|

Azerbaycan, Arnavutluk'a nota verecek

Cihan
00:00 - 28/07/2007 Cumartesi
Güncelleme: 16:57 - 28/07/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Azerbaycan, Arnavutluk'a nota verecek
Azerbaycan, Arnavutluk'a nota verecek

Azerbaycan'ın, Arnavut hükümetine Ermenistan'a silah satışı yaptığı gerekçesiyle nota vereceği bildirildi.

Arnavutluk'ta yayın yapan Gazeta Shqiptare gazetesinin haberine göre, Bakü, Tiran'a silah satışı nedeniyle nota verecek.

Arnavutluk'taki MEIKO adlı şirket, Savunma Bakanlığı izni ile çoğu ağır top yüklü 60 konteynır taşıyan gemi Ermenistan'a gitmek üzere Arnavutluk'un Durres limanından yola çıktı. İstanbul'a ulaşan gemi, Türk makamlarından transit geçiş izni istedi ancak geminin yükünü öğrenen yetkililer, transit geçişe izin vermedi. Bu gelişmenin ardından gemi yeniden Arnavutluk'un Durres Limanı'na döndü.

MEIKO Genel Müdürü Ylli Pinari ise satışı savundu. Gazeta Shqiptare adlı gazeteye konuşan Genel Müdür Pinari, "Türkiye'den geriye çevrilen silah dolu 60 konteynır, Ermenistan'a gönderilecekti. Bu bir skandal değildir. Türkiye ile Ermenistan arasında var olan anlaşmazlıklardan kaynaklanan sebeplerden dolayı, yük Arnavutluk'a geriye çevrildi. Türkiye'den geriye çevrilen silahlar ise, Durres limanında boşaltıldı. Azerbaycan ile Ermenistan arasında var olan sorunlar ise, Arnavutluk'u ilgilendirmez." şeklinde konuştu. Arnavutluk'un Azerbaycan-Ermenistan arasındaki soruna taraf olmadığını savunan Pinari, "Herşey uluslararası kuralları ve kanunlarına göre yapılmıştır. Biz şu an başka yolları araştırıyoruz. Arnavutluk, Arnavutluk Savunma Bakanlığı veya bizim şirketimiz için, Ermenistan'a silah satmamız hiçbir problem oluşturmaz. Çünkü Ermenistan'a uygulanan bir ambargo yoktur. Eğer ambargo uygulansaydı, o zaman bu olay uluslararası bir skandal olacaktı." ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Ermenistan Savunma Bakanlığı sözcüsü Seyran Shahsuvaryan, Ermenistan'ın Arnavutluk'tan silah talebinde bulunmadığını iddia etti. Önceki gün konuşan Shahsuvaryan açıklamasında "Ermenisatn Arnavutluk'tan hiç bir silah satın almamıştır ve öyle bir şey yapmaya da niyeti yoktur. Haber ajanslarının yayınladıkları haberler doğru değildir." ifadelerini kullanmıştı.

17 yıl önce