|

Avrupa'yı yerle bir edecek 6 fay hattı

İngiltere'nin Avrupa'dan ayrılma kararı AB ülkelerindeki krizi derinleştirmeye başladı. İngiltere'den cesaret alan bir çok AB ülkesinde 'Sıra bizde' çağrıları yapılırken, bölgedeki çatlağı daha da büyütecek 6 fay hattı bulunuyor.

Yeni Şafak
11:21 - 25/06/2016 Cumartesi
Güncelleme: 11:43 - 25/06/2016 Cumartesi
Diğer

İngiltere, referandumla AB'den ayrılma kararı aldı. İngiltere'nin ardından bir çok AB ülkesinde de ayrılık çağrıları yükselmeye devam ederken, Avrupa'nın krizini daha derin hale getirecek 6 kırılma noktası dikkat çekiyor.



1- Yerleşikler göçmenlere karşı


Suriye'deki iç savaşla birlikte ülkeden kaçanlar, sadece Suriye değil Afrika ve Asya'dan da milyonlarca göçmenin Avrupa'ya doğru yollara düşmesini tetikledi. Habertürk'te yer alan habere göre AB üyesi ülkelerde küresel krizle artan iş ve gelir kaygısı, göçler ve sınır tanımayan terörist saldırıların da etkisiyle kültürel ve siyasi kaygılara dönüştü. Bu, İngiltere'de de propaganda konusu oldu.



2- Yaşlılar gençlere karşı


İngiltere'deki “AB'ye evet mi hayır mı?" referandumunda 50 yaş altındaki seçmenler “AB'ye evet" derken 50 yaş üstü “Hayır" oyu verdi. AB konseptiyle büyüyen, Erasmus'tan faydalanan, daha enternasyonel genç İngilizler, hayal kırıklığıyla 'yaşlı oyları'nı eleştiren tweet'ler attı. “AB'ye hayır" oyu verenlerin kalan ortalama ömrünün 16 yıl olduğu açıklandı.



3- Köylüler kentlilere karşı


Başta Londra olmak üzere büyük kentlerde “AB'ye evet" oyları ağırlık kazanırken, kırsal kesimlerde “AB'ye hayır" diyenler ağırlıktaydı. Kırsal kesimdeki seçmenlerde, Avrupa Birliği düzenlemeleri ve küreselleşmenin etkilerinden zarar gördükleri inancı etkiliydi. AB'nin finans merkezi Londra'daysa 'Londopendence' hashtag oldu.



4- Kuzeydekiler güneydekilere karşı


İngiltere gibi diğer Avrupa Birliği üyesi ülkelerde de ülke ve bölgeler arasında “Zengin kuzeyliler fakir güneylileri finanse etmek zorunda değil" görüşü iyice belirginleşti. Gelecekte AB'yi en çok zorlayacak fay hatlarından biri, Akdeniz'e kıyısı olan AB ülkeleriyle kıtanın kuzeyindeki üyeler arasında Brexit etkisiyle derinleşebilecek çatlaklar olacak.



5- Özerk bölgeler devletlere karşı


2014'te İskoçya'da Birleşik Krallık'tan bağımsızlık referandumundan yüzde 55 “Hayır" çıkmıştı. Önceki gün İskoçlar ve Kuzey İrlandalılar “AB'ye evet" deyince bağımsızlık için yeni referandumlar gündemde. Bu, İspanya'da Bask bölgesi ve Katalonya başta, üye ülkelerde ayrılıkçıları cesaretlendirebilir. Ancak AB İskoç ayrılığına “Evet" derse Katalonya'ya ne diyecek?



6- Siyasiler bürokratlara karşı


Brüksel'deki ağırkanlı ve merkeziyetçi AB bürokrasisi (avrokrasi), başta İngiltere olmak üzere üye ülkelerde siyasilerin tepkisini çekiyor. Seçmen taleplerine yanıt veremediğini düşünen siyasiler, avrokrasinin demokrasi sorunu yarattığı görüşünde. 1 milyon metrekareye yerleşen 10 bin avrokrat arasında dahili telefonu 40 yıldır değişmeyen var. Reform şart.










#Avrupa
#Brexit
#İngiltere
8 yıl önce