|

BBC muhabiri serbest bırakıldı

Filistin'de kaçırılan BBC Muhabiri Alan Johnston serbest bırakıldı. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Hamaslı yetkililer, Johnston'u kaçıranlarla mutabakata varılmasının ardından bu yönde bir karar alındığını bildirdi.

İha
00:00 - 4/07/2007 Çarşamba
Güncelleme: 09:25 - 4/07/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
BBC muhabiri serbest bırakıldı
BBC muhabiri serbest bırakıldı

BBC muhabiri olarak Gazze'de çalışan Alan Johnston (45), uzun bir dönemin ardından özgürlüğüne kavuştu. Johnston'un serbest bırakıldığına ilişkin bilgi Hamaslı yetkililer tarafından duyuruldu. 12 Mart tarihinde kaçırılan Johnston'dan çok uzun bir süre haber alınamamıştı. Gazze'de kendi aracıyla birlikte bir güvenlik noktasından geçtiği sırada, kendilerini İslam Ordusu olarak tanıtan radikal bir grubun üyeleri tarafından kaçırılan Johnston'ın durumu için tüm dünyada kampanyalar başlatılmıştı. Filistin ve

İsrail'de bulunan yabancı gazetecilerin yanı sıra diğer meslektaşları da Johnston'un serbest bırakılması için eylem yapmış, ancak buna karşın Johnston'u kaçıranlar milyonlarca dolar fidye ile aralarında Ebu Qutada'nın da bulunduğu mahkumların serbest bırakılmasını, aksi takdirde Johnston'u öldüreceklerini açıklamıştı.

Hamas'ın ülke yönetimini ele geçirmesi ile birlikte Johnston'un kurtarılması konusundaki umutlar da artmış, Hamaslı yetkililer Gazze'de operasyonlara başlamıştı. Son olarak Salı günü Hamaslı üst düzey bir yetkili Sabra yakınlarında Johnston'u kaçıran grup ile temasa geçerek, serbest bırakmalarını talep etmişti. Bunun üzerine İsmail Haniye de bir açıklama yaparak, Johnston'un serbest bırakılması için görüşmelere başlandığını ancak kaçıranların inadı sebebiyle sonucun kanlı olarak noktalanabileceğini

vurgulamıştı.

Yapılan bu açıklamalardan kısa bir süre sonra ise BBC muhabiri Johnston'un serbest bırakıldığı haberi bildirildi. Johnston, üzerinde kot pantolon ve mavi bir tişörtle, meslektaşlarıyla birlikte Başbakan İsmail Haniye'nin evinin önünde görüldüğü açıklanırken, BBC'nin Gazze direktörü Sayed Abu Samallah da Johnston'un serbest bırakıldığı haberini doğruladı. Samallah, "Alan şu an elimizde ve sağlık durumu iyi" dedi.

Öte yandan Hamaslı güvenlik güçlerinin İslam Ordusu militanları ile Gazze'de çatıştığı ve Johnston'ın da bu sırada kurtarıldığı iddia ediliyor.

17 yıl önce