen Cemal Kaşıkçı hakkında soru işaretleri varlığını koruyor.

#UNESCO
#Mariha Böhmer
#Cemal Kaşıkçı
٪d سنوات قبل