|

Berlin’de son tango

Alman hükümeti dağılmanın eşiğine geldi. Mülteci politikaları konusunda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle istifa etmek isteyen İçişleri Bakanı Seehofer,kararından büyük pazarlılkar sonucu vazgeçti. Dışişleri Bakanı Mass sığınmacı tartışmasının ülkenin imajına zarar verdiğini söyleyerek anlaşmazlığın sona erdirilmesi çağrısında bulundu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/07/2018 Salı
Güncelleme: 01:11 - 3/07/2018 Salı
Yeni Şafak
İstifa etmek isteyen İçişleri Bakanı Seehofer,kararından büyük pazarlılkar sonucu vazgeçti.
İstifa etmek isteyen İçişleri Bakanı Seehofer,kararından büyük pazarlılkar sonucu vazgeçti.

Almanya’da Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı ve İçişleri Bakanı Horst Seehofer, koalisyon ortağı Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı ve Başbakan Angela Merkel ile sığınmacı ve iltica politikasına ilişkin yaşadığı görüş ayrılığı konusunda uzlaşmak için bir kez daha CDU ile görüşüleceğini söyledi. Seehofer, Münih’te sabaha karşı yaptığı açıklamada, partisinin gece yapılan yönetim kurulu toplantısında görevlerinden ayrılacağını ve bunu üç gün içerisinde gerçekleştirmek istediğini söylediğini ifade ederek, ancak şimdi CDU ile uzlaşmak için “bir ara adım” atacağını ifade belirtti. Merkel ile bir araya gelen Seehofer istifasını geri çekti. Seehofer’ın kararından büyük pazarlıklar sonucu vazgeçtiği öğrenildi.


AYBETMEKTEN KORKUYOR

Mülteciler konusunda hükümet ortağıyla çatışmaya düşen Horst Seehofer, Bavyera eyaletini ırkçılığıyla bilinen Almanya İçin Alternatif Partisi’ne (AfD) kaptırmaktan da endişe ediyor. Nazi yanlısı AfD, İslam ve mülteci düşmanlığını kullanarak son seçimlerde yüzde 13,3 oyla Federal Meclis’e girdi. Seehofer, koalisyon ortağı olmadan önce Bavyera Eyalet Başbakanlığı görevini yürütmüştü.

KRİZİN PERDE ARKASI

İçişleri Bakanı Seehofer, başka bir AB ülkesinde önceden kayıt altına alınan, Almanya’da daha önce iltica talebi reddedilen veya belgeleri olmayan sığınmacıların ülke sınırlarından geri çevrilmesini talep ediyor. Başbakan Merkel ise konuyu AB düzeyinde çözmek istiyor.Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass, koalisyon ortakları arasında yaşanan sığınmacı anlaşmazlığının Almanya’ya zarar verdiğini söyledi.

İMAJI ÇİZİLDİ

Maas, Bulgar mevkidaşı Ekaterina Zaharieva ile Berlin’de düzenlenen ortak basın toplantısında, hükümette yaşanan sığınmacı anlaşmazlığına değinerek, ‘’Bu tartışmanın yürütülmesinin şu anda Almanya’nın imajına zarar verdiğini ve hepsinden önemlisi hükümete zarar verdiğini düşünüyorum’’ dedi. Maas, CDU ile CSU arasında yaşanan sığınmacı anlaşmazlığının sona erdirilmesi çağrısında bulundu.

#Almanya
#AB
#Mülteci
6 yıl önce