|

Azerbaycan'ın Rusya korkusu

Aliyev'in eski danışmanı Guluzade, Çeçenistan'da saldırılarını artıran Rusya'nın, yeni bir emperyalist çizgiye doğru yöneldiğini ve Azerbaycan ile Gürcistan'ı tehdit ettiğini söyledi.

.
00:00 - 3/02/2000 الخميس
Güncelleme: 17:03 - 4/01/2014 السبت
Yeni Şafak
Azerbaycan'ın Rusya korkusu
Azerbaycan'ın Rusya korkusu

WASHINGTON- Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in dışişleri başdanışmanlığı görevinden yeni ayrılan Vefa Guluzade, Çeçenistan'da saldırılarını artıran Rusya'nın, yeni bir emperyalist çizgiye doğru yöneldiğini ve Azerbaycan ile Gürcistan'ı tehdit ettiğini söyledi. Azerbaycan Milli Meclisi üyesi İldar Namazov ile Washington'da bulunan Guluzade, ABD-Azerbaycan Ticaret Odası'nda yaptığı konuşmada, zorluklara karşın Bakü-Ceyhan projesinin mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, ABD'den mali destek istedi. Azerbaycan'ın Ermenistan ile Yukarı Karabağ konusunda uzlaşma çabalarının Rusya tarafından sabote edildiğini söyleyen Guluzade şöyle konuştu: "Ermeniler ile iki defa çözüme yaklaşmıştık. İlkinde Cumhurbaşkanımız Aliyev, dönemin Ermenistan Devlet Başkanı Levon Ter-Petrosyan'a Rusya Federasyonu'ndaki Tataristan örneğinde olduğu gibi çok geniş özerklik önerdi. Ter-Petrosyan öneriye sıcak bakıyordu ki, Rusya devreye girdi ve Ermeniler öneriyi reddetti. Ardından da Ter-Petrosyan iktidardan düştü. Geçen yıl da İstanbul'daki AGİT Zirvesi öncesinde Aliyev ile Robert Koçaryan, çözüme çok yaklaşmıştı. Ermenistan Başbakanı Vazgen Sarkisyan parlamentoda katledildi. Bu girişim de çöktü. Bunların arkasında Rusya var"

Etnik çatışmalar bölgeyi karıştıracak

Guluzade, Kafkasya bölgesindeki bütün etnik çatışmaların Rusya'nın işine yaradığını belirterek, Azerbaycan'da ve Gürcistan'da yeni çatışma, suikast ve hatta darbe girişimlerinin bile meydana gelebileceğini kaydetti. Guluzade, "İki defa hayatına kastedilen Gürcistan Devlet Başkanı Eduard Şevardnadze'nin hayatta olması mucize. Ben de yakın zamanlarda Aliyev ile birlikte uçarken, Rus ajanları uçağımıza füze attılar. Şansımız vardı ki isabet ettiremediler" dedi. SSCB'nin yıkılmasından sonra dahi Rusya'nın, Azerbaycan ve diğer eski Sovyet cumhuriyetlerini kolonisi gibi görmeye devam ettiğini belirten Guluzade, "Rusya, Azeri ve Gürcüler'in Çeçenler'e yardım ettiği iddiasını ortaya atarak, kamuoyunu hazırlıyor. Müdahaleye hazır olduklarında bizim için çok tehlikeli olacak. Rusya'da bugün şovenist, emperyalist bir canlanma görülüyor" diye konuştu.

٪d سنوات قبل