|

Binbaşı demokrasi getirecek

Uranyum zengini Müslüman Nijer'de bir binbaşının önderliğinde askeri darbe yapıldı. Ordu, anayasayı askıya alarak Demokrasiyi Yenileme Konseyi'ni kurdu.

Niamey
00:00 - 20/02/2010 Cumartesi
Yeni Şafak
Binbaşı demokrasi getirecek
Binbaşı demokrasi getirecek

Yüzde 92'si Müslüman olan, Batı Afrika'daki dünyanın en fakir ülkesi Nijer, askeri darbeyle sarsıldı. Madagaskar, Gine ve Moritanya'nın ardından Nijer'de de iktidarı ele geçiren cunta anayasayı askıya aldı. Siyasi kriz Devlet Başkanı Mamadu Tandja'nın üçüncü bir dönem daha, 5 yıllığına başkanlık koltuğunda oturmak istemesiyle başladı. Uzun süredir devam eden ordu-hükümet sürtüşmesi başkanlık konutunda yapılan kabine toplantısı esnasında askeri tankların binayı top ateşine tutmasıyla son buldu. Devlet başkanı tutuklandı. Devlet radyosu, Binbaşı Adamou Harouna tarafından düzenlenen askeri darbenin başarılı olduğunu anons ettikten sonra askeriye jet hızıyla, Demokrasiyi Yenileme Yüksek Konseyi'ni kurarak, Niamey Destek Kıtası komutanı, Salou Djibo'nun cunta lideri olduğunu açıkladı.

URANYUM ÜRETİCİSİ

Dünyanın üçüncü büyük uranyum üreticisi olan Nijer'de 1992'de anayasanın kabul edilmesinden sonra çok partili demokratik bir sisteme geçilmişti. Diğer Fransa güdümündeki ülkelerde olduğu gibi Nijer'de de rejimin laik kimliğine önem veriliyordu.


14 yıl önce