|

Kılıçdaroğlu’nun hesabı tutmadı

CHP lideri Kılıçdaroğlu, hesabı yine tutturamadı. Yüzde 60’lık bir dengeden bahseden Kılıçdaroğlu, barajı aşan CHP, MHP ve HDP’nin oylarının toplamını yüzde 54,4 olmasına karşın bu rakamı yüzde 60 olarak gösterdi. Adeta bu iki partinin oylarını da sahiplenen CHP lideri, AK Parti’ye oy veren yüzde 40.87’lik kesimi yok saydı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/06/2015 Salı
Güncelleme: 22:23 - 15/06/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıdaroğlu, 7 Haziran seçimlerinden sonra yaşanan süreci partisinin Parti Meclisi toplantısında değerlendirmeden önce açıklamalarda bulundu.



Üst perdeden konuşan Kılıçdaroğlu'nun hesapları yine tutmadı. Yüzde 60'lık bir dengeden bahseden Kılıçdaroğlu, seçimlerde barajı aşan CHP, MHP ve HDP'nin oylarının toplamını tutturamadı. Üç siyasi partinin toplamı yüzde 54,4 olurken, Kılıçdaroğlu bu rakamı yüzde 60 olarak gösterdi. Kılıçdaroğlu, AK Parti'nin almış olduğu yüzde 40,87'lik oranı


ise yok saydı.



Koalisyon tartışmalarının daha sağlıklı bir zemine oturması için CHP olarak akılcı, mantıklı, ön yargıdan uzak, evrensel değerlere ve milletin değerlerine uygun kurallardan hareket ederek ilkelerini belirlediklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Bu kurallardan, ilkelerden yola çıkarak bütün siyasal partilere açık ve net çağrı yapıyoruz. Hiç bir siyasi partiyi düşüncesi ne olursa olsun yok saymıyoruz” diyerek yine üst akıldan konuşmayı tercih etti.



BÜTÜN OYLARI SAHİPLENDİ


“Türkiye hep birlikte yönetilecekse, çıkarlar savunulacaksa, hiç kimsenin ötekileştirilmemesi gerektiğini” savunan Kılıçdaroğlu, seçim sonrası yüzde 40'lık ve yüzde 60'lık bir dengenin olduğunu belirtirken, MHP ve HDP'nin aldığı oyları da adeta sahiplendi. Bu dengenin gözardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “hükümet kurma görevi yüzde 60'lık bloka düşüyor. Eğer toplumun beklentilerine uygun, onları yok saymayan bir irade ortaya koymak istiyorsak, 60'lık grubun ya da kitlenin beklentilerine uygun bir hükümet kurmak durumundayız” dedi.



ERDOĞAN'A IŞIK YAKMADI


Konuşmasında dışlayıcı da davranan Kılıçdaroğlu, “Cumhurbaşkanının anayasal sınırlar içine çekilmesi bizim temel ilkelerimizden birisidir. Hele hele koalisyon görüşmelerinin devam ettiği bu süreçte, kendisinin birinci aktör olarak ortaya çıkması asla kabul edilemez. Koalisyon görüşmelerini yapacak kişi, Sayın Cumhurbaşkanının yetki vereceği kişidir. Bizimle ne görüşülecek, 'niçin koalisyon yapmıyorsunuz mu' diyecek?” diyerek görüşmeye ışık yakmadı.



PM'DEN TAM YETKİ


Parti Meclisi (PM) toplantısında ise bazı kurmayların AK Parti ile görüşme trafiğine dahi girmesini istemediklerini Kılıçdaroğlu'na sözlü olarak ilettiği öğrenildi. Partisinin en yetkili kurulu PM'den görüşmeleri sürdürmek için tam yetki alan Kılıçdaroğlu ise bugün TÜSİAD üyelerinden gelecek önerileri dinledikten sonra yol haritasını netleştirecek. Kılıçdaroğlu'nun, PM'de seçim sonuçlarına yönelik eleştirileri ise “Şmdi bunu değil Türkiye'nin geleceğini tartışmamız lazım” diyerek cevapsız bıraktığı belirtildi.



Sürpriz istifa


CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhan Şenatalar, görevinden istifa etti. Partisiyle herhangi bir sorununun olmadığını iddia eden Şenatalar, Kılıçdaroğlu'nun, 14 maddelik ilke metnini desteklediğini belirterek “ İstifamı geçen hafta ilettim” dedi.



AK Parti'siz formül söz konusu değil


CHP liderinin, AK Parti'yi dışlayan tavrına cevap AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay'dan geldi. Bu süreçte ülke kazanımlarının kaybolmaması için sorumluluk sergilediklerini belirten Aktay, “AK Parti'nin içinde olmadığı hükümet formülü şuan için Türkiye'de söz konusu değil. Yüzde 41 oyla birinci parti olmuşuz. Birileri yüzde 13'ün, yüzde 16'nın ve yüzde 25'in daha büyük olduğunu ispatlamanın derdine düşmüş. AK Parti Türkiye sosyolojisinin ana omurgasıdır” dedi.



#Kemal Kılıdaroğlu
#7 haziran seçimleri
#ak parti
#chp
#koalisyon
9 yıl önce